2017-01-19 23:34

SOCIAL


Producătorii de generice nu vor să scadă preţurile. Medicamentele ieftine ar putea dispărea de pe piaţă

 |  18:56
Producătorii de generice nu vor să scadă preţurile. Medicamentele ieftine ar putea dispărea de pe piaţă

Medicamentele ieftine arputea dispărea de pe piaţă în dauna celor scumpe dacă Ministerul Sănătăţii vainsista cu scăderea cu 15% a preţurilor de producător, susţine Asociaţia Producătorilorde Medicamente Generice din România (APMGR).

"Scăderea preţului de decontare poate conduce la oreducere a cheltuielilor, în primă fază. Însă, în final, consecinţa adoptăriiunor adaosuri mai mici va fi ajustarea pieţei în favoarea medicamentelor maiscumpe, ce asigură un adaos mai mare în valoare absolută", a declarat preşedinteleAPMGR Dragoş Damian. Acesta a dat exemplul unor medicamente de acelaşi fel(folosite pentru tratarea unei boli), unul original, care costă 200 delei,şi unul generic, care costă 100 de lei. Cum sistemul desănătate ledecontează pe amândouă, pe piaţă va ramâne cel scump, pentru că la un adaos de10% valoarea absolută a acestuia este 20 lei, faţă de 10 lei medicamentulieftin.

Damian mai susţine că, din cauzasuprareglementării dinsănătate, în ultimii ani, 1.500 de preparate ieftine au dispărut din farmacii."Datorită supraregelementării, de tipul scăderii preţurilor cu 15%,volumul medicamentelor generice (mai ieftine) vândute în România a scăzut de la73% din piaţă în trimistrul I din 2008 la 62,6% în aceeaşi perioadă din2011", afirmă preşedintele APMGR.

Producătorii de medicamente generice mai cer aducerea preţurilormedicamentelor la nivel european, exceptarea acestor producători de la platacontribuţiei pe venituri şiintroducerea cardului de sănătate pentru a seevita frauda din sistem (reţete fictive).

“Scăderea preţului de decontarepoate conduce la o reducere a cheltuielilor, în primă fază. Însă, în final, consecinţaadoptării unor adaosuri mai mici va fi ajustarea pieţei în favoareamedicamentelor mai scumpe, ce asigură un adaos mai mare în valoare absolută”

Dragoş Damian - preşedinteleAsociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-11-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Ultimele stiri