2017-01-19 23:31

SOCIAL


Plăţi ilegale de 12 milioane de euro la Metrorex

 |  21:00
Plăţi ilegale de 12 milioane de euro la Metrorex

Un control al inspectorilor Curţii de Conturi a relevat nereguli grave la Metrorex SA, numai în conturi fiind înregistrate pagube în valoare de peste 2,5 milioane de lei. Contractele cu firma de pază, dezinsecţia sau instalarea de scări rulante au adus prejudicii societăţii de transport subteran.

Controlul a fost efectuat în 2011 pentru anul precedent, însă conform directorului general al Metrorex, Gheorghe Udrişte, situaţia s-ar fi remediat între timp. Metrorex ar fi plătit în mod ilegal preţuri mai mari decât cele menţionate în actele adiţionale la contractul cu firma de pază. Conform portalului b365, paza în staţiile şi trenurile de metrou este asigurată de bodyguarzii firmei Scorseze Security International printr-un contract în sumă de 12,2 milioane de euro fără TVA, atribuit de operatorul de transport subteran în vara lui 2010, pe o perioadă de patru ani, doar prin negociere, fără a fi organizată licitaţie publică.

Raportul, atacat în instanţă

„A existat o notă de negociere a noului preţ, numai că responsabilul cu contractul respectiv a omis să încheie şi actul adiţional, ceea ce nu este neapărat imputabil. Plata necuvenită e doar suma de 2,5 milioane care a fost pusă în seama recuperării de la cei care au primit banii”, a declarat Udrişte pentru sursa menţionată. Acesta a mai precizat că raportul Curţii de Conturi a fost deja atacat în instanţă pentru ca „justiţia să spună dacă a fost corect sau incorect ce s-a făcut”. De asemenea, în aceeaşi perioadă, au fost efectuate plăţi ilegale ca urmare a ajustării tarifelor la serviciile de dezinsecţie şi deratizare de la metrou.

Majorări de tarife fără bază legală

Inspectorii au mai constatat faptul că în 2010 s-au plătit ilegal majorările de preţ pentru echipamente achiziţionate şi serviciile de proiectare în cazul contractului de modernizare a instalaţiilor pe magistralele de metrou 1 şi 3, dar şi în cazul instalaţiilor electrice. Operatorul de transport subteran mai este acuzat de faptul că ajustările de tarif efectuate la instalarea scărilor rulante au fost achitate fără a avea o bază legală. De altfel, ziarul „Puterea“ a dezvăluit anul trecut că multe scări rulante şi lifturile dedicate persoanelor cu handicap nu funcţionează la scurt timp după ce au fost inaugurate cu mare fast. Udrişte a mai precizat că “banii s-au recuperat de la cei care au primit foloasele necuvenite şi totul este OK”. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-11-29

TAGURI: metrou, ilegal, raport, plata, control, curtea-de-conturi, Udriste, scari- rulante, majorariComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Ultimele stiri