2017-01-23 06:36


Premieră: transplant de ficat la un pacient bolnav de cancer

 |  18:17
Premieră: transplant de ficat la un pacient bolnav de cancer

Prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Boli Digestive şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, a efectuat în premieră în ţara noastră un transplant hepatic la un pacient de 46 de ani, care are cancer colorectal cu metastaze hepatice. Intervenţia chirurgicală a durat aproximativ opt ore, iar evoluţia post transplant a pacientului este favorabilă.

“În mod obişnuit, nu se face transplant hepatic pentru asemenea indicaţii, de care ar beneficia mii de pacienţi cu metastaze hepatice cu cancer colorectal. Deoarece există posibilitatea ca, după operaţia de transplant, boala neoplazică să disemineze. De aceea, indicaţiile trebuie făcute cu foarte multă precauţie. În cazul nostru, este pentru prima oară când se face un transplant cu o asemenea indicaţie'', a precizat profesorul Irinel Popescu.

Monitorizat de mai multe luni

Argumentele care au stat la baza acestei indicaţii sunt multiple. În primul rând, s-a ţinut seama că pacientul este o persoană tânără, care are restul organelor sănătoase. În al doilea rând, pacientul are boala limitată la ficat. În acest sens, pacientul a fost monitorizat mai multe luni, având toată documentaţia că nu există boală în afara ficatului. În al treilea rând, s-au schimbat protocoalele de imunosupresie. În prezent, sunt protocoale care, faţă de cele anterioare, au şi o activitate antitumorală. Este vorba despre Sirolimus care este imunosupresor, cu activitate antitumorală. Folosirea acestui imunosupresor dă speranţe că va împiedica apariţia unei recidive. În al patrulea rând, este experienţa câştigată prin tratamentul cancerului primar al ficatului.

''Am transplantat şi cazuri de hepatocarcinom, şi de colangiocarcinom cu rezultate foarte bune până în prezent, pentru majoritatea pacienţilor'', a menţionat profesorul Irinel Popescu.

Specialistul a adăugat că există experienţă pozitivă acumulată în Norvegia în ceea ce priveşte indicaţia transplantului metastazei în cancerul colorectal. ''Astfel, acumularea experienţei noastre cu cea internaţională, precum şi progresele efectuate în domeniul chimioterapiei creează premizele extinderii indicaţiei transplantului şi în această afecţiune'', a explicat realizatorul primului transplant hepatic din România.

Profesorul Irinel Popescu este de părere că asemenea intervenţii chirurgicale vor mai fi efectuate, pe măsură ce va creşte experienţa pe plan internaţional. ''Deşi, deocamdată, nu este o indicaţie de rutină, în viitor, va fi'', apreciază profesorul Irinel Popescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-05-10

TAGURI: premiera, transplant-hapatic, cancer, pacienti, experienta, plan-internationalComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image