2017-01-20 20:06

SOCIAL


Politizarea învăţământului. Lacuna din legislaţie care poate instala primarii la conducerea şcolilor

 |  19:22
Politizarea învăţământului. Lacuna din legislaţie care poate instala primarii la conducerea şcolilor
Tot mai mulţi primari vor să fie numiţi preşedinţi ai consiliilor deadministraţie a şcolilor. O lacună din legislaţie le oferă această oportunitate. Din toamnă, primăriileşi consiliile locale vor deţine majoritatea în consiliile de administraţie aunităţilor de învăţământ. Sindicatele din Educaţie avertizează că politizareaînvăţământului este inevitabilă.Numeroşi dascăli din mai multe judeţe ne-au atras atenţiacă primarii ţin să fie numiţi preşedinţi ai consiliilor de administraţie aleunităţilor de învăţământ.

Una dintre lacunele Legii educaţiei naţionale permiteprimarilor să devină preşedinţi ai consiliilor de administraţie ale şcolilor.Potrivit legislaţiei, preşedintele consiliului de administraţie trebuie alesdin rândul “cadrelor didactice” şi nu din cadrul “personalului didactic”, atrage atenţia conducerea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ(FSLI). Astfel, un primar care este şi cadrudidactic poate ocupa funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie alunei şcoli, fără nici o problemă. “Este vorba de o lacună în lege. Se spune, în lege, că funcţia de preşedintetrebuie ocupată de un cadru didactic, membru al consiliului de administraţie.Asta înseamnă că şi un primar care este şi cadru didactic poate ocupa funcţiade preşedinte al consiliului. Este însă o forţare a primarilor. Acest lucruputea fi evitat dacă în lege se menţionacă preşedintele trebuie să fie ales din cadrul persoanlului didactic. Astfel,ar fi fost înlăturat orice dubiu. Noi am solicitat acest lucru. Ce se întâmplăîn cazurile în care sunt mai multe şcoli într-o localitate? Primarul o să fie preşedinte în toate consiile deadministraţie?”, ne-a declaratpreşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ “Spiru Haret” susţin că au primit, de asemenea, informaţii de la profesori căautorităţile locale au pus ochii pe postul de preşedinte al consiliilor deadministraţie ale şcolilor. “Am primit semnaledin teritoriu că primarii ţin neapărat să devină preşedinţi ai consiilor deadministraţie. Acest fapt nu poate să însemne decât politizare directă, clarăşi eficientă. Probabil că ar trebui săpunem primarii chiar directori ai şcolilor, ca să nu ne mai complicăm. Dintoamnă, administraţia locală va avea majoritate în consiliul de administraţie.Va fi şi mai uşor pentru primari să devină preşedinţi ai consiliilor deadministraţie ale şcolilor. Şi până acum, mulţi primari puneau presiune peşcoli întârziind plata salariilor sau a datoriilor unităţilor de învăţământ. Dela anul va fi şi mai uşor”, ne-a declaratpreşedintele executiv al FSI “Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor.

De ce să nu fie primarii şi directori?

Preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN),Constantin Ciosu, susţine că primarii instalaţi în fotoliul de conducere alşcolilor ar putea avea şi părţi pozitive, dar nu cu politicienii de la noi. “De ce să nu fie numiţi şi directori primarii? (ironic) Legea le permite acest lucru. Eu nu spun că unprimar nu poate fi preşedinte al consiliului de administraţie. Nu aş avea nimicîmpotrivă, dacă această măsură ar duce la modernizarea şcolilor şi lainvestiţii în învăţământ. La noi, nu cred însă că aceasta va fi situaţia”, ne-a declarat Constantin Ciosu.

Din toamnă, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi aeducaţiei, reprezentanţii primăriilor şi cei ai consiliilor locale vor aveasuperioritate numerică în consiliile de administraţie ale şcolilor. Astfel, într-unconsiliu de 7 cu 7 membri, autorităţile locale vor avea 5 reprezentanţi, iarîntr-unul de 12, primăria şi consiliul local vor avea 7 oameni.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-02-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image