2018-07-21 12:41


PRIMARI FĂRĂ BANI. Doar două sectoare au fonduri pentru reabilitarea termică gratuită a blocurilor

 |  21:00
PRIMARI FĂRĂ BANI. Doar două sectoare au fonduri pentru reabilitarea termică gratuită a blocurilor

Zeci de asociaţii de proprietari s-au confruntat cu probleme la începutul acestui an din cauza programului de reabilitare termică a blocurilor. Deşi au depus actele încă de anul trecut, proprietarii trebuiau să semneze că sunt de acord cu începerea programului, în caz contrar fiind amendaţi de primărie. Multe asociaţii s-au confruntat cu refuzuri din partea locatarilor, motivul invocat fiind faptul că nu se cunoaşte dacă programul de reabilitare termică va mai fi gratuit şi anul acesta.

Bucureştenii din sectoarele 1 şi 2 pot sta liniştiţi însă, deoarece primăriile au anunţat că vor finanţa integral lucrările. Consiliul Local al Sectorului 2 a aprobat în şedinţa de joi, 28 martie, proiectul de Hotărâre pentru continuarea Programului local privind reabilitarea termică a blocurilor din sectorul 2, prin asigurarea fondurilor bugetare conform schemei proprii de finanţare a lucrărilor de intervenţie. Astfel, Primăria Sectorului 2 finanţează integral lucrările de intervenţie pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, în limita bugetului local alocat.

Stadii de execuţie

La nivelul sectorului 2, 1.591 de imobile se află în diferite stadii de execuţie: Programul I - 507 blocuri din programul de execuţie de până acum (112 blocuri finalizate şi recepţionate final, 59 de blocuri finalizate şi în pregătirea recepţiei finale, 336 de blocuri în execuţie cu termene de finalizare în anul 2013); Programul II - 597 de blocuri pentru care s-au realizat auditul energetic, expertizele tehnice, au fost aprobaţi în Consiliul Local al Sectorului 2 indicatorii tehnico-economici, iar licitaţiile electronice pentru execuţie se vor desfăşura în lunile mai, iunie şi iulie 2013, urmând ca lucrările de reabilitare să înceapă în semestrul II din anul 2013; Programul III - 487 de blocuri - în proiectul de buget pe anul 2013 al Primăriei Sectorului 2 au fost prevăzute sume pentru realizarea     auditului energetic, expertizelor tehnice, realizarea proiectelor tehnice. La aceste blocuri execuţia lucrărilor de reabilitare termică va începe în semestrul I al anului 2014. Astfel, în programul de reabilitare termică al Primăriei Sectorului 2 sunt cuprinse toate blocurile din sector.

Urmează casele

Şi în sectorul 1 reabilitarea termică a blocurilor este tot gratuită. În cursul anului trecut Primăria Sectorului 1 a finalizat reabilitarea termică a încă 150 de imobile, ajungând, după patru ani de la debutul programului, la aproape 500 de blocuri anvelopate. Se estimează că până la sfârşitul anului 2014 va fi finalizat programul de reabilitare termică a blocurilor din această zonă administrativă. În plus, în sectorul 1 va demara şi programul de reabilitare termică a caselor tot gratuit pentru cetăţeni. Potrivit Ordonanţei nr. 63/2012, aprobată în această toamnă de Guvernul României administraţiile locale pot introduce în programul de reabilitare termică şi locuinţele unifamiliale, eliminând astfel discriminarea dintre proprietarii de apartamente şi proprietarii de case. În sectorul 1 există aproximativ 30.000 de locuinţe care ar putea fi reabilitate dacă proprietarii doresc acest lucru. Conform noilor modificări legislative, pot intra în programul de reabilitare termică imobilele proiectate înainte de 1989. Lucrările efective vor putea începe cel mai devreme la sfârşitul anului 2013 - începutul anului 2014, însă cetăţenii din sectorul 1 îşi pot depune cererile pentru a intra în programul de reabilitare termică după apariţia normelor de aplicare a OUG nr. 63/2012. Criteriul de intrare în programul de reabilitare termică va fi: primul venit - primul servit, după modelul aplicat deja la blocurile din această zonă administrativă.

Păsuire de 5 ani

În sectorul 3 autorităţile locale au emis o Hotărâre de Consiliu Local, în decembrie, în care se anunţa că sumele necesare reabilitării termice din bani europeni vor fi recuperate de la locatari în termen de cinci ani. Conform documentului, în primii 5 ani de la reabilitarea termică a blocurilor cu bani de la UE, locatarii nu vor plăti nimic, în următorii 5 ani fiind stabilită o taxă lunară pentru fiecare familie. În fiecare lună bucureştenii vor plăti o taxă care se  calculează ţinând cont de valoarea totală a lucrării care se înmulţeşte cu 1,66%, regularizarea urmând să fie făcută la ultima plată.

Se caută împrumuturi

Restul sectoarelor nu mai au bani pentru reabilitarea gratuită a blocurilor de locuinţe. Primarii însă au început demersurile pentru a contracta fonduri europene nerambursabile cu care să poată acoperi contribuţia asociaţiilor de proprietari. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639873-11-30

TAGURI: reabilitare termica, gratuit, imprumut, primari, sectoare, proprietari, contributie

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova

Besliu Servicii Funerare Brasov este o afacere de familie. Promisiunea noastra este aceea de a fi alaturi de fiecare familie si de fiecare persoana pentru a trece peste momentele grele, pentru ca timpul si atentia dumneavoastra sa fie acordate celor dragi.