2017-01-17 06:58

SOCIAL


Podul Basarab a căzut la primul test? Oprescu amână şedinţa foto de campanie pe pasajul Basarab

 |  17:58
Podul Basarab a căzut la primul test? Oprescu amână şedinţa foto de campanie pe pasajul Basarab

Edilul-şef al Capitalei,Sorin Oprescu, s-ar putea vedea nevoit să amâne din nou tăierea panglicii lapasajul suprateran Basarab. În timp ce reprezentanţi ai constructorilor care seocupă de podul hobanat, din cadrul pasajului suprateran Basarab, au declaratpentru ziarul „Puterea” că ar mai fi necesare intervenţii la construcţieînainte ca acesta să fie dată în folosinţă, edilii Capitalei aşteaptărezultatele transmise de proiectantul din Spania. Până în prezent,Inspectoratul de Stat în Construcţii nu a primit documentaţia referitoare larezistenţa pasajului Basarab în urma testelor de rezistenţă efectuate săptămânatrecută.

Unul dintre cele mai importante proiecte aleprimarului general Sorin Oprescu, pasajul suprateran Basarab, ar putea picatestul de rezistenţă. Primul test de încărcare a fost efectuat săptămânatrecută, la podul hobanat al pasajului suprateran denivelat Basarab, în 30, 31mai şi 1 iunie, rezultatele fiind trimise în Spania la proiectantul structurii.Surse din cadrul firmelor de construcţie care se ocupă de pasaj ne-au explicatcă din testele efectuate ar rezulta necesitatea unor intervenţii la structurapasajului înainte ca acesta să fie dat în folosinţă. De asemenea, ingineri care se ocupăde pasajul Basarab susţin că “înurmătoarele zile vor fi efectuate noi măsurători”. “Conform primelor rezultate, pasajul Basarab nua trecut unul dintre testele de rezistenţă. În prezent, Inspectoratul de StatConstrucţii nu a primit raportul pentru a verifica rezistenţa podului împreunăcu proiectanul şi constructorii unuia dintre cele mai mari proiecte alemunicipalităţii bucureştene. Pasajul Basarab ar putea fi supus unor noi testede rezistenţă, după efectuarea acestora urmând să fie determinată data la carese poate circula pe pasaj”,ne-au declarat sursele citate. Iniţial, autorităţile localeau anunţat că în 72 de ore de la efectuarea testelor, pasajul Basarab se va inauguraoficial. Astfel, la sfârşitul săptămânii trecute, urma să fie deschiscirculaţiei. Pornit în mandatul lui Traian Băsescu, continuat în mandatul luiAdriean Videanu şi încheiat în cel al lui Sorin Oprescu, acest proiect abeneficiat de o creştere a bugetului şi a ajuns să coste aproape dublu, aproximativ162 milioane de euro. Cu toate astea, pasajul Basarab a înregistrat întârzieride peste doi ani.

Primăria„se roagă” pentru rezultate bune din Spania

De partea cealaltă, reprezentanţii PrimărieiCapitalei nu au putut preciza când se va inaugura pasajul suprateran Basarab. “Testulde încărcare la sarcini reale de verificare a rezistenţei şi stabilităţiipodului hobanat din cadrul pasajului Basarab, desfăşurat în perioada 30, 31 maişi 1 iunie a fost trecut cu succes, prima dovadă fiind că podul a suportatsarcinile maxime aplicate prin tramvaie şi camioane printr-un comportamentanticipat în simulările proiectantului (fără deformaţii, tasări în fundaţii etc.).Datele rezultate din măsurătorile efectuate în timpul probelor au fost trimisela proiectantul de specialitate care le va evalua şi va transmite concluziile,acesta fiind singurul în măsură să ofere un punct de vedere oficial. Precizăm că,ţinând cont de observaţiile directe din timpul testelor, nu există motivepentru a pune la îndoială confirmarea trecerii testelor”, ne-au explicat reprezentanţiiPrimăriei Capitalei. Aceştia ne-au precizat că “concluziile primite de la proiectant vor fi opiesă principală în cadrul comisiei de recepţie a lucrării care se va desfăşurasăptămâna aceasta”.

Nu ştiu dacă rezultatelemăsurătorilor sunt cele prevăzute în proiectul iniţial”

Prefectul Capitalei, Mihai CristianAtănăsoaei, susţine că, în momentul de faţă, nu a fost depusă documentaţia cetrebuie analizată înainte ca pasajul Basarab să fie dat în funcţiune. “Nu ştiu dacă rezultatelemăsurătorilor sunt cele prevăzute în proiectul iniţial. Măsurătorile trebuieconfirmate de responsabilul de proiect, trimise în Spania, iar apoi transmiseInspectoratului de Stat în Construcţii. Până acum, nu au fost transmiserezultatele măsurătorilor către ISC. Ei spun că săptămâna aceasta vor fitransmise rezultatele măsurătorilor. Nu ştiu, în acest moment, când s-ar puteadeschide pasajul pentru circulaţie”,ne-a declarat Mihai Atănăsoaei. Pe de altă parte, viceprimarul Capitalei,Mircea Raicu, susţine că rezultatele de la responsabilul de proiect vor fitransmise zilele următoare, dar decizia de deschidere a pasajului trebuie luatăde Sorin Oprescu. “Nuştiu de unde au apărut zvonuri prin presă conform cărora sunt probleme derezistenţă la pasajul Basarab. Inspectoratul de Stat în Construcţii trebuie săse pronunţe în legătură cu orice nouă construcţie. Au venit mai repede pentrucă nu este vorba despre o clădire. Nu sunt probleme. În două sau trei ziletrebuie să sosească raportul responsabilului de proiect din Spania. În prezent,constructorul lucrează la staţia de tramvai de pe podul hobanat. La podulhobanat au fost stabilite 800 de puncte pe care constructorul le-a trimis cătreproiectant, urmând ca acesta să le interpreteze. Decizia de deschidere apasajului pentru circulaţie aparţine primarului general. În mod normal, artrebui să mai dureze cel mult o săptămână”,ne-a explicat Raicu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-10-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

TEODOR
09 Iun 2011

Ce e atat de greu de inte les?Udrea,prin ISC si pre fectul de Bucuresti,incea rca sa-i puna piedici lui Sorin Oprescu,tocmai acu m la sfarsit!Cum nu are n ici o sansa sa-l invinga, in 2012,Udrea incearca to t felul de tactici,in spe ranta ca-l va discredita pe Sorin Oprescu,in ochii bucurestenilor!Ii va fi mai usor Elenei Udrea sa treaca o camila prin urec hea unui ac,decat sa-i st rice imaginea lui Sorin O prescu!

Adauga un comentariu

Random image