2017-01-16 15:20

SOCIAL


Peste 85% dintre bucureşteni, nemulţumiţi de gunoaiele, praful şi excrementele din oraş

 |  17:03
Peste 85% dintre bucureşteni, nemulţumiţi de gunoaiele, praful şi excrementele din oraş
Peste 85% dintre locuitorii Capitalei sunt nemulţumiţi de curăţeniaoraşului, resturile menajere, hârtiile sau PET-urile aruncate pe stradă, prafulşi excrementele de câine fiind principalele probleme de curăţenie identificateîn Bucureşti, potrivit unui studiu publicat luni.

Studiul, realizat la solicitarea organizaţiei Iniţiative mediaORG,iniţiatoarea proiectului „Copacul de Hârtie”, arată că doar 13,6% dintre bucureşteni consideră Capitala un oraş curat. Ceimai mulţumiţi de curăţenia oraşului sunt locuitorii sectorului 4, dintreaceştia 27,3% afirmând că Bucureştiul este un oraş curat, urmaţi de cei dinsectorul 3 (15,5%) şi sectorul 1 (15,1%). „Peste 80% dintre respondenţii care locuiesc în sectorul 4 au indicatacest sector ca destul de curat sau foarte curat, o situaţie aproapesimilară întâlnindu-se doar în sectorul 3, aici procentul de locuitori careconsideră sectorul ca fiind foarte curat sau destul de curat depăşind 73%”, searată în studiu. Cei mai nemulţumiţi decurăţenie sunt bucureştenii din sectorul 5, peste 40% dintre eiconsiderând că locuiesc într-un „sector foarte murdar”. Principalele problemecu curăţenia indicate de participanţii la studiu sunt: resturile menajere(50,1%), hârtiile aruncate pe stradă (35%), PET-urile (33,6%), praful/noroiul(30,9%) şi excrementele de câine (27,9%). „S-au dovedit supărătoare pentrulocuitorii Bucureştiului şi aruncatul gunoaielor pe stradă (lipsa de educaţieîn rândul cetăţenilor), numărul insuficient de coşuri de gunoi, spaţiile verzineîngrijite corespunzător şi câinii comunitari”, se mai arată în studiu.

Potrivit bucureştenilor care au răspuns întrebărilor sondajului, principalii răspunzători pentru prezenţaresturilor menajere sunt în egală măsură primăriile de sector (41,4%) şilocuitorii (41,4%%), mai puţin firmele de salubritate şi Primăria Generală.

În privinţa murdăriei produse de animale, locuitorii intervievaţiconsideră că direct reponsabili sunt cetăţenii (40%) şi primăriile de sector(36,4%).

Întrebaţi care sunt aşteptările pe care le au de la compania desalubritate din sectorul în care locuiesc, 35% dintre bucureşteni au răspuns căaceste firme ar trebui să ridice mai des gunoiul, să îngrijească spaţiile verzi(13,6%) sau să strângă excrementele de câine de pe străzi şi din locurile dejoacă pentru copii, să spele străzile mai des şi să monteze mai multe coşuri degunoi.

Aproximativ 56% dintre respondenţi ştiu că în sectorul în care locuiescau la dispoziţie pubele sau containere speciale pentru hârtie, plastic, sticlăşi metal, însă numai 56,9% afirmă cădepun separat gunoiul din gospodărie.

Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia cuvârsta între 25 şi 65 de ani, din Bucureşti. Interviurile, realizate înperioada 15-30 aprilie, au fost împărţite pe cele şase sectoare aleBucureştiului în funcţie de distribuţia populaţiei urmărite.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-08-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

TEODOR
10 Mai 2011

Daca in Bucuresti curaten ia lasa de dorit,asta e n umai vina primarilor de s ectoare si a firmelor de salubrizare, agreate de a cestia!Sunt interese fina nciare mari la mijloc,si nici un primar de sector nu vrea ca salubrizarea o rasului sa treaca la Opre scu si Primaria Generala.

Adauga un comentariu

Random image