2017-01-20 22:26

SOCIAL


Posturile pentru medici, deblocate

 |  14:11
Posturile pentru medici, deblocate

În prima parte a acestui an vor fi deblocate aproximativ 15.000 de posturi din sistemul sanitar, potrivit ministrului Sănătăţii, Ritli Ladislau.

“Din cauza resurselor financiare, nu vom putea debloca decât o treime, deşi dorim să le deblocăm pe toate cele 45.000 de posturi vacante. Noi am înaintat deja informaţiile pe site-ul ministerului”, a precizat Ritli.

Medicamente generice

Vorbind despre obiectivele Ministerului Sănătăţii pentru acest an ministrul a precizat că a fost elaborată legislaţia care să sprijine introducerea medicamentelor generice, deoarece este o politică fermă a guvernului şi a ministerului ca să faciliteze medicamentele generice, ale căror molecule sunt identice cu cele originale şi eficienţa terapeutică la fel, dar sunt mai ieftine.

Coplata, de la sfârşitul anului

În ceea ce priveşte coplata, ministrul a menţionat că legea 220/2011 în varianta ieşită din parlament nu este aplicabilă tehnic, motiv pentru care ministerul va aduce modificarea acestei legi, în sensul unei sume fixe, modice, pentru pacienţi, legea urmând să fie aplicabilă la sfârşitul anului 2012 sau anul viitor. Potrivit ministrului, în anul 2012, în cadrul sistemul asigurărilor de sănătate, se va aplica pachetul de serviciu de bază revizuit. “Nu este niciun fel de listă neagră. E vorba de a revizui modul cum accesăm medicamentele foarte scumpe. În urma unui studiu de patru luni, cu experţi străini şi români, s-a hotărât ca accesul la medicamentele mai ales cele scumpe să fie în conformitate strictă cu indicaţiile prevăzute în autorizarea punerii pe piaţă a medicamentului', a subliniat ministrul. Dr. Ritli a mai precizat că se va dezvolta un sistem aparte, independent, de evaluare a tehnologiilor medicale inclusiv pentru medicamente, deoarece nu se poate concepe introducerea unor tehnologii noi sau molecule noi, fără o analiză ştiinţifică a acestora, şi nu empirică. ”Fără această structură nu vom introduce alte medicamente noi decât dacă avem argumente extrem de solide”, a spus ministrul.

Relaţia cu bolnavii

De asemenea, se va limita durata spitalizărilor, pentru a reduce numărul bolnavilor care stau foarte mult în spital pentru afecţiuni minore sau pentru investigaţii. Pachetul privind cardul de sănătate, fişa electronică a bolnavului şi reţeta electronică va funcţiona la mijlocul anului, sarcina fiind a Casei Naţionale de Asigurări. Acesta va contribui la operativizarea relaţiei cu bolnavii şi mai ales la evitarea unor abuzuri în gestionarea bolnavilor. De asemenea, se va elabora legislaţia pentru transplantul de organe, transfuzologie, fiind sarcini ale Uniunii Europene, iar împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, va fi promovat turismul medical.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-03-05

TAGURI: cheie: posturi, deblocare, medici, coplata, asigurare, sanatate, bolnavi, spitalizare, CNAS, transplantComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

IRINA
29 Iul 2012

Foarte frumos ,felicitari !eu sunt melooretog dar la ses mi-as fi dorit mult la munte dar ..asta este . Iar in legatura cu cei cu masina si pe mine m+ar fi intrigat ,muntele trebuie respectata tu il respecti pe le si el pe tine ,ce sa mai spun asta este Romania noastra a celor cu 4X4 care ne sfideaza pe noi ceilalti ,dar cu muntele s+ar putea sa nu le tina de prea multe ori !

Adauga un comentariu

Random image