2017-01-21 19:38

SOCIAL


Primul satelit românesc în spaţiu

 |  21:00
Primul satelit românesc în spaţiu

România va intra în clubul select al ţărilor cu sateliţi în spaţiu la începutul lunii februarie, atunci când este programată lansarea unui nanosatelit construit exclusiv de ingineri şi fizicieni autohtoni. Este cel mai important eveniment pentru ţara noastră în acest domeniu de la momentul în care Dumitru Prunariu a devenit primul şi singurul român care a zburat vreodată în spaţiu

Cu un buget de 1,5 milioane de lei declarat iniţial, Agenţia Spaţială Română (ROSA) a câştigat un proiect internaţional şi a primit gratuit dreptul, alături de mai multe ţări afiliate Agenţiei Spaţiale Europene, să lanseze în spaţiu un nanosatelit propriu, denumit Goliat. Primul din istoria ţării noastre după ce, de-a lungul timpului, specialiştii români au colaborat la peste 30 de misiuni ştiinţifice şi tehnologice legate de misiunile cosmice. La proiectarea nanosatelitului a lucrat o echipă de fizicieni şi ingineri încă de pe vremea când aceştia erau studenţi la mai multe facultăţi autohtone.

Goliat are 1 kg şi 10x10x10 cm, fiind bazat pe standardul american Cubesat şi va avea ca obiectiv determinarea fluxului de meteoriţi (SAMIS) şi măsurarea dozei de radiaţii cosmice la nivelul orbitei terestre (Dose-N). De asemenea, va fi dotat cu o cameră de observare a Terrei de 3 megapixeli şi o rezoluţie la sol de 21x28 m.

Prima platformă spaţială construită vreodată în România va fi încărcată la bordul rachetei Vega, aflată deja pe Spaceportul European din Guiana Franceză. Conform anunţului făcut de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), lansarea va avea loc pe 9 februarie. „Familia europeană a lansărilor îl va primi cel mai mic membru al său, Vega. Data programată este 9 februarie, la Spaceportul European din Guiana Franceză”, anunţă ESA. Agenţia Spaţială Română a precizat, la rândul ei, că va oferi în curând cele mai noi informaţii legate de premiera aerospaţială tricoloră.

Mai multe amânări

Proiectul Goliat a fost început încă din 2005, iar data iniţială a lansării rachetei Vega era în toamna lui 2008, însă din cauza unor probleme tehnice, primul zbor a fost amânat pentru un an mai târziu. De atunci, au fost consemnate mai multe amânări din diferite motive, anul acesta urmând să fie decisiv. Figură principală a activităţii aerospaţiale româneşti, fostul cosmonaut Dumitru Prunariu afirmă că singura piedică pentru lansarea de pe 9 februarie va fi vremea. „Totul depinde de condiţiile meteo. Dacă e furtună, atunci în mod cert se va amâna evenimentul, probabil pentru aprilie. Acum rămâne să vedem ce se va întâmpla. Cu siguranţă vom şti exact cu câteva zile înainte. Săptămâna viitoare voi pleca la o conferinţă internaţională şi atunci voi avea mai multe date”, a declarat Prunariu pentru „Puterea”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-02-19

Mai multe imagini:
Primul satelit românesc în spaţiu
zoom

TAGURI: satelit, lansare, Goliat, racheta, spatiu, PrunariuComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image