2018-12-19 15:48


Poluarea, măsurată cu o furgonetă

 |  21:00
Poluarea, măsurată cu o furgonetă

Un autolaborator ultramodern pentru monitorizarea calităţii aerului din Capitală va fi lansat în această dimineaţă. Pentru furgoneta de 3,5 tone, Primăria a plătit 250.000 de euro, deşi se putea baza pe datele oferite de Agenţie pentru Protecţia Mediului, care dispune de mai mult timp de astfel de aparaturi şi de opt staţii fixe în această zonă.

Laboratorul mobil este dotat cu analizoare automate pentru măsurarea poluanţilor aerului, precum oxizii de azot, pulberile în suspensie, monoxidul de carbon, hidrogenul sulfurat sau benzenul. De asemenea, are capacitate şi pentru a măsura radiaţia solară sau viteza şi direcţia vântului. Prima ţintă a laboratorului montat pe şasiul unei furgonete va fi pasajul Basarab, autorităţile dorind să afle cu exactitate ce impact a avut construcţia asupra poluării din zonă. “Impactul este clar unul pozitiv, pentru că fluidizarea traficului înseamnă şi scăderea poluării atmosferice”, afirmă oficiali din Primărie.

Agenţia beneficia deja de aparatură

Reprezentanţii din Bucureşti ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului susţin că beneficiază deja de aparatura necesară. “Din câte am aflat, cei de la Primărie vor să îşi facă o reţea proprie de monitorizare, deşi noi suntem cei acreditaţi pentru a măsura calitatea aerului”, ne-a spus un oficial al APM Bucureşti. Agenţia beneficiază de aparatură adusă din Franţa în 2009, care a înlocuit-o pe cea achiziţionată în urmă cu 16 ani. “Astfel de echipamente sunt folosite în special în cazuri accidentale”, a mai explicat acesta. În Bucureşti şi în jurul său, sunt nu mai puţin de opt staţii APM care măsoară calitatea aerului. Primăria anunţă că a cumpărat autolaboratorul deoarece are obligaţia de a “informa publicul asupra riscurilor generate de funcţionarea sau existenţa obiectivelor cu risc pentru sănătatea populaţiei şi mediu”.

Cea mai poluată capitală din Europa

Conform unui stadiu publicat la mijlocul anului şi în care au fost prelucrate datele obţinute în perioada 2004-2008, Bucureştiul este cea mai poluată Capitală din Uniunea Europeană, ceea ce reduce speranţa de viaţă a locuitorilor din această zonă chiar şi cu peste 22 de luni. Agenţia pentru Protecţia Mediului arată într-un raport pentru anul 2010 că zonele cele mai poluate din regiunea Bucureşti-Ilfov sunt Cercul Militar şi Mihai Bravu. În momentul de faţă, principala sursă pentru poluarea atmosferică este traficul rutier în proporţie de 70%. De asemenea, sunt înregistrate peste două milioane de maşini care tranzitează aproape zilnic cel mai mare oraş al României. Concentraţia particulelor în aer este cu mult peste media europeană admisă, aceste particule putând provoca astm, boli de inimă şi cancer pulmonar.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-07

TAGURI: poluare, furgoneta, calitate, aer
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...