2017-01-16 21:57

SOCIAL


„Planul de investiţii” al lui Negoiţă: Trandafiri de lux si mesteceni argintii. Viceprimar Sectorul 3: “Putem cumpăra 5.000 sau 50.000 de trandafiri, ne priveşte!”

 |  17:54
„Planul de investiţii” al lui Negoiţă: Trandafiri de lux si mesteceni argintii. Viceprimar Sectorul 3: “Putem cumpăra 5.000 sau 50.000 de trandafiri, ne priveşte!”

Primăria Sectorului 3, condusă de vicepreşedintele democrat-liberal LiviuNegoiţă, va achiziţiona trandafiri şi arbori de lux, care să se „asorteze” cubăncile şi coşurile de gunoi din lemn nobil, cu care a fost dotată această zonăa Capitalei. Consilierii locali au semnat hotărârea prin care investeşte o sumăimportantă din banii contribuabililor în acest scop. Consiliul Sectorului 3 afost informat doar de preţul la bucată ce va fi plătit pentru plantele care vordecora străzile şi parcurile sectorului 3, numărul trandafirilor sau al arborilorachiziţionaţi rămânând la latitudinea Primăriei. Astfel, consiliul a aprobat caLiviu Negoiţă şi compania să cumpere plante decorative fără număr. Preţul plătit pentruunii arbori este chiar de zece ori mai mare faţă de cel al pieţei.

Nici nu s-a topit zăpada că Alina Socobeanu, şefa investiţiilorşi achiziţiilor din Primăria Sectorului 3, una dintre apropiatele primarului LiviuNegoiţă, a avut grijă să-şi pună semnătura pe un raport privind risipireabanilor publici pe trandafiri, arbori şi arbuşti. În loc să cumpere trandafiriisau arbuştii la preţul pieţei, între 5 şi 30 de lei, în funcţie de materialulsăditor, oamenii de încredere ai primarului Negoiţă au pregătit o anexă în careau trecut preţuri de-a dreptul “nesimţite”. De exemplu, pentru mesteacănulclasic, care are un preţ de aproximativ 15 lei pe bucată, edilul sectorului 3plăteşte 500 de lei, fără TVA. În anexa parafată de Alina Socobeanu se mai aflădouă tipuri de trandafiri, pentru care Primăria Sectorului 3 este dispusă să“spargă” între 40 şi 60 de lei bucata şi trei soiuri de arbuşti care au preţuricuprinse între 120 şi 160 de lei bucata.

Reprezentanţii unei firme de horticultură ne-au explicatcă trandafirii la ghiveci costă aproximativ 5 lei bucata. “Thea Hibrida şi Heidetraum Roses sunt două tipuri de trandafiri pitici, sepot ţine în casă sau în grădină. Ambele soiuri de trandafiri costă aproximativ5 lei. Chamaecyparis Lawsoniana Columnaris este celebrul arbust numit chiparos,care se aseamănă cu tuia. Acest arbust are o culoare verde argintie, trebuie udatmai des. Preţul acestui arbust este cuprins între 25 şi 30 de lei, în funcţiede mărime”,ne-a declarat unul dintre inginerii firmei de horticultură. Acesta a precizat că mesteacănul argintiu costă 15lei bucata. “BetulaPendula, mesteacănul argintiu, nu se mai prinde dacă are o înălţime maimare de un metru. Taxus Baccata şi Buxus Sempervirens Arborescens sunt douătipuri de tufe ce cresc puţin mai greu, se pot tunde în diverse forme şi aufrunzele veşnic verzi. Preţul acestor arbuşti este de aproximativ 15 lei bucata”, ne-a spus reprezentantulfirmei de horticultură.

Cu toate că a semnat anexa hotărârii prin care primăriacondusă de Liviu Negoiţă va cumpăra plante de lux, şefa Direcţiei achiziţiipublice, Alina Socobeanu, susţine că nu are idee câţi trandafiri sau câţiarbuşti vor fi achiziţionaţi. “Nu ştiu câţi trandafiri vor fiachiziţionaţi pentru că nu este de competenţa mea”, ne-a declarat Socobeanu.

Banii mei, fac ce vreau cu ei

Viceprimarul sectorului 3, Ion Victor Tărtăcuţă, explicăde ce consilierii locali trebuie să semneze “legaţi la ochi” proiectele desfăşurate pe bani publici. “Nu trebuie să ştie consilierii câţi trandafiri sau câţi arbori vor ficumpăraţi. Nu asta este important. Important este preţul pe bucată, care estecel mai bun de pe piaţă. E treaba noastră câţi trandafiri cumpărăm. Putemcumpăra 5.000 sau putem cumpăra 50.000. Abia s-a terminat iarna. Nu se ştieîncă de câţi avem nevoie. În funcţie de necesităţi, vom cumpăra trandafiri sauarbuşti”, ne-a declarat Tărtăcuţă.

Potrivit raportului de specialitate, “soiurile de plante propuse, pe lângă funcţia decorativă, îndeplinesc şifuncţia fitosanitară, fiind rezistente la intemperii, poluare sau la ataculdăunătorilor”. “Astfel, vegetaţia introdusă va contribui la mărirea cantităţii de oxigenîn atmosferă, răcorirea climatului în perioada caniculei, prin creştereaumidităţii aerului, preluarea unei părţi din noxele eliminate în aer provenitede la autovehicule, reducerea prafului, a germenilor patogeni şi a incidenţeibolilor respiratorii, diminuarea zgomotului şi altele”, se mai arată îndocumentul citat. Cu toate acestea, potrivit consilierilor locali, primăriacondusă de vicepreşedintele PDL, Liviu Negoiţă, a achiziţionat în 2009 11mesteacăni din acelaşi soi pe care intenţionează să-i cumpere şi anul acesta.În 2010 însă, mai mult de jumătate dintre mesteacănii Primăriei Sectorului 3s-au uscat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-01-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

HAIQMINE
07 Feb 2011

Pai normal.Cheltuie banii din care ar putea sa fac a alte lucruri utile,cum ar fi termoizolarea blocu rilor unde ritmul in sect orul 3 este de cam 5 bloc uri pe an,fata de sectoru l 2 unde se fac cam peste 200 pe an,si se fac si g ratis.Nu odata am trimis dnei Socobeanu scrisori i n care am intrebat cand v a intra si blocul in care stau in lucrarile de ter moizolare,avand in vedere ca avem documentatia apr obata de consiliul local. Raspunsul a fost mereu ca in viitorul apropiat.Ast a in 2009...

Adauga un comentariu

Random image