2019-01-16 20:33


PIAŢA MUNCII DIN ROMÂNIA. Angajatorii se plâng că nu găsesc candidatul perfect

 |  09:36
PIAŢA MUNCII DIN ROMÂNIA. Angajatorii se plâng că nu găsesc candidatul perfect

Mai bine de jumătate dintre angajatorii din România susţin că au mari probleme atunci când încearcă să îşi găsească personal cu abilităţile potrivite pentru locul de muncă oferit. Situaţia este mult mai dificilă decât anul trecut, procentul fiind mai mare cu 9%, conform unui studiu privind deficitul de talente.

La nivel global, 35% dintre cei 38.000 de angajatori care au răspuns sondajului transmit că nu pot ocupa locurile vacante din cauza faptului că nu găsesc angajatul care să îndeplinească toate criteriile cerute. Piaţa din România este cu 19% peste media globală şi cu 28% peste media regională EMEA (Europa, Orientul Mijlociu, Africa). La fel ca în 2008, atunci când a fost lansat pentru prima oară sondajul realizat de Manpower, posturile de inginer şi muncitor calificat sunt cel mai greu de acoperit, acolo unde conducerea societăţilor are un nivel ridicat de pretenţii când vine vorba de competenţe.

"Faptul că mai mult de 1 din 2 angajatori au dificultăţi în a ocupa poziţiile vacante poate părea surprinzător având în vedere că rata şomajului este de 7,3%. În ciuda numărului crescând de concedieri şi a numărului mare de şomeri, există o criză acută de talente şi o nepotrivire privind competenţele în România, iar acestea se încadrează într-un fenomen global", a declarat Valentin Petrof, reprezentantul grupului care a realizat sondajul.

În top 10 al celor mai căutate locuri de muncă pe piaţa din România se mai găsesc cele de muncitori, personal de conducere, personal contabil şi financiar, reprezentanţi vânzări, tehnicieni, personal IT, maşinişti şi bucătari, după ce, până acum, posturile din domeniul hotelier şi cel de secretariat erau cel mai greu de acoperit. Una dintre explicaţiile oferite este că rata natalităţii a scăzut dramatic în ultimele două decenii. “Există surse din ce în ce mai limitate de talente aflate într-un interval de muncă optim pentru muncă”, mai spune Petrof.

Situaţie critică în Orientul Îndepărtat

Dacă în România, doar 1 din 2 angajatori are probleme pentru a-şi acoperi deficitul de personal, în Japoania, nu mai puţin de 85% dintre aceştia susţin că se confruntă cu o astfel de probleme, în timp ce în Hong Kong, media depăşeşte 58%. Cea mai mică rată este în Irlanda şi Spania, ambele cu câte 3%, deşi ambele ţări se află în topul şomajului din Europa.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-01

TAGURI: munca, inginer, studiu, Manpower, angajator, muncitori
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MARCO
30 Iun 2016

Este un mit.Este mult personal calificat,probabil departamentele HR au mari probleme in a cauta personal,indiferent de tipul jobului.
Random imageUltimele stiri

loading...