2018-12-15 04:21


Prima zi de oral, redusă la jumătate

 |  21:00
Prima zi de oral, redusă la jumătate

Profesorii au la dispoziţie numai jumătate din prima zi destinată probelor orale de la Bac să evalueze candidaţii. Asta după ce Ministerul Educaţiei a decis ca prima probă să înceapă la ora 12.00, cu trei ore mai târziu decât în ceilalţi ani, din cauza alegerilor locale.

Numeroşi profesorievaluatori de la proba orală de Limba română a bacalaureatului sunt nemulţumiţi că vor avea mai puţin timp la dispoziţie să examineze candidaţii. Ministerul Educaţiei a decis ca proba de astăzi a Bacului să înceapă de la ora 12.00, pentru a putea fi curăţate clasele care au fost folosite ca secţii de votare la alegerile locale de duminică. Astfel, profesorii pierd jumătate din prima zi în care trebuiau evaluaţi candidaţii.

Sindicaliştii din învăţământ spun că Executivul trebuia să se asigure că alegerile locale nu vor afecta desfăşurarea examenului de bacalaureat. „Este regretabil faptul că un examen atât de important pentru toţi absolvenţii de liceu este afectat de alegerile locale. Prima zi în care trebuie evaluaţi elevii este redusă la jumătate. Sunt două sau trei clase în câteva unităţi, care au fost folosite ca secţii de votare. Nu cred că acest lucru trebuia să perturbe examenul de bacalaureat în toate unităţile şcolare. Organizatorii trebuiau să cureţe sălile după încheierea alegerilor. Guvernul trebuia să-şi ia angajamentul că nu va fi afectat examenul de bacalaureat”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Constantin Ciosu. Acesta consideră că programarea alegerilor locale cu o zi înainte de debutul primei probe a Bacului este o coincidenţă şi nu o rea-intenţie.

Secretarul de stat pe învăţământ preuniversitar din MECTS, Stelian Fedorca, susţine însă că examenul nu este amânat cu trei ore. „Examenul nu se amână cu trei ore, ci pur şi simplu la ora 12.00 începe, întrucât în centrele de examinare trebuie să fie doar profesorii participanţi la bacalaureat şi absolvenţii de liceu. Până la ora 12.00, având în vedere că în unele şcoli au fost şi secţii de votare în care se votează duminică, se va face curăţenie după procesul de vot şi se vor scoate cabinele de vot din săli”, a spus Fedorca. În anii precedenţi prima probă a examenului de bacalaureat începea la ora 9.00.

Peste 340.000 de candidaţi

Peste 340.000 de elevi vor susţine, la nivel naţional, prima sesiune a examenului de bacalaureat. Din cei 340.000 de candidaţi, 189.301 sunt absolvenţi de clasa a XII-a şi 55.837 - de clasa a XIII-a, din anul acesta, la care se adaugă cei nepromovaţi anul trecut, aproximativ 90.000 de candidaţi, dar şi din seriile anterioare.

Subiectele cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, precum şi itemi corespunzători descriptorilor de competenţe din programele pentru bacalaureat. Potrivit Ministerului Educaţiei, subiectele pot fi rezolvate în 15 minute.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-10-03

TAGURI: Bacalaureat, examen, incepere, proba, romana, reducere, timp, elevi, profesori, sindicate
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...