2017-01-21 08:28

SOCIAL


Praful din Bucureşti a omorât în şase ani o mie de oameni, un sfert dintre ei bebeluşi

 |  19:25
Praful din Bucureşti a omorât în şase ani o mie de oameni, un sfert dintre ei bebeluşi

Peste 800 delocuitori ai Capitalei care au murit în perioada 2004-2009 ar fi putut fisalvaţi dacă media anuală a anumitor poluanţi din aer ar fi putut fi menţinutăşi în Bucureşti în limitele impuse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS),relevă un studiu publicat ieri de un ONG.

Conformaceluiaşi studiu,"227 de copii decedaţi în primele 12 luni alevieţii ar fi putut să fie salvaţi" dacă, în Bucureşti, între 2004 şi 2009,media anuală pentru factorul poluant denumit "pulberi în suspensiePM10" ar fi fost de 20 µg/m³, aşa cum recomandă OMS.

Potrivitstudiului citat,în condiţiile în care ar fi fost respectate normele OMS,alţi aproape 300 de bucureşteni din totalul celor care au fost internaţi cuprobleme respiratorii numai în 2009 ar fi putut evita spitalizarea, fapt carear fi adus o economie de 400.000 de lei pentru sistemul sanitar.

Cercetareaa fost realizată de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis şi a presupusmonitorizarea calităţii aerului în Bucureşti pe întreg parcursul anului 2010,pe baza datelor colectate de la opt staţii de monitorizare cu privire la şasefactori poluanţi.

Autoriicercetării recomandă autorităţilor locale o gestionare "diferită" atraficului, precum şi încurajarea cetăţenilor să opteze pentru transportul încomun, pentru mersul pe bicicletă sau chiar pentru mersul pe jos în loculfolosirii maşinii personale. Autorităţilor naţionale li se recomandăreglementarea mai strictă a poluării, prin revizuirea standardelor de poluarepentru maşini şi pentru poluatorii industriali şi comerciali, precum şistimularea producţiei şi consumului de energie regenerabilă, "prininstrumente de taxare şi investiţii directe".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-12-29Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image