2017-01-24 05:06


Prevederile proiectului final al Codului muncii, în opinia sindicatelor şi patronatelor

 |  17:48
Prevederile proiectului final al Codului muncii, în opinia sindicatelor şi patronatelor

Liderii sindicali se tem că intereselepolitice vor dicta forma finală a Codului muncii, în defavoarea angajaţilor. Sindicateleşi patronatele se opun concedierilor colective, majorării perioadei de probă laangajare şi a perioadei de preaviz la încetarea contractului, vor să participela negocierea contractului colectiv de muncă şi propun ca şi patronii să poatăface grevă, ca reacţie la protestul angajaţilor.

Principalele modificări ale Coduluimuncii dorite de sindicate:

1.Pentru verificareaaptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă sepoate stabili o perioadă de probă care nu va depăşi 90 de zile calendaristice.Stabilirea concretă a perioadei de probă se reglementează prin contractelecolective de muncă aplicabile.

2.Pentru absolvenţiiinstituţiilor de învăţământ superior, primele şase luni după debutul înprofesie se consideră perioadă de stagiu. Fac excepţie acele profesii în carestagiatura este reglementată prin legi speciale. La sfârşitul perioadei destagiu, angajatorul va elibera obligatoriu o adeverinţă ce va fi vizată deInspectoratul Teritorial de Muncă în a cărui rază teritorială de competenţăacesta îşi are sediul.

3.Cuantumul prestaţiilor suplimentare în bani vaspecificat în contractul individual demuncă.

ConducereaConfederaţiei Sindicale Naţionale (CSN) Meridian avertizezază că intereselepolitice ar putea dicta forma finală a Codului muncii, în dauna angajatorului. “Patronatele şi sindicatele au căzut de acord cu privirela amendamentele pentru modificarea Codului muncii. Rămâne să vedem ce vaaccepta Guvernul. Este posibil ca unii, cu interese politice sau economicesă-şi dea mâna. Nu ştiu care sunt aceşti unii. În ciuda discuţiilor noastre, mătem că interesele politice vor dicta modificările la Codul muncii, îndefavoarea angajatului. Am primit o scrisoare de la Biroul Internaţional alMuncii prin care se arată că propunerile noastre sunt în conformitate culegislaţia europeană. Politica este otrava care ucide”, ne-a declarat preşedintele CSN Meridian, Ion Popescu.

Celecinci confederaţii sindicale şi patru confederaţii patronale au semnatdocumentele cu propunerile de modificare a Codului muncii şi a Coduluidialogului social în forma convenită de comun acord, acestea fiind depuse,vineri, la Guvern.

Parteneriisociali nu sunt de acord cu concedierile colective, aceştia ameninţând că dacăGuvernul, care nu a impus desfiinţarea contractelor colective, ci doar a propusacest lucru, va ajunge să desfiinţeze aceste contracte, nu va face decât săscoată toată lumea în stradă.

Atâtsindicatele cât şi patronatele exclud posibilitatea existenţei a două contractecolective de muncă la nivel naţional, considerând că nu se poate împărţisocietatea românească în două.

Sindicateleşi patronatele au insistat să existe principiul "erga omnes" şi lanivel de ramură, pentru eliminarea concurenţei neloiale. Atât sindicatele, câtşi patronatele vor să existe contracte pe perioadă nedeterminată, Guvernulpropunând contractele pe perioadă determinată, de doi-trei ani, pe motiv căastfel s-ar reduce evaziunea fiscală.

Înceea ce priveşte perioadă de probă la angajare, pe care Guvernul o vreamajorată de la 30 la 45 de zile, sindicatele susţin că aceasta ar crea uncaracter de instabilitate a locului de muncă, motiv pentru care nu sunt deacord cu propunerea.

MinisterulMuncii are deja noi propuneri la proiectul de act normativ privind modificareaCodului muncii aflat în dezbatere publică din decembrie 2010. Printre noilepropuneri pe care Ministerul Muncii le aduce proiectului de modificare aCodului muncii este şi cea referitoare la sarcina probei în conflictele demuncă. Astfel, în ultima variantă a proiectului de modificare a Codului munciise arată că sarcina probei în conflictele de muncă revine angajatorului,informează Mediafax. Ministerul Muncii renunţă astfella intenţia de a obliga angajatul reclamant să aducă probe în conflictele demuncă şi menţine această dispoziţie în sarcina angajatorului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-05-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image
Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală