2017-01-23 20:55


Pieţele agroalimentare, sub controlul total al speculanţilor

 |  17:22
Pieţele agroalimentare, sub controlul total al speculanţilor

Speculanţii faclegea în majoritatea pieţelor din România. Acest lucru ştiut de toată lumea afost recunoscut într-un final şi de ministrul agriculturii, Valeriu Tabără. Maimult, speculanţii au avut tupeul să se instaleze până şi în pieţele organizatede Ministerul Agriculturii. Tabără susţine că este greu să facă ceva, pentru căpieţele sunt în subordinea primarilor. Cu toate acestea, oficialii din ministernu văd o creştere a preţurilor în perioada următoare.

Ministrul agriculturii,Valeriu Tabără, a declarat că 80% din pieţele agroalimentare sunt deţinute despeculanţi, iar în multe oraşe din ţară anumitegrupuri de persoane percep "ciubucuri" producătorilor, pentru a lepermite accesul în pieţe. “80% din pieţe aparţin speculanţilor. Eu nupot să-i dau niciodată dispoziţie unui primar de sector să îşi organizezepiaţa, nu pentru intermediari şi speculanţi, cum e acum, ci pentru producători.Au început, inclusiv la pieţele de gros făcute de noi, să se instaleze grupuricare percep producătorilor agricoli ciubucuri ca să îi lase să intre în pieţe.În acest fel, clar lucrurile nu vor funcţiona ca lumea”, a spus Tabără. Ministrulsusţine că pentru a rezolva această situaţie îngrijorătoare, producătoriiagricoli ar trebui să se asocieze şi să îşi înfiinţeze propriile pieţe.

Măsuri noipentru combaterea evaziunii fiscale

Referitor la evaziunea fiscală din sectorulagricol, ministrul Valeriu Tabără adeclarat că au fost făcute demersurile necesare către Comisia Europeană pentruobţinerea acordului de introducere a taxării inverse la legume, fructe şicarne. "Am făcut demersurile cătreComisia Europeană (CE)pentrutaxarea inversă la legume şi fructe, inclusiv la carne,pentru a veni cuaceeaşi procedură ca la cereale şi la plantele tehnice. Evaziunea fiscală şimodul cum s-a dezvoltat ea în timp nu este simplu de combătut", a spusTabără. În ceea ce priveşte taxareainversă la cereale, preşedintele Rompan consideră că se văd efectele pe lanţ,dar dacă măsura ar fi fost extinsă până la raft "era un lucruexcepţional". "Consider că taxarea inversă la cereale îşi face treabapentru că este o linişte de mormânt în Portul Constanţa. Dacă măsura mergeapână la raft cred că era un lucru excepţional. De asemenea, dacă rambursareaTVA către fermieri nu se va face în prevederile Codului fiscal, îi băgăm pemulţi în faliment", a precizat Popescu. Acesta a adăugat că, în lunaaugust, Rompan va face o evaluare referitoare la reducerea evaziunii fiscale peacest sector în urma introducerii măsurii de taxare inversă la cereale.

Tabărăvrea o bursă a cerealelor

Ministrul agriculturiisusţine amenajarea porturilor dunărene, foarte importante pentru exportul decereale, precum şi înfiinţarea unei burse a cerealelor la Brăila sau Galaţi. Tabărăa subliniatcă laMarea Neagră sunt producători de cereale importanţi, iar realizarea unei bursea cerealelortrebuie să reprezinte o provocare pentru toţi producătoriiromâni de cereale. Referitor la producţia agricolă, Tabără consideră că Româniava trebui să producă cel puţin opt milioane de tone de grâu în 2020, ceea ce arînsemna un disponibil pentru export de cel puţin patru milioane de tone,conform strategiei elaborate de minister pentru perioada 2014-2020." Aintra în clubul exportatorilor de grâu din piaţa mondialănu este ochestiune foarte simplă, iar acest lucru se face cu paşi mărunţi", amenţionat Tabără. Ministrul a precizat căstrategiaelaboratăde minister pentru perioada 2014-2020 nu este încăîncheiată.

Recoltăfoarte bună de grâu

Preşedintele Patronatului din Industria deMorărit şi Panificaţie, Aurel Popescu, susţine că recolta de grâu din acest aneste una excelentă din punct de vedere calitativ. "Recolta de grâu din 2011 este unaexcelentă din punct de vedere calitativ, corespunzătoare pentru panificaţie.Cred că vom reuşi anul acesta să mâncăm şi o pâine mai bună dacă vom ţinenecesarul de grâu în ţară", a spusPopescu. Şeful Rompan i-a cerut ministrului agriculturii să intervină pentrumărirea rezervelor de grâu din ţară, astfelîncât să existe necesarul intern asigurat din recolta de grâu din 2011."Nu ar trebui să dăm drumul la export recoltei bune de grâu, în toamnaacestui an, iar în primăvară să ne uităm lung după vapoarele cu grâu din Paraguay.Trebuie să ne păstrăm necesarul în ţară şi săne mărim rezervele", a adăugat Popescu.

România produce prea puţinzahăr

Ministrul agriculturii a mai menţionat căpreţul zahărului a crescut spectaculos la nivel mondial şi trebuie să avem învedere ce s-ar întâmpla dacă jumătate din producţia de sfeclă de zahăr din lumese va folosi pentru producţia de etanol. "Va trebui să ne reconsiderămpoziţia faţă de sfecla de zahăr. România poate produce 150.000 de hectare desfeclă de zahăr şi nu 20.000 de hectare, cât se cultivă în prezent, cu toatăsubvenţia pe care o dăm. Cu o suprafaţă cultivată de 150.000 de hectare de sfeclăde zahăr, România poate produce 530.000 - 550.000 de tone de zahăr şi am ieşiastfel de sub incidenţa importurilor ", a mai spus Tabără.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-05-20



Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site


DETECTIV
22 Iul 2011

SI TARA SUB CONTOLUL SPECULATORULUI BASESCU !
Random image




Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală