2019-03-20 11:32


Copiii, înghesuiţi în grădiniţe

 |  21:00
Copiii, înghesuiţi în grădiniţe

Şi în acest an şcolar ne vom confrunta cu insuficienţa locurilor în grădiniţe şi şcoli. Soluţia găsită, ca de fiecare dată, este înghesuireaa cât mai mulţi copii într-o clasă.

Deficitul de locuri în grădiniţele din Bucureşti este de circa 25.000, cele mai mari probleme fiind în sectorul 3, unde ar mai fi nevoie de şapte-opt mii de locuri, după spusele primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu. Potrivit edilului, o soluţie pentru construirea de noi grădiniţe ar fi utilizarea terenurilor excedentare ale şcolilor, fără a afecta însă suprafeţele dedicate activităţilor sportive. Oprescu spune că municipalitatea ar putea folosi pentru construirea de grădiniţe o parte din împrumutul de 800 de milioane de euro pe care intenţionează să îl contracteze.

ISMB: 15 ani nu s-a construit nimic

De cealaltă parte, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) susţin că până la 10.000 de copii vor rămâne fără loc în grădiniţe. “Problema cu insuficienţa locurilor la grădiniţe există de după 1990. Timp de 15 ani, nu s-a construit nimic. În ultimii patru ani s-au construit 7.000 de locuri în grădiniţe. Noi avem aproximativ 32.000 de locuri. Încă nu am terminat de strâns datele, dar, până acum, se pare că vom avea opt-nouă mii de copii care vor rămâne fără loc. S-ar putea să se ajungă la zece mii. Noi susţinem orice demers de construire de noi grădiniţe”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ISMB, Marian Banu. Potrivit acestuia, soluţia ca micuţii să nu rămână fără loc în grădiniţe este, şi anul acesta, mărirea numărului de preşcolari înscrişi la fiecare grupă.

Grupe de maxim 20 de copii

Potrivit legislaţiei, o grupă de copii din grădiniţe trebuie să fie formată din maximum 15 - 20 de copii. Cu toate acestea, se ajunge la grupe de 35 de copii. Situaţia este valabilă şi pentru şcoli şi licee. În aceste condiţii nu ar trebui să ne mire că puţini elevi ajung să deţină suficiente cunoştinţe pentru a promova examenele importante. “Numărul optim de copii dintr-o clasă este de 12, ca grupul să fie educabil. Când se depăşeşte acest număr, procesul nu mai este eficient. Când ai 35 de copii, la grădiniţă, la şcoală, la liceu, oriunde, nu poţi să mai realizezi ceea ce ţi-ai propus în planificare. Educaţia se face nu doar colectiv, ci şi individual. Când vorbim de 35 de copii, nu ai cum să ai contact direct cu fiecare. În aceste situaţii se ajunge să se lucreze cu un grup restrâns de copii. Vor recepţiona informaţiile doar copiii cu anumite calităţi. În principal, cei care au o educaţie şi din familie”, ne-a declarat psihologul Hanibal Dumitraşcu.

Salvări pentru elevi

Primăria Capitalei intenţionează să dezvolte o reţea de circa 40-50 de ambulanţe care să intervină la urgenţele medicale din cele peste 400 de unităţi de învăţământ bucureştene, a anunţat primarul general Sorin Oprescu. Potrivit edilului, reţeaua de ambulanţe va fi realizată "în timp" şi va funcţiona în cadrul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti - instituţie subordonată municipalităţii. Practic, fiecare ambulanţă va deservi câte 10 unităţi de învăţământ.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-03-20
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...