2019-02-20 19:47


Primarul general „rade” monumentele istorice ale Bucureştiului. Oprescu va da cu subsemnatul la Parchet pentru demolări ilegale

 |  18:38
Primarul general „rade” monumentele istorice ale Bucureştiului. Oprescu va da cu subsemnatul la Parchet pentru demolări ilegale

Maimulte organizaţii nonguvernamentale (ONG), asociate în “Platforma pentru Bucureşti”,vor depune o plângere penală împotriva primarului general Sorin Oprescu, a arhitectului-şefal capitalei, Gheorghe Pătraşcu, şi a tuturor persoanelor din PrimăriaCapitalei care au semnat autorizaţia de desfiinţare a imobilului din str. Berzei 34 / str. Ştirbei Vodă nr. 89, parte aansamblului monument istoric Ştirbei Vodă. La rândul său, într-o intervenţietelefonică în emisiunea „Ora de ştiri” de pe TVR 2, ministrul culturii, KelemenHunor, a anunţat că şi ministerul pe care îl conduce va sesiza Parchetul pentrucercetarea penală a demolării acestui imobil.

Distrugere hoţească

În dimineaţa zilei de vineri, 10 decembrie, muncitorii auînceput să scoată lemnăria din clădirea de pe Ştirbei Vodă, colţ cu Berzei. Lasolicitările presei, Ministerul Culturii a emis vineri, în jurul orei 16.00, uncomunicat de presă în care se afirmă: „Clădirea situată pe strada Ştirbei Vodănr. 89, colţ cu strada Berzei, nu este clasificată ca monument istoric sau dearhitectură. Totuşi, având în vedere că zona respectivă este o zonă protejatădin punct de vedere urbanistic, considerăm că era normal ca Primăria Generalăsă solicite Direcţiei pentru Cultură a Municipiului Bucureşti sau ministeruluiun aviz pentru demolare. Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional nu a primito astfel de solicitare şi, prin urmare, nu a fost emis nici un aviz pentrudemolare”. Primăria Generală a fost informată, tot de către ziarişti, despreexistenţa acestui comunicat, iar lucrările au încetat.

Cei care au sperat că lucrurile vor intra în legalitates-au înşelat însă. În noaptea de vineri spre sâmbătă, la o jumătate de oră dupămiezul nopţii, a reînceput demolarea clădirii. Sesizat prin 112, un echipaj alSecţiei 3 Poliţie a ajuns la ora 0.35. Pentru că nu intra în sarcina lor săverifice legalitatea autorizaţiei de demolare, poliţiştii au dispus oprirealucrărilor pentru tulburarea liniştii publice şi au solicitat constructorului săse prezinte sâmbătă dimineaţă la Secţia 3 Poliţie cu actele de desfiinţare.

În jurul orei 1.00 însă, pe şantier a apărut o gaşcă de 6comunitari din Poliţia Locală Bucureşti, conduşi de un anume Marcel Cricon.Aceştia au păzit şantierul pentru ca lucrările de desfiinţare să se reia înaceeaşi noapte şi să nu fie tulburate. Echipajul Secţiei 3 Poliţie s-a rezumatla o amendă dată firmei Euroconstruct (firma patronilor de la celebrul restaurantprezidenţial Golden Blitz), pentru tulburarea liniştii publice. Demolarea afost finalizată sâmbătă în jurul amiezii.

Primarul general a interzis Asociaţiei Pro-Do-Mo şi ObservatoruluiUrban al Uniunii Arhitecţilor fotografierea interiorului clădirii înainte dedemolare. În clădire se găseau două sobe Meissen, un bust de marmură şiornamente extrem de valoroase. Nici unul dintre aceste elemente nu au fostrecuperate, toate fiind distruse în cursul demolării.

Infracţiune cu repetiţie

Un scenariu asemănător a fost aplicat în cazul hoteluluiMarna, care face parte din zona construită protejată nr. 2 Calea Griviţei.Primăria Capitalei a început demolarea acestei clădiri duminică, 12 decembrie,dar lucrările au fost întrerupte temporar, în jurul orei 15.00, de cătreInspectoratul de Stat în Construcţii.

Hotelul Marna este înscris în Lista MonumentelorIstorice. Ministrul culturii a emis un ordin de declasare pe 27 octombrie, daractul a fost contestat de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul la Curtea de ApelBucureşti, primul termen al procesului fiind 25 ianuarie, iar imobilul îşi păstreazăstatutul de monument până la finalizarea procesului. Chiar şi fără statutul demonument, clădirea face parte dintr-o zonă construită protejată, ceea ce faceobligatoriu avizul Ministerului Culturii pentru demolare.

În aceeaşi emisiune „Ora de ştiri” de pe TVR 2, ministrulculturii, Kelemen Hunor, a declarat că ministerul nu a emis un astfel de aviz, prinurmare şi această demolare ordonată de Oprescu este ilegală.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-02-02

Mai multe imagini:
Primarul general „rade” monumentele istorice ale Bucureştiului. Oprescu va da cu subsemnatul la Parchet pentru demolări ilegale
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...