2018-12-16 15:21


Profesorii reclamă plafonarea salariilor la Comisia Europeană. FEN: “Boc are o traumă din tinereţe, legată de şcoală”

 |  16:42
Profesorii reclamă plafonarea salariilor la Comisia Europeană. FEN: “Boc are o traumă din tinereţe, legată de şcoală”

Sindicatele reclamă la ComisiaEuropeană hotărârea Guvernului Boc de a plafona salariile profesorilor.Reprezentanţii dascălilor susţin că decizia Executivului încalcă Constituţia şielimină separarea puterilor în stat. Tot mai mulţi profesori ar putea sădeclanşeze greve spontane.

Sindicateledin învăţământ se vor adresa comisarului european peînvăţământ pentru a reclama decizia premierului Emil Boc de a plafona salariiledascălilor. “Premierul demonstrează încă odată că are cevaîmpotriva profesorilor. Sunt curios dacă şi în alte domenii, unde au fostcâştigate măriri salariale, au fost plafonate salariile, cum s-a întâmplat încazul profesorilor. Cetăţeanul Emil Boc, pentru că nu îl pot numi premierpentru măsurile pe care le ia, demonstrează că are o ură personală faţă deşcoală. Eu cred că are o traumă din tinereţe. Ar trebui să realizeze că nuşcoala i-a cauzat acea traumă. Hotărârea Guvernului este o încălcare aConstituţiei şi a separării puterilor în stat. Nici un premier, fie el şi Boc,nu poate încălca o hotărâre judecătorească”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN),Constantin Ciosu.

Conducerea Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ (FSI) “Spiru Haret” va decide zilele acestea cum va “ataca” hotărârea Guvernului dea plafona salariile profesorilor. “O să avem o întâlnire a consiliului federaţiei şi vom decide ce acţiuni vomlua. Este o lege a unui Guvern care promovează nedreptatea. Va trece aceastălege pentru că au majoritate în Parlament. Acest Guvern preferă să vină cu olege care să încalce hotorâri judecătoreşti. Aşa înţelege domnul Boc ieşireadin criză. Din declaraţiile premierului am aflat că ieri a fost ultima zi derecesiune. În ziua în care trebuia să ieşim din criză, Guvernul a venit cuaceastă hotărâre de plafonare a salariilor cadrelor didactice”, ne-a declarat preşedintele executiv al FSI “Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor.

Grevă în şcoli?

ReprezentanţiiFederaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) sunt de părere cănemulţumirea angajaţilor din Educaţie ar putea duce la proteste independentdeconsultarea lorcu privire la"declanşareaorganizată" a grevei.

Cadreledidactice din Suceava şi Botoşani s-au aflat în grevă peste douăsăptămâni,iar protestul ar putea fi reluatîn ziua în care Guvernulîşiva asuma răspunderea pe proiectul plafonării salariilor cadrelordidactice.În acelaşi context, FSLI a început de mai multăvremeconsultarea membrilor cu privire ladeclanşarea grevei generale înînvăţământul preuniversitar. La fel se întâmplă în cazul Federaţiei EducaţieiNaţionale (FEN), al cărei preşedinte, Gheorghe Isvoranu, spune că "un astfelde protest trebuie pregătit din timp, pentru a nu păţi ce a fost anul trecut,la sfârşitul lunii mai, când nu a avut amploarea şi efectele dorite".

PremierulEmil Boc a anunţat că Guvernul a discutat joi în primă lectură actul normativprivind salarizarea din educaţie, în virtutea deciziilor instanţelor care audat dreptul la majorarea cu 50% a salariilor, precizând că proiectul va fitrimis Consiliul Economic şi Social (CES) şi abia apoi se va decide forma depromovare. “Amdiscutat problema salarizării din educaţie, astăzi România nu îşi poate permitesă plătească majorarea salariilor profesorilor cu 50%. În consecinţă, înmomentul de faţă, în România, datorită practicilor judiciare neuniforme, existăprofesori cu salarii majorate cu 50% şi unii cu salarii nemajorate cu 50%”,a spus Boc, dând exemplul situaţiei din Botoşani şi Suceava.

FSLIconsideră că intenţia Guvernului de a plafona salariile personalului didacticeste o încălcare gravă a drepturilor pe care profesorii le-au câştigat îninstanţă şi cer demisia premierului Emil Boc şi a ministrului educaţiei, DanielFuneriu. “Prin această hotărâre, Guvernul demonstreazăîncă o dată că România nu este un stat de drept, iar nerespectarea justiţieianulează rolul acesteia. La nivelul federaţiei noastre sunt 7.000 de hotărârijudecătoreşti irevocabile pentru reîncadrare potrivit Legii 221/2008 şi peste50.000 de procese pe rol. Nerecunoaşterea acestor reîncadrări pe posturi şi amajorărilor salariale obţinute prin hotărâri irevocabile reprezintă onerespectare a rolului pe care îl are un cadru didactic în formarea copiilor,cei care reprezintă viitorul acestei naţiuni”, a declarat preşedintele FSLI,Simion Hăncescu.

România lui Funeriu

Chiardacă profesorii rămân cu “salarii de criză”, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, susţine că româniiau numai motive de bucurie. Funeriu, aafirmat joi că, la capătul recesiunii, România este un stat întărit, ce arenunţat la atitudini populiste care au dus la amplificarea efectelor crizeieconomice. Demnitarul este convins că, dincolo de aspectul strict tehnic,ieşirea din recesiune trebuie analizată şi din perspectiva situaţiei în care seaflă acum statul român. “Când sunt două trimestre consecutive de creştereeconomică, ieşim din punct de vedere tehnic din recesiune. Întrebarea este cumieşim din recesiune. Cred că ieşirea din recesiune este consolidată, ieşim cuun stat întărit, cu un sistem mai just”, adeclarat Funeriu. Ministrul a apreciat că populismul guvernelor anterioare afăcut ca românii să fie afectaţi mai mult de recesiune. “Amintrat în recesiune pentru că nu am luat măsurile care trebuiau să fie luate.Am fost populişti pentru că atunci când am avut creştere economică am avutatitudini populiste nesustenabile. Cred că vom simţi cu toţii ieşirea dinrecesiune”, a mai spus Daniel Funeriu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-03-30
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


NEA FANE
02 Apr 2011

ROMANIA iese din CRIZA numai dupa CADEREA guvernului condus de UMIL BO...V
GEORGETA
02 Apr 2011

cu siguranta are ceva impotirva profesorilor, pentru ca celor de la finante le-au crescut mult salariile incepand cu 1 ian. 2o11, astfel ca un angajat cu studii medii ajunge la 1600 lei,iar cei cu studii superioare depasesc 3-4000 lei este in functie de grad, treapta, etc dupa greva de la minister le-a promis includerea suplimentelor (sporuri) in baza si asta au facut. boc asta e tot profesor ,oare a uitat? as vrea sa revina la catedra cu salariul asta pe care il da el profesorilor.
VLAD
03 Apr 2011

Vlad : Nu stiu dece toata lumea il acuza pe Boc de problema profesorilor cand este stiut ca acesta conduce guvernul numai la indicatiile lui Basescu. El n-are nici o personalitate, este o simpla carpa cu care securistul criminal Basescu isi sterge pantofii fiind inscaunat pe post de prim-ministru numai in calitate de figurant. Cel care a distrus si distruge tara este securistul criminal Basescu care ii uraste pe profesori de cand era elev la scoala de marina. Faptul ca nu a putut sa intre din prima la Academia de Marina din Constanta, pentru ca a incercat sa fraudeze examenul de admitere fiind prins in flagrant delict cand copia si apoi, pe tot parcursul studiilor, ramanea mereu corigent la materiile principale, l-a facut pe acesta sa-i urasca pe profesori deoarece in perioada de vara cand el se ocupa cu bisnitaria era obligat sa invete pentru exemenele din toamna. Pentru el, activitatea de bisnit era deosebit de importanta pentru ca asa a inceput sa se imbogateasca, mai intai plecand de la tigari si ciunga ca mai apoi, cand a ajuns comandant de vas, sa faca bisnitarie in engros cu cantitati insemnate de bauturi alocoolice, droguri, tigari etc.De altfel, chiar el a recunoscut intr-un moment de sinceritate la televiziune ca a practica bisnitaria si ca la revolutie era deja un om bogat. Cei care au apucat perioada comunista stiu foarte bine ca nimeni nu putea sa faca avere dintr-un salariu fie el si de comandant de vas. Mai mult Basescu era casatorit cu doi copii, el fiind singurul care aducea bani in casa deoarece sotia lui nu lucra. Ori, in conditiile de atunci nu se putea face avere daca nu furai sau daca nu faceai bisnita asa cum a facut el. Ca atare, cand a ajuns presedinte nu a uitat ce a patit cand era elev si acum se razbuna pe toti profesorii. Din nefericire, noi suntem de vina ca am ales un securist criminal bisnitar la conducerea tarii !
Random imageUltimele stiri


loading...