2017-01-21 21:46

SOCIAL


Primele măsuri de salvare a vieţilor în cazul unui accident nuclear

 |  14:16
Primele măsuri de salvare a vieţilor în cazul unui accident nuclear

Nivelul radiaţiiloreste în creştere în Japonia, după ce substanţe radioactive au fost eliberate înatmosferă în urma exploziilor de la Centrala Fukushima. Statele Unite, dar şiUniunea Europeamă şi ţările din Orient sunt în alertă din cauza situaţiei dinJaponia, care poate deveni cea mai mare catastrofă nucleară din istorie.

Sindromulde iradiere apare „în valuri”, pe o anumită perioadă de timp, în funcţie dedoza absorbită şi de perioada de expunere, iar simptomele variază de la greaţăşi vărsături la febră, diaree şi dureri de cap. Al doilea stadiu al boliipresupune stare de slăbiciune, oboseală, căderea părului, hipotensiunearterială şi scăderea imunităţii însoţită de infecţii frecvente.

Expunereala radiaţii puternice poate determina mutaţii şi apariţia tumorilor maligne. Încazul expunerii la radiaţii nucleare, se recomandă administrareade iodură de potasiu. Un mod de autoprotejare împotriva iodului radioactiv estede a lua pastila de iodură de potasiu (KI). Pastila de KI este mult maieficientă dacă este luată înaintea expunerii la iod radioactiv. În acest caz,pastila de KI poate asigura o reducere a dozei încasate cu 98%. Dacă este luatăla 4 ore după expunerea la iod radioactiv, pastila asigură o reducere a dozeiîncasate cu 50%. Administrarea de pastile KI trebuie făcută în cazul uneiurgenţe. Astfel de pastile vor fi disponibile şi la Centrele de Primire.Centrele de Primire sunt special amenajate pentru a asigura hrana, adăpostul şiasistenţa medicală în cazul unui accident nuclear. Şcolile vor avea cantităţisuficiente de pastile pentru copii, care sunt administrate în cazul în careeste necesar de către personalul şcolilor. Cei aflaţi în tranzit primesc pastilelede la Centrul de Primire.

Încazul expunerii directe la radiaţii a corpului se recomandă îndepărtareahainelor de urgenţă şi spălarea întregului corp cu apă de la o sursă curentă.Nu este recomandată consumarea legumelor, a laptelui sau a apei neambalate dinzona contaminată. Radiaţiile pot penetra cu uşurinţă solul, contaminând astfelplantele, apa şi animalele din zonă. Purtarea de pelerine este obligatoriepentru a preveni contactul direct al pielii cu particulele radioactive din aer.

NavigatorulAdrian Ioan a zburat în 1986 deasupra norului radioactiv de la Cernobîl. Acestaa descris procesul de curăţare după zborul respectiv.” Când ne-am întors, amtrecut prin procedura standard de curăţare de radiaţii, adică duşuri. Atunciera nebunia cu “pastila galbenă” care se dădea tuturor, aşa că am primit şinoi, iar unul dintre oamenii care asistau la decontaminare ne-a spus, mai înglumă, mai în serios, că vinul alb ajută foarte mult la eliminarea radiaţiilor”a spus navigatorul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-08-11Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image