2018-09-25 00:28


Povestea halucinantă a unui român, azilant politic în Norvegia. Refuzul de a accepta să muncească „la negru” l-a costat scump

 |  21:01
Povestea halucinantă a unui român, azilant politic în Norvegia. Refuzul de a accepta să muncească „la negru” l-a costat scump
P24

Despre cazul tânărului Mircea Negară, ziarul PUTEREA a mai scris. Așa cum a promis, el a cerut azil politic în Norvegia pentru încălcarea drepturilor în ţara sa, cererea sa fiind considerată ca “întemeiată“. De circa o lună, el este azilant și așteaptă perfectarea documentelor de către statul norvegian. Totul a plecat de la un contract individual de muncă neînregistrat de firma la care lucra, Mircea Negară refuzând să lucreze „la negru”. Cazul tânărului se poate “reduce” la corupţie, fals şi uz de fals, luare şi dare de mită, abuz în funcţie şi în serviciu. Este o mostră clasică a modului în care sistemul bugetar ştie să-şi bată joc de români.

Totul a plecat de la o simplă suspiciune a lui Mircea Negară, muncitor constructor la o mică firmă de profil. Pe data de 10 iunie 2013 el s-a angajat la firma Frigomar Clim 2006 Impex SRL, una din pretenţiile lui fiind un contract de muncă înregistrat legal la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti. El a semnat un contract individual de muncă cu firma angajatoare pentru o perioadă nedeterminată şi un salariu de 2.000 de lei brut, respectiv 1.400 de lei net. În urma unei discuţii cu un coleg, Mircea Negară a devenit suspicios în privinţa înregistrării legale a contractului său de muncă, aşa că a vrut să se convingă şi a trimis o adresă către ITM. “Mi s-a răspuns că este obligaţia angajatorului să-mi dea informaţiile solicitate, dar ITM nu a întreprins nici o verificare sau control. Apoi, am cerut prin e-mail firmei să-mi dea dovada înregistrării contractului de muncă. Nu numai că nu l-am primit, dar am fost şi mustrat, mi s-a spus că nu sunt inspector sau organ de control ca să cer aşa ceva. Am revenit la ITM cu aceeaşi solicitare şi am primit acelaşi răspuns, nimeni nu s-a deranjat să-mi trimită dovada că este sau nu înregistrat contractul meu de muncă”, spunea Mircea Negară. Tupeul angajatorilor şi indolenţa inspectorilor de muncă l-au revoltat pe tânărul de 30 de ani. La începutul lunii septembrie 2013, el a făcut plângere prealabilă la ITM pentru neimplicarea în problemă, pe care a trimis-o şi la Ministerul Muncii. La data de 8 septembrie 2013, un alt necaz s-a abătut asupra lui. Un coleg a scăpat o scândură cu ipsos care l-a lovit în cap pe Mircea Negară. A ameţit, i s-a făcut rău şi a fost chemată ambulanţa, care l-a dus la Spitalul Sf. Pantelimon. După mai multe insistenţe, Secţia 12 Poliţie i-a înregistrat cazul, deşi poliţiştii erau obligaţi să ancheteze accidentul.

Încercări de mediere

În octombrie 2014, Mircea Negară şi-a chemat patronii la mediere, pe tema neînregistrării contractului său de muncă. Aceştia au respins solicitarea susţinând că nu există nici un conflict între ei şi fostul angajat. Într-o discuţie telefonică cu mediatorul, ei spueau că au înregistrat contractele de muncă, dar nu au făcut dovada acestui fapt. Mircea Negară a început să trimită sesizări la toate instituţiile statului: Departamentul General de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), Serviciul Român de Informaţii (SRI), Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Ministerul Justiţiei, Preşedinţie. 

În vreme ce multe instituţii nu l-au băgat în seamă, din motive necunoscute, DGA a trimis dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 4, dar Negară nu a fost chemat la audieri. Mai mult, în ianuarie 2015 s-a dat clasare. O lună mai târziu a făcut plângere împotriva ordinului de clasare, dar şi acesta a fost respins de prim procurorul Eugen Păun. Ministerul Justiţiei s-a mulţumit să-i spună, după 60 de zile, că nu există fapte penale săvârşite de judecători şi procurori. Abia după 5 adrese şi după ce a reclamat faptele la Ministerul Muncii, ITM Bucureşti i-a trimis răspunsul prin care recunoaşte că nu există nici un contract de muncă înregistrat pe numele său. După ce au reuşit să ia startul în rezolvarea acestei probleme, inspectorii de muncă au făcut chiar şi exces de zel. Ei au amendat firma, în tranşe diferite, şi pentru nerespectarea mai multor obligaţii legale, cu suma de 56.000 lei, ceea ce denotă că se poate.

De asemenea, Preşedinţia i-a trimis o notificare prin care era anunţat că dosarul a fost trimis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3.

Mircea Negară a reclamat inerţia autorităţilor române şi la Comisia Europeană, care i-a răspuns în doar 6 zile, asigurându-l de suport în soluţionarea problemelor.

Muşamalizare, şpăgi şi falsuri

Precaut, Mircea Negară a păstrat toată corespondenţa purtată cu toate instituţiile contactate şi a înregistrat şi convorbirile telefonice. În una din interceptări, colegul care l-a accidentat, George Niţă, concediat şi el, recunoaşte că a fost obligat să declare că s-au înţeles să fie “plătiţi” la lucrarea cu pricina cu ţigări şi băutură, deşi Mircea Negară nu bea şi nu fumează. În plus, în înregistrarea audio se aude cum colegul afirmă că a auzit că un poliţist ar fi primit 2.000 de lei pentru a nu da curs declaraţiei celui accidentat.

În ceea ce priveşte firma de construcţii, implicaţiile unui proces în care partea vătămată câştigă sunt mari, chiar dacă accidentul nu a fost unul grav. Potrivit Legii 319/2006 “neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol grav şi iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 2 ani sau cu amendă”. Angajatorul este obligat să asigure echipament de protecţie angajaţilor.

Modul în care firma angajatoare a încercat să muşamalizeze accidentul prin falsificarea probelor, constrângerea martorilor de a declara altceva decât adevărul, se constituie în fapte penale. De asemenea, angajatorul este obligat să ţină evidenţa accidentelor care necesită îngrijiri medicale mai mari de trei zile şi să le raporteze la ITM. În cazul în care angajatorul este prins că are peste 5 angajaţi fără forme legale de muncă, se constituie faptă penală. Administratorul firmei, Marian Alexandrescu, nu a mai răspuns la telefoane după ce i-am solicitat lămuriri privind conflictul cu fostul salariat Mircea Negară. Urmare a inerţiei autorităţilor române, care au continuat să tergiverseze judecarea unui banal accident de muncă, Mircea Negară a cerut azil politic pentru nerespectarea drepturilor din ţara sa. De circa o lună, el se află într-un centru de azilanţi din Norvegia.

„Nu cred că mă mai întorc vreodată în ţară. Îmi este greu să mă acomodez cu clima şi întunericul, dar nu am încotro. În schimb, mă acomodez foarte bine cu oamenii, care sunt diferiţi de cei din România. Mă refer la cei din instituţii. Norvegiană nu ştiu deloc, toţi vorbesc în engleză, dar funcţionarii au răbdare să mă asculte până înțeleg ce vreau să zic. Nici engleza mea nu este perfectă. În țară, un procuror a aruncat cu buletinul după mine când am început să dau detalii, iar poliţistul care se ocupa de cazul meu mi-a râs în nas. Cam asta este diferenţa. Sunt policalificat, pot munci în orice domeniu. De un singur lucru îmi pare rău. Mă înscrisesem la o şcoală postliceală, pe care nu o voi continua în situaţia de faţă. Sunt sute de cazuri aici, multe sunt mai grave decât cazul meu, dar ele se judecă în ordinea înregistrării. Cei mai mulţi sunt negrii, dar sunt şi români. Sincer, nu vreau să-i contactez pe românii de aici, de teamă. Mai bine mă înţeleg cu străinii. Românii sunt perverşi, au scopuri ascunse”, ne-a declarat Mircea Negară din centrul de azilanţi din Norvegia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-11

TAGURI: azilant, norvegia, mirceea negară, contract, munca
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SYKTYR, FLEGMELOR!
04 Ian 2016

CELE MAI ABJECTE LEPRE, GUNOAIE GENETICE STANDARD, SÎNT PRODUSE ALE ROHMANICHII; ROHMANICA-I MUMA PROSTĂLĂILOR! HOȚI, ÎMPUTZITZI, BEȚIVANI,TEMBELI, AGRESIVI, DELATORI, LINGĂTORI ”DĂ” MOAȘTE, MICI & BERICI, ”PĂ CAPODOPIRILI” LUI GUȚĂ. ÎI ESTE SCÎRBĂ LUMII CIVILIZATE DE MECLELE LOR! (”ȚARĂ MINORĂ, ȚARĂ DE SECĂTURI!”)
LEPRELE LUI TONTA
04 Ian 2016

Prin toate institutiile si ministerele sunt angajati execrabili , doar pilele lui tonta, dragnea si constantin . Au bagat lunar cu sutele oameni de 2 lei si au nenorocit un sistem . Astea sunt efectele unui guvern tembel .
ANGELA
05 Ian 2016

Alo, domnule presedinte , citeste si vezi ce se intimplain tara asta. Toate institutiile sunt capusate de politruci care v-au lipit afise voua celor ajunsi in virful puterii. CRED ca politica pas cu pas nu insemna sa vizitati lumea si sa va faceti dumneavoastra la pas concediul de trei ori pe an in intraga lume. Va asigur ce scrie in acest articol se intimpla in toata tara. O nesimtita din Primaria Iasi, instruita si educata la scoala infractorului Nechita de la Iasi mi-a dat amenda 500 fara sa ma vada la ochi, fara sa stiu ce are cu mine, fara sa ne intilnim asta doar ca seful sau a trimis-o sa aduca amenzi.Asa fac toate institutiile statului.
IOAN
05 Ian 2016

Felicitari, pt. taria si ambitia de care ai dat dovada. Aceste caractere ar trebui sa formeze marea masa a cetatenilor acestei tari, din pacate oameni ca el sunt exceptii. Succes si viata lunga in Norvegia, tara super civilizata. Sa te ti de cuvant, sa uiti de Romania.
VIOLETA
11 Ian 2016

Mie nu mi-e clar cu fam Botnariu ... Fetele cele mari au spus la scoala ca parintii le bat !
Random imageUltimele stiri


Apa Nova

loading...