2017-01-18 16:41

SOCIAL


Peste 800 de cupluri vor beneficia de fertilizare in vitro pe banii statului

 |  17:01
Peste 800 de cupluri vor beneficia de fertilizare in vitro pe banii statului
Peste 800 decupluri din România vor beneficia anul acesta de procedura de fertilizare invitro, în cadrul unui program al Ministerului Sănătăţii care va debuta la 1iunie.

Potrivitministrului sănătăţii, Cseke Attila, în România există în prezent 19 unităţisanitare publice şi private în care se realizează proceduri de fertilizare invitro. "În mod cert, programul se va derula în cele două centre dinunităţile sanitare de stat, respectiv Spitalul de Obstetrică-Ginecologie «PanaitSârbu» din Capitală şi Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă din Cluj-Napoca. Deasemenea, programul se va putea desfăşura şi în unităţile private care aleg săîl acceseze", a precizat Cseke.

MinisterulSănătăţii va efectua plata procedurii de fertilizate in vitro, respectiv 1.200de euro pentru fiecare procedură, dar nu va asigura şi costurile medicaţieinecesare înainte de procedură, care poate depăşi 1.000 de euro. Instituţiileprivate nu vor putea solicita de la pacient coplata serviciilor.

Bugetulalocat programului în 2011 este de patru milioane de lei. În cazul în care procedura s-a finalizat cu onaştere, centrul va primi din partea statului şi o bonificaţie de 300 de euro.

Criteriilede admitere în program sunt: vârsta femeii între 24 şi 40 de ani, cel puţin unmembru al cuplului trebuie să aibă cetăţenie română şi domiciliul stabil înRomânia, cel puţin un membru al cuplului trebuie să deţină statutul de asiguratde cel puţin doi ani, cuplul trebuie să fie căsătorit de cel puţin doi ani,nici unul dintre membrii cuplului să nu aibă copii în viaţă, rezerva ovarianăsă fie în limite normale, indexul de masă corporală al femeii (indicator bazatpe raportul dintre înălţime şi greutate) să fie între 20 şi 30. Pentru fiecarecuplu, statul suportă cheltuielile unei singure proceduri. Alte eventualeproceduri se fac pe cheltuiala cuplului.

Rata desucces în Europa a procedurilor in vitro este de 35%, iar cea a procedurilorurmate de naşterea propriu-zisă este de 29%.

Potrivitstatisticilor Agenţiei Naţionale de Transplant, în 2007 au fost realizate înRomânia 1.017 astfel de proceduri, iar un an mai târziu, 1.558. Nu se cunoaşteînsă rata de succes a acestora.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-12-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image