2019-01-22 21:03


Primele carduri de sănătate vor fi livrate în toamna lui 2011

 |  18:46
Primele carduri de sănătate vor fi livrate în toamna lui 2011
Primelecarduri de sănătate vor fi livrate cel mai devreme în august-septembrie 2011,iar asiguratul va trebui să achite aproximativ 2 euro pentru a primi acestcard, întregul proces de implementare a sistemului fiind estimat să durezecirca 14-15 luni, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Cadrul legislativ pentru introducerea,începând cu anul viitor, a cardului de sănătate a fost reglementat printr-oordonanţă de urgenţă aprobată, joi, de Guvern.

Ministrul de resort a precizat că începând culunile august-septembrie, fiecare persoană care a împlinit 18 ani şi esteasigurată în sistemul public va primi acest card, cel mai probabil prin poştă,pentru care va plăti un preţ estimat de aproximativ 2 euro.

În cazul în care asiguratul nu va putea primicardul prin poştă, la domiciliu, atunci va avea posibilitatea să obţinădocumentul la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparţine.

La un ritm de aproximativ un milion decarduri lunar, Imprimeria Naţională va asigura în circa 14-15 luni toatecardurile necesare pentru cei 14,9 milioane de asiguraţi în prezent, a spusCseke, citat de Mediafax.

La finalizarea procesului, asiguraţii trebuiesă prezinte cardul la accesarea oricărui serviciu public de sănătate, mai puţinpentru serviciile de urgenţă şi cele epidemiologice, în caz contrar urmând săbeneficieze contra cost de servicii medicale.

Pe card vor fi introduse toate datelemedicale ale pacientului, inclusiv acceptul acestuia de a i se preleva organe,după moarte, pentru utilizarea în transplanturi. Ministrul a arătat că acceptulprelevării de organe după moarte va fi înregistrat pe baza unei declaraţiinotariale, iar procesul tehnic de înregistrare a acestui accept va fi finalizatîn perioada următoare.

Pe cardul naţional de sănătate vor fi trecutedatele de identitate, codul numeric personal, codul asiguratului, dataexpirării, numărul de identificare şi acronimul casei de asigurări de sănătatecare îl emite, precum şi numărul de identificare a cardului.

Totodată, cardul ar urma să conţină date carevor fi stocate pe un cip. Astfel, cip-ul va conţine diagnostice medicale curisc vital, grupa sanguină şi Rh-ul asiguratului, tratamente speciale, proteze,statusul acestuia (sănătos sau bolnav cronic), precum şi dacă este donator deorgane. În cip vor fi găsite şi informaţii privind numărul de solicitări deservicii medicale, plata contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate,dar şi date despre medicul de familie - nume, prenume, contact sau menţinidespre coasiguraţi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-05-28
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...