2019-01-16 08:04


Proba scrisă la definitivat va avea loc pe 18 iulie la Colegiul Caragiale din Capitală

 |  16:14
Proba scrisă la definitivat va avea loc pe 18 iulie la Colegiul Caragiale din Capitală

Proba scrisă la examenul de definitivat se va desfăşura în 18 iulie, la Colegiul Naţional "Ion Luca Caragiale", au anunţat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti. Potrivit site-ului definitivat.edu.ro, aproximativ 700 de candidaţi din Capitală au trecut de probele eliminatorii şi se vor prezenta la examen.

Pentru a susţine proba scrisă, candidaţii au avut de trecut două inspecţii la clasă, la care să obţină nota 8, precizează metodologia în vigoare. De asemenea, un alt criteriu pentru a se califica în proba finală îl reprezintă şi stagiul de predare de cel puţin un an la catedră. Subiectele şi baremele pentru examenul scris sunt realizate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Modele de subiecte şi bareme sunt postate pe pagina , şi vor fi utilizate în programele pentru pregătirea debutanţilor, desfăşurate de Casele Corpului Didactic.

Afişarea rezultatelor se va face pe 23 iulie, iar înregistrarea contestaţiilor şi transmiterea acestora la centrele de evaluare se vor realiza în 23-24 iulie. În 25-26 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, iar rezultatele finale vor fi disponibile în data de 27 iulie.

Peste 8.300 de aspiranţi în toată ţara

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, în perioada 4-25 ianuarie s-au înscris la examenul naţional de definitivare peste 8.500 de candidaţi dintre care au fost validaţi 8.335. Faţă de anul trecut, numărul celor înscrişi este mai mare cu 27%. Creşterea din 2013 este datorată, în mare parte, scăderii vechimii minime necesare la catedră, de la 2 ani la 1 an. Cei mai mulţi candidaţi care doresc să susţină examenul de definitivat în acest an provin din segmentul de vârstă 20-25 de ani (33,5%), fiind urmaţi de cei cu vârste între 26 şi 30 de ani (28%).

Potrivit Legii educaţiei naţionale, cadrele didactice care promovează examenul de definitivat dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar. Cadrelor didactice angajate cu contract de muncă pe o perioadă determinată, care au promovat examenul de definitivat, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(ă), prin hotărârea consiliului de administraţie din şcoala respectivă.

Persoanele care nu promovează examenul de definitivare în învăţământ pot participa la cel mult două alte sesiuni ale acestui examen, în condiţiile reluării de fiecare dată, anterior susţinerii examenului, a stagiului de practică cu durata de un an şcolar, se mai arată în lege. Persoanele care nu promovează examenul de definitivare pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant. Ulterior definitivatului, evoluţia în carieră se realizează prin gradul didactic II şi gradul didactic I.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-08

TAGURI: definitivat, candidati, examen, proba, scris, profesori, sesiune, invatamant, angajare, debutant, perioada
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...