2018-12-10 04:05


Președintele Consiliului Național al Rectorilor: Problema plagiatului trebuie rezolvată

 |  09:49
Președintele Consiliului Național al Rectorilor: Problema plagiatului trebuie rezolvată

Președintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Câmpeanu, a declarat, sâmbătă, că reuniunea CNR se va finaliza cu o rezoluție în care vor figura mai multe probleme majore, precum cele de ordin financiar și deficitul de imagine. Acesta a ţinut să precizeze că problema plagiatului trebuie rezolvată.

"Din ceea ce a reieșit din Biroul Permanent al CNR a fost agreată ideea structurării problemelor din învățământul superior din România pe trei categorii: provocări generate de lipsa de reglementare coerentă, provocări generate de deficitul de imagine și provocări generate de deficitul financiar. Ordinea nu e întâmplătoare (...) Din păcate, se înscriu la opinie cei care scot în evidență lucrurile rele. Problema plagiatului trebuie rezolvată. Haideți să ne gândim câți sunt afectați de această problemă. Au fost 67.000 de titluri de doctor eliberate în perioada 1990-2016. Problema a fost semnalată la 2, 5, 10, 20, 50, 60 de cazuri din 67.000, unu la mie. Coroborat cu cei care intră pe porțile unei universități, câți ajung să urmeze studii doctorale și să le finalizeze? Unu la sută. Deci cu alte cuvinte, dacă ne raportăm la cei care intră în sistemul de învățământ universitar, 1% ajung să finalizeze doctoratul, 1 la mie din cei 1% ajung să aibă probleme, adică 1 la 100.000, de ce oare nu ne gândim la ce imagine aruncăm pe cei 99.999? Sunt lucruri care trebuie spuse', a afirmat Sorin Câmpeanu, potrivit Agerpres.

Acesta a ţinut să precizeze că în rezoluția CNR de la Târgu Mureș vor fi enumerate provocările generate de lipsa unei reglementări coerente.

'Sunt pe tapet lucruri stringente și responsabilitatea este imensă pe umerii Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, spun ca unul care a trecut pe acolo, mărturisesc sincer că nu mi-aș dori să fiu acum în această poziție pentru că sunt foarte multe de rezolvat, unele adunate din spate, de-a lungul anilor, rămase nerezolvate, altele adunate recent și în mod firesc se așteaptă soluții. Clasificarea universităților, care a expirat în 2015, asupra cărora am agreat cu toții că este nu numai o obligație legală, dar și un lucru necesar și corect — avem și o rezoluție în acest sens. Evaluarea școlilor doctorale, în absența căreia am ajuns într-o situație extrem de neconvenabilă în care singura soluție care a putut fi identificată este, în opinia mea, foarte neconvenabilă pentru că cele 214 școli doctorale din România sunt autorizate provizoriu ca și cum s-ar fi născut ieri, ele sunt cumva degradate. Nu s-a identificat până acum o soluție mai bună (...) Orice susținere de teză doctorală va putea fi ușor atacată', a subliniat Sorin Câmpeanu.

Președintele CNR a menţionat că în rezoluție mai există propunerea ca până în 2020 educația din România să primească 6% din PIB.

'Asta ar însemna un buget de 4,2% din PIB în 2017, urmând ca în următoarele creșteri să ajungem la 6%. Ar însemna dublarea în valoare absolută a sumelor alocate educației, de la 6 miliarde de euro în acest an, la 12 miliarde de euro cât ar fi PIB-ul estimat în 2020. Este o cifră nobilă și cred că ar putea fi realizată', a completat Sorin Câmpeanu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-10-09

TAGURI: presedinte, consiliu, national, rectori, problema, plagiat, trebuie, rezolva
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
10 Oct 2016

DUPA 27 DE ANI DE ANARHIE DAMBOVITEANA, DEMOCRATIE ORIGINALA=DICTATURA PLURALISTA ROMANIA ESTE O TARA FARA ROST , DECAZUTA.
Random imageUltimele stiri


loading...