2017-01-21 19:38

SOCIAL


Producătorii anunţă o criză a preţurilor la alimente în acest an. Ministrul agriculturii se întrece în declaraţii fără acoperire

 |  18:32
Producătorii anunţă o criză a preţurilor la alimente în acest an. Ministrul agriculturii se întrece în declaraţii fără acoperire
Ministrulagriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabără, a declarat, ieri, căRomânia nu riscă o criză alimentară, producţia agricolă din 2011 anunţându-se afi una foarte bună, şi că nu există temeri privind influenţa pe care vremea ova avea asupra culturilor. Membrii sindicatelor din industria alimentarăcontrazic afirmaţiile oficialului, spunând că acesta nu are de unde să ştiecare va fi situaţia din silozuri. Producătorii consideră că nu va exista ocriză alimentară în România, ci o criză a preţurilor, din cauza nevoii decreştere a importurilor.

"Pânăla această dată nu au fost probleme deosebite din punct devedereclimatic. S-au cultivat pestedouă milioane de hectare în plusfaţă de de anul trecut, iar până în prezent, culturile de toamnă arată foartebine", a spus Tabără, la TheMoney Channel. Potrivit acestuia, România nu poate intra într-o crizăalimentară, "pentru că are totul făcut bine la această dată".

"Românianu poate intra într-o criză alimentară, pentru că are totul făcut la aceastădată bine, şi asta e meritul agricultorilor. E meritul APIA, că a dat banii latimp, e meritul băncilor, că au reluat o relaţie bunăcu agricultorii,este meritul unei pieţe pe care am apărat-o. (...) Unii producători trebuie săaibă o responsabilitate mai mare faţă de ceea ce înseamnă producţia internă şipiaţa internă, inclusiv modul în care îşi livrează producţia, pentru că sunt uniidintre ei care livrează la negru. Şi asta e o problemă valabilă şi pentru uniidin FNPAR", a precizat ministrul agriculturii. Tabără crede că "2011va fi un an agricol bun pentru România".

FederaţiaNaţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR)aavertizatcă în perioada următoare produsele alimentare se vor scumpi dincauza condiţiilor meteo, dar şi pentru că Ministerul Agriculturii şiDezvoltării Rurale nu are nici o politică de susţinere a sectorului.

Potrivitunui comunicat transmis de FNPAR, datele de la această oră arată că producţiade secară va fi cu 22,9% mai mică faţă de cea de anul trecut, producţia derapiţă cu 22%, iar producţia de oleaginoase cu circa 7,6%. De asemenea, producţiile de legume şi fructe (caise, cireşe, ardei etc.)sunt întârziate, "şi clar producţiile vor fi mai mici".

"Dupăploile din această primăvară, pentru lunile iunie şi iulie, AdministraţiaNaţională de Meteorologie (ANM) a prognozat temperaturi ridicate, iar sistemulde irigaţii nu este funcţional. Ministrul agriculturii declareacă România nu va intra în criză alimentară, pentru că are potenţial, însăpotenţialul trebuie şi valorificat, prin politici coerente, ceea ce la oraactuală lipseşte cu desăvârşire României”, a declarat preşedintele FNPAR ViorelMatei.

Frumosu: Nu mai pot crede în declaraţiile domnului Tabără”

„Eu nu contest că va fi un an agricol bun. România estetotuşi foarte vulnerabilă la ceea ce ţine de climă, mai ales ploi torenţiale şisecetă. În cazul ploilor torenţiale, nu mai avem păduri ca să prevenim şiroirea,iar în cazul secetei, cu toţii ştim deja că sistemul de irigaţii este distrus.Nimeni nu a spus că nu vom avea ce mânca. Marea problemă este creşterea preţurilorla nivel mondial, care va cauza şi creşterea preţurilor la raft în România, pentrucă noi importăm destul de multă materie primă”, ne-a declarat preşedinteleFederaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu.

Referitor la relaţia băncilor cu agricultorii, invocatăde ministrul agriculturii, Frumosu a subliniat că „băncile nu au fost în starede nici o culoare să ajute agricultorii”, până acum. „Aş vrea să spun că eu nupot să mai cred în declaraţiile domnului Tabără”, a spus Dragoş Frumosu.

Ştefan Nicolae (Agrostar): Ministrul nu ţine contde realitate”

Preşedintele Agrostar, Ştefan Nicolae, consideră căministrul agriculturii ar trebui să ţină cont de ceea ce se întâmplă înrealitate, înainte de a face afirmaţii lipsite de suport. „A existat o curbă desacrificiu social, cauzată de scăderile salariale ale bugetarilor şi dedisponibilizări, care a dus la scăderea puterii de cumpărare. Nu va fi vorba despreo criză alimentară în 2011, ci de una a preţurilor. În zona agricolă trebuie să luăm în calcul şipreţul la motorină. Motorina reprezintă 10% din preţul pe hectar. Noi sperăm săne menţinem pe aceeaşi zonă pozitivă măcar în privinţa producţiei de grâu”, a afirmatŞtefan Nicolae.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-02-10Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image