2018-12-14 08:03


Postul exagerat poate avea urmări grave asupra psihicului. Renunţarea bruscă la sex, alcool şi produse din carne sau lactate conduce la clacare

 |  17:29
Postul exagerat poate avea urmări grave asupra psihicului. Renunţarea bruscă la sex, alcool şi produse din carne sau lactate conduce la clacare
Pierderea încrederii în propriile forţe, depresie sau clacare suntefectele pe care le poate avea postul îndelungat, după o perioadă de excese, avertizează psihologii. Persoanele care încearcă brusc sărenunţe la alcool, sex şi produse din carne sau lactate fac o mare gafă,potrivit surselor citate, fiind necesară o perioadă de “iniţiere” înaintea postului.

Dacă nu au putut să seabţină de la produse din carne sau lactate, încă de la începutul postuluiPaştelui, mulţi români sunt hotărâţi să respecte “ritualul” măcar în Săptămâna Mare.Experţii în psihologie atrag însă atenţia că abstinenţa, după o perioadă încare individul a abuzat de alimente din carne, de alcool sau sex, poate aveaurmări grave asupra sănătăţii, putând conduce la pierderea încrederii înpropriile forţe, clacare sau chiar depresie. “Bineînţeles că atunci când, totrestul anului, faci excese, iar apoi urmează o perioadă de abstinenţă, vorapărea probleme asupra organismului, atât la nivel fizic, cât şi la nivelpsihic. Se rupe un echilibru interior. Eu consider că postul ar trebui precedatde o perioadă de iniţiere. Această iniţiere ar putea fi realizată, cel maibine, de preot. El le poate explica enoriaşilor cum să se pregătească pentrupost”, ne-a declaratpsihologul şi sociologul Hanibal Dumitraşcu. Potrivit acestuia, postul, după operioadă de excese, are acelaşi efect ca şi drogurile. “Renunţarea bruscă la toate aceste vicii (n.r. alcool,sex, multe mâncăruri din carne) are acelaşi efect ca şi consumarea unui drog.Poate sună exagerat, dar sunt persoane care au senzaţia că nu pot trăi fărăaceste lucruri. Încercând să renunţe la toate acestea, o să ajungă să creadă cănu pot găsi soluţii”, ne-a mai explicat Dumitraşcu. Expertul în psihologiesusţine însă că postul poate avea şi efecte benefice asupra psihicului uneipersoane, dar numai dacă este privit nu doar ca o abţinere de la alimente sau dealte plăceri. “Dacă vorbim de post doarca abţinere de la alcool, sex sau produse din carne sau lactate, atunciefectele pot fi negative. Postul poate avea un efect benefic asupra psihiculuidacă ne gândim, ca în această perioadă, să fim mai buni şi să încercăm să-iajutăm mai mult pe ceilalţi. Fără aceste lucruri, doar cu abţineri de laanumite lucruri, postul nu are niciun rost”, ne-a mai declarat Hanibal Dumitraşcu.

Produsele de post, cu până la 200% mai scumpe decât cele „de dulce”

Pe lângă un efort fizic şi psihic, o săptămână de postpresupune şi mai mulţi bani cheltuiţi. Produsele de post din comerţ sunt chiarşi două ori mai scumpe decât alimentele din carne sau decât lactatele. În plus,calitatea acestor alimente este pusă la îndoială de medici.

În supermarketuri, un pachet de 180 de grame de crenvurştide post se vinde cu 2,69 lei, în timp ce acelaşi preparat, dar din carne depasăre costă doar 1,49 lei. Un parizer de post, de 800 de grame, se vinde însupermarketuri cu 13,99 lei, în timp ce unul din piept depui costă 9,89 lei. O conservă de pate de ficat de 250 grame costă între 2,50şi 3,25 lei, în timp ce pateul vegetal, de acelaşi gramaj, costă între 2,50 şi4,35 lei.

Cozonacul de post costă între 5,99 şi 14,99 de lei, întimp ce cozonacul făcut cu ouă se vinde cu 4,99 – 12,99 de lei.

Pentru o săptămână de post, cu cea mai săracă masă, o familie de trei persoane artrebui să cheltuiască minimum 60–100 de lei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-08-28
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...