2017-01-21 17:37

SOCIAL


Preţul gigacaloriei va creşte de la 124 la 170 lei

 |  19:11
Preţul gigacaloriei va creşte de la 124 la 170 lei
Consilierii generali aiCapitalei vor decide, în şedinţa din 27 iulie, concesionarul pentru RADET şipreţul gigacaloriei. Locatarii celor aproape 570.000 de locuinţecare mai sunt branşate la Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei TermiceBucureşti (RADET) ar putea plăti factura la energia termică diferenţiat, înfuncţie de venituri, între 170 şi 280 de lei gigacaloria. În primă fază, pemasa Consiliului General al Municipiului Bucureşti se află un proiect privindmodificarea preţului local de facturare a energiei termice furnizatepopulaţiei, practicat de RADET Bucureşti, prin care populaţia ar putea plătipreţul gigacaloriei de 170 de lei, faţă de 124 de lei cât este în prezent. Întimp ce consilierii generali “batîn cuie” soarta RADET şi creşterea tarifului gigacaloriei, directorul Regiei,Bogdan Mihai Becheanu, este plecat în concediu de odihnă.

Consilierii generali ai municipiuluiBucureşti vor vota pentru modificarea preţului local de facturare a energieitermice furnizate populaţiei, practicat de RADET Bucureşti, ne-au declaratsurse din cadrul Consiliului General al Capitalei. În proporţie de peste 90%,firma căreia îi vor fi concesionate serviciile RADET Bucureşti este Dalkia, ceface parte din acelaşi concern cu Apa Nova.

Pe ordineade zi a şedinţei Consiliului General alMunicipiului Bucureşti din data de 27 iulie, a fost inclus proiectul dehotărâre privind aprobarea preţului local de facturare al energiei termicefurnizate populaţiei, practicat de RADET Bucureşti, prin care preţul gigacalorieiva creşte cu aproximativ 37%. “În Bucureşti, preţul local de facturare al energieitermice la populaţie este neschimbat din luna octombrie 2007, când a fostaprobat la nivelul de 100 de lei/gigacalorie, exclusiv TVA. Estimăm cadeficitul veniturilor anuale ale RADET să fie compensat prin creşterea preţuluilocal de facturare al energiei termice furnizate populaţiei. Propunem ca începând cu data de 1 august, preţul localde facturare al energiei termice furnizate populaţiei să fie de 137 delei/gigacalorie, exclusiv TVA”, se arată în expunerea de motive privind aprobarea preţului local de facturare alenergiei termice furnizate populaţiei, practicat de RADET Bucureşti.

Oprescu vrea ofacturare liniară a căldurii

În proiectulprivind modificarea preţului local de facturare a energiei termice furnizatepopulaţiei, practicat de RADET Bucureşti, este prevăzută plata unei facturiegale la întreţinere pe tot parcursul anului. “Înacelaşi timp, facturarea energiei termice livrate populaţiei va fi făcută întranşe lunare egale pe perioada unui an calendaristic, pentru atenuareaimpactului creşterii de tarif în perioada de iarnă. Prin această majorare,necesarul anual al subvenţiei de la bugetul local şi de la bugetul de statscade de la circa 770 milioane de lei/an, la circa 610 milioane de lei/an”, conform proiectuluiprivind aprobarea preţului gigacaloriei.

În prezent, locuitorii Capitalei plătesc cel mai mic preţla energia termică între principalele 12 oraşe din ţară.

Francezii ne vor încălzi apa

Reprezentanţi ai Consiliului General al MunicipiuluiBucureşti şi ai Primăriei Capitalei au declarat, recent, că RADET Bucureştiurmează să-şi concesioneze serviciile către Dalkia SA, firmă ce face parte dinacelaşi concern cu Apa Nova. Sindicaliştii din RADET se opun proiectului deprivatizare a Regiei, “visat”deSorin Oprescu, primarulCapitalei. “Este adevărat că se vorbeşte despre oconcesionare de servicii. Noi am spus că nu suntem de acord cu acel proiect.Vor fi urmări grave şi pentru angajaţi şi pentru consumatori. Potrivit aceluistudiu realizat de Pricewaterhouse (n.r. - la solicitarea primarului SorinOprescu), în 8 ani, gigacaloria va fi de 630 de lei. Primăria tot va fi nevoităsă plătească subvenţiile pentru populaţie. Nu rezolvă nimic. Asta pentru că aurefuzat să majoreze treptat preţul gigacaloriei. Ei nu au majorat preţul cu5-10 procente, dar CET-urile au făcut-o şi s-a ajuns la această situaţie. Dacăva fi aplicat acest proiect, ar urma să fie diponibilizaţi 1.900 de angajaţi aiRADET, conform studiului. Serviciile ar urma să fie concesionate către Dalkia”,declara preşedintele sindicatului liber din RADET, Ioana Stoica.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-07-06Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

TEODOR
26 Iul 2011

Facturarea liniara propusa de Sorin Oprescu este cea mai "gospodareasca" solutie:romanul trebuie sa se gandeasca la ziua de maine,adica la iarna!Vara trece repede,acum ne pomenim cu toamna la usa!

Adauga un comentariu

Random image