2018-12-11 20:10


Primarii PSD din Bucureşti vor să conducă prin SRL-uri

 |  19:48
Primarii PSD din Bucureşti vor să conducă prin SRL-uri
P24

Doar cu majoritatea simplă a PSD, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, la propunerea primarului Gabriela Firea, înfiinţarea unor firme atât la nivelul Capitalei, cât şi la nivelul sectoarelor. Se prefigurează începutul erei de administrare locală prin societăţi comerciale, care dublează activitatea primăriilor. Astfel, primarii pot angaja uşor persoane fidele sau doar sinecuri politice, care ar putea avea salarii foarte mari, fără să se mai împiedice de constrângeri legale, cum ar fi Legea funcţionarului public. În fond, se forţează legalitatea art.81 lit. h din Legea 215/2001 privind administraţia publică locală, insuficient reglementat.

Un episod discutabil s-a produs pe 21 septembrie a.c. în CGMB, când au fost votate câteva proiecte prin careConsiliul Local Sector 1 a fost împuternicit să înfiinţeze câteva societăţi comerciale. Deşi s-a declarat că acestea au fost aprobate, votul s-a reluat peste o săptămână. Anterior votului, s-a spus că era nevoie de aprobarea a două treimi din numărul total al consilierilor. La reluare, aceeaşi situaţie. Doar consilierii PSD şi ALDE au aprobat proiectele, care au fost declarate adoptate cu vor favorabil. “S-a reexaminat situaţia”, explica Răzvan Munteanu, consilier personal al lui Dan Tudorache, primarul sectorului 1. El nu a ştiut să explice de ce a fost reluat votul dacă situaţia a fost reexaminată. În plus, CGMB nu a primit niciodată asemenea solicitări deşi sunt sectoare unde funcţionează asemenea societăţi. Un exemplu este Consiliul Local Sector 3 care are deja două societăţi comerciale, un SA şi un SRL, iar activitatea acestora e perfect opacă. Nimeni nu ştie pe ce se dau banii, pentru că nu au contractele pe site. Nimeni nu ştie cum au fost selectat angajaţii, pe ce salarii, iar scandalurile s-au ţinut lanţ. Un motiv în plus pentru respingerea acestor societăţi este prostul management la cele doua regii ale municipalităţii – RADET, cu datorii de 3,9 miliarde de lei către ELCEN, şi RATB, cu mari datorii la stat şi un parc auto pe butuci. Şi în Voluntari functionează un SRL, o societate de transport local, dar nici aceasta nu are afişată pe site datele finaciare şi contractele.

Explicaţia primăriţei pentru înfiinţarea de societăţi

"Deficitul de locuinţe la nivelul Municipiului Bucureşti este o problemă principala pe agenda publică a Capitalei. În prezent, există un necesar de peste 200.000 locuinţe. Doar Primăria Generală are în acest moment peste 2.400 de solicitări pentru locuinţe sociale. Subliniez că noua societate nu are ca scop realizarea de profit, ci îşi propune să construiască locuinţe cu costuri mai mici, care ulterior vor fi închiriate sau vândute în condiţii avantajoase. De exemplu: un apartament cu o suprafaţă de 60 mp se vinde pe piaţa imobiliară cu peste 60 mii de euro, iar un apartament cu aceeasi suprafaţă, construit de Municipalitate, va costa între 25.000 şi 30.000 euro. În condiţiile achiziţiei de pe piaţă, preţul este mult mai mare, întrucât include şi costul terenului, PMB intenţionând să construiască pe terenuri pe care le are în proprietate. Locuinţele vor fi atribuite atât persoanelor fără venituri, foarte sărace - aşa numitele cazuri sociale, dar şi tinerilor ale căror venituri nu le permit închirierea sau achiziţionarea de pe piaţa imobiliară a unei locuinţe - medici, profesori, actori, - care au salarii foarte mici, după cum ştiţi. De asemenea, vor putea fi folosite pentru familii ale căror locuinţe se consolidează, pe perioada realizării lucrărilor, sau pentru cei evacuaţi din imobilele retrocedate. În realizarea scopului pentru care va fi înfiinţată, această societate comercială se va supune şi va respecta prevederile legislaţiei privind achiziţiile publice, ca o societate care aparţine în totalitate autorităţii locale, respectiv CGMB. Vă asigur că societatea va avea o activitate sută la sută transparentă şi se va supune misiunilor de audit intern şi extern, controlului Curţii de Conturi, conform legislaţiei în vigoare", a declarat Gabriela Firea referitor la înfiinţarea firmei de construcţii a Primăriei Capitalei.

Dan Tudorache: “este mai ieftin”

Dan Tudorache, primarul Sectorului 1, îşi justifică dorinţa de a avea proria societate de pază a  obiectivelor din sector prin economiile pe care le-ar face la buget. “Prin respectiva firmă se va păzi tot ce păzesc acum celelalte firme de pază cu care primăria are contract. Mă refer la sediul Primariei, la DITL, ADP, pieţe, DGAS. Eu cred că ies mai ieftin. Acum sunt diferite preţuri, fiecare instituţie din subordinea Consiliului Local sector 1 îşi face licitaţia. Această societate va fi în subordinea Poliţiei locale. Pe perioada verii, atunci când şcolile sunt închise, putem folosi firma de pază şi la alte solicitări ale primăriei”, spune Tudorache. Edilul susţine că Poliţia locală nu poate face şi paza obiectivelor pentru că nu are destui oameni.

Un S.R.L. pe pierderi

S.C. Administrare Active Sector 3 S.R.L. este o societate deţinută şi administrată integral de Consiliul Local al Sectorului 3, înfiinţata în 2012. Datele Finanţelor arată că societatea are 4 angajaţi şi un consiliu de administraţie format din trei persoane. În 2015, avea active imobilizate de 36.941.667 lei; datorii de 48.081.266 lei; o cifră de afaceri de 485.817 lei şi pierderi de 433.224 lei. După cum se vede, obiectul societăţii “de a creşte calitatea vieţii în sectorul 3, prin atragerea de noi investitori, care, la rândul lor, vor crea locuri de muncă şi vor relansa economia locală”, a fost pierdut. Singurele date disponibile despre societate sunt membri CA şi declaraţiile de avere şi interese ale acestora. De acolo aflăm că preşedintele CA, care este şi administrator, este plătit cu 48.000 lei anual, iar ceilalţi doi, cu 12.000 lei pe an. Şeful CA şi administratorul este, din 2013, Ionuţ Ciprian Grosu, angajat şi la RING Media Group, conform declaraţiei de interese, RING Media Group aparţinând familiei primarului Negoiţă. S.C. Administrare Active Sector 3 S.R.L. a anunţat că în 2013 a achiziţionat 13 ha de teren, parte a fostei platforme industriale Republica, cu scopul de a crea cel mai mare parc ştiinţific şi tehnologic din România. Preţul plătit a fost de 48 de euro/mp.

Spaţiile verzi, cu datorii

S.C. Administrarea Domeniului Public - Bucuresti S.A., înfiinţată în martie 1999, este o societate pe acţiuni în care pricipalul acţionar este Primăria sectorului 3 cu 96%, alţi doi investitori privaţi având restul de acţiuni. Societatea se ocupă de tot ceea ce ţine de spaţiile verzi, dar şi de curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice şi menţinerea acestora în funcţionare pe timp de polei şi îngheţ. Ea mai execută lucrări de salubrizare în miniparcuri şi locuri de joaca. Toate acestea, în baza contractului de delegare a gestiunii serviciilor de amenajare şi întreţinere a spaţiilor verzi de pe raza sectorului 3, încheiat cu principalul beneficiar: Primăria sector 3. În 2015, societatea avea datorii de 24.773.515, o cifră de afaceri de 69.514.825 lei, un profit de 667.626 lei şi 38 angajaţi. "Menţionăm că valoarea contractelor atribuite de Sectorul 3 către SC ADPB SA în perioada 2011-2014 însumează 227.900.000 lei, din care 95.200.000 lei au fost achitaţi numai în anul 2014, an în care lucrările şi achiziţiile au fost subcontractate în proporţie de peste 90%. Comparativ cu aceeaşi perioadă, personalul societăţii a scăzut de la 222 persoane angajate în 2011, la 86 în 2014 (din care 35 de salariaţi sunt detaşaţi la Sectorul 3)", se arată într-un audit al Curţii de Conturi din 2015. Raportul relevă că societatea s-a comportat ca un intermediar. În 2012, SC ADPB SA a cumpărat 300 de bănci cu 1.520 lei bucata şi le-a vândut Primăriei sector 3 cu 1.600 lei, realizând profit de 24.000 lei. La fel a făcut şi în 2013 şi în 2014. În 2013, a cumpărat de la furnizori 537 de coşuri de gunoi cu 760 lei bucata şi le-a vândut cu 800 lei bucata. În concluzie, societatea declarată non profit, a avut profit, iar exemplele pot continua.

 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-10-02

TAGURI: primari, psd, bucuresti, srl
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...