2018-12-10 02:05


Prefectul judeţului Vaslui, înfrânt de Justiţie. Demiterea primarului comunei Pungeşti, prin referendum

 |  17:19
Prefectul judeţului Vaslui, înfrânt de Justiţie. Demiterea primarului comunei Pungeşti, prin referendum
P24

Pe 15 decembrie 2015, printr-o decizie definitiveă, Curtea de Apel Braşov a dispus obligarea prefectului judeţului Vaslui la organizarea referendumului pentru demiterea primarului comunei Pungeşti. Peste 25% din cetăţenii cu drept de vot, conform legii administraţiei locale, au apreciat că primarul comunei le încalcă interesele şi că nu îşi exercită îndatoririle.

Decizie istorică pentru democraţie, susţin ONG-urile care au solicitat instanţei obligarea prefectului la organizarea referendumului. Anul trecut, s-a constituit dosarul 5687/62/2014, judecat de Tribunalul Braşov şi de Curtea de Apel Braşov care-l obligă pe reprezentantul Guvernului în teritoriu să organizeze un referendum pentru demiterea primarului.

37% dintre cetăţenii comunei Pungeşti au solicitat prefectului judeţului Vaslui organizarea unui referendum pentru demiterea primarului comunei, întrucât acesta a încălcat legea şi hotărârile judecătoreşti, nu a depus declaraţia de interese, nu a organizat audienţe şi întâlniri cu cetăţenii, nu şi-a respectat promisiunile din campania electorală şi are o conduită nedemnă faţă de comunitate.

Prefectul a fost înfrânt de justiţie

Deşi i s-a cerut insistent prefectului judeţului Vaslui să respecte voinţa oamenilor şi legea administraţiei publice locale, acesta a refuzat constant să organizeze referendumul.  

Asociaţiile Salvaţi Bucureltiul, Neuer Weg, România Fără Ei, Eco Civica şi câţiva cetăţeni din comună au solicitat instanţei obligarea prefectului la organizarea referendumului. Prin decizie definitivă pronunţată pe 15 decembrie, Curtea de Apel Braşov a admis cererea şi care-l obligă acum pe prefect să respecte voinţa oamenilor. 

„Este o decizie istorică pentru democraţia din România. Oamenii trebuie să fie conştienţi că primarul trebuie să acţioneze pentru a rezolva problemele oamenilor şi pentru a acţiona în interesul lor, iar atunci când primarul încalcă aceste obligaţii, cetăţenii au posibilitatea legală de a-l demite”, a declarat Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Situaţia actuală

Perimetrul de 20.000 de mp de la Pungeşti (Vaslui), unde Chevron a desfăşurat, anul trecut, activităţi de explorare a gazelor de şist, a fost transformat în teren agricol, conform avizului de mediu, fiind scoase gardul împrejmuitor şi podul de acces spre zona respectivă.

Compania americană Chevron a finalizat lucrările de reamenajare a terenului de 20.000 de metri patrati de la Pungesti, încă din luna mai 2015, unde a desfăşurat lucrări pentru explorarea gazelor de şist în 2014.

Închiderea platformei s-a făcut în prezenta autorităţilor de mediu din Judeţul Vaslui.

Locul unde s-a executat forajul pentru prelevarea de probe de rocă în vederea analizării potenţialului de hidrocarburi, acesta a fost cimentat şi acoperit cu pământ.

Chevron a finalizat în iulie 2014 activităţile de explorare la prima sondă din România, în localitatea Siliştea-Pungeşti, judetul Vaslui, după două luni de foraj la adâncimi de 3.000 de metri. Compania americană deţinea alte trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui pentru explorarea gazelor de şist în localităţile Păltiniş - Băceşti, Popeni - Găgeşti şi Puieşti. De asemenea, compania mai obţinuse anul trecut şi cea de-a doua autorizaţie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare în perimetrul deţinut la Puieşti.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-12-16

Mai multe imagini:
Prefectul judeţului Vaslui, înfrânt de Justiţie. Demiterea primarului comunei Pungeşti, prin referendum
zoom

TAGURI: pungesti, prefect, referendum, demitere primar
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...