2018-11-19 05:44


Postul Adormirii Maicii Domnului începe mâine, 31 iulie

 |  15:53
Postul Adormirii Maicii Domnului începe mâine, 31 iulie

Postul Adormirii Maicii Domnului începe de mâine, 31 iulie şi durează până pe 15 august. Creştinii ortodocşi se află, de miercuri, 31 iulie şi până pe 15 august, în Postul Adormirii Maicii Domnului, acesta fiind al treilea mare post din an, după cel al Paştilor şi cel al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, cunoscută şi ca Postul Sfintei Marii, are multiple semnificaţii teologice şi spirituale pentru credincioşi.

Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor şi ca Postul Sfintei Marii sau Sântămariei, începe în acest an cu o zi mai devreme, respectiv în 31 iulie, şi se încheie în 15 august. În acest post, credinciosii vor putea mânca peste în 6 august, în ziua praznicului Schimbării la faţă. De asemenea, sâmbata şi duminica este dezlegare la ulei şi vin, informeaza Mediafax. Acest post îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din august: Schimbarea la Faţă şi Adormirea Maicii Domnului, a explicat părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. Biserica recomandă că, în această perioadă de post, să fie citită zilnic rugăciunea "Paraclisul Maicii Domnului". Postul Adormirii Maicii Domnului a fost fixat în secolul al V-lea, când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La început, durata postului era diferită: cei din Antiohia posteau o zi, în vreme ce la Ierusalim acest post ţinea opt zile. Existau şi creştini care posteau toată luna august, în vreme ce alţii posteau în luna septembrie. Uniformizarea datei şi a duratei postului a avut loc în secolul al XII-lea, în 1166, la un sinod ţinut la Constantinopol şi condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis.

Postul Adormirii Maicii Domnului. Obiceiuri

 Din informaţiile publicate de Tudor Pamfile, în ‘Sărbători de toamnă şi Postul Crăciunului’, 1914, Postul Adormirii Maicii Domnului se socoteşte a fi tot aşa de mare, adică de însemnat, ca şi Postul Mare de dinaintea Paştilor, din care se zice chiar că este rupt. Ca urmare, toată lumea trebuie să-l ţină cu sfinţenie, nefiind îngăduită mâncare de dulce decât bolnavilor şi copiilor, scrie Monitorul de Suceava.Cu privire la perioada postului, muscelenii ‘nu manânca nici chiar untdelemn, iar dezlegare de peste nu-i decât o singura zi, Pobrejenia (Schimbarea la Faţă n.n.), ca Postul Sînta-Mariei este rupt din Paresimi.’ De asemenea, în popor exista credinţa potrivit căreia, ‘la început, Postul Paştilor era de nouă săptămâni, dar văzându-se că e prea lung şi prea sărăcăcios, aşa că oamenii ieşeau prea slabi în primăvară, când trebuia să se dea cu totul muncilor, s-a micşorat acest post cu două săptămâni şi s-au pus aceste zile de post înaintea Sânta-Mariei Mari, când e belşug de legume şi zarzavaturi’.

SEMNIFICAŢIA SĂRBĂTORII ADORMIRII MAICII DOMNULUI

 Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului are multiple semnificaţii teologice şi spirituale pentru credincioşi. De altfel, însăşi icoana Adormirii Maicii Domnului arată această taină a primirii mamei în braţele lui Hristos, Fiul ei. În iconografie, lângă sicriul binecuvântat cu trupul Fecioarei se află Hristos în picioare, purtând sufletul Maicii sale, ca pe un bebeluş. Acesta este gestul suprem de reciprocitate a iubirii. Cea care L-a ţinut în braţe pe Dumnezeu, acum odihneşte în braţele Fiului şi Stăpânului ei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-30

TAGURI: postul, adormirii, maicii, domnului, sfanta, marie, 31, iulie
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...