2017-01-24 19:29


Profesorii, trimişi la spălat geamuri şi vopsit pereţii şcolilor

 |  21:00
Profesorii, trimişi la spălat geamuri şi vopsit pereţii şcolilor

Profesorii au lăsat stilourile şi cărţile şi au trecut la cârpe şi mături pentru a pregăti unităţile de învăţământ pentru debutul noului an şcolar. S-a ajuns la această situaţie pentru că reprezentanţii Guvernului au blocat posturile din învăţământ, iar grădiniţele, şcolile şi liceele nu mai pot angaja femei de serviciu după ce acestea demisionează sau se pensionează.

De la predat elevilor, dascălii au fost nevoiţi să treacă la spălat geamuri şi la curăţat mobilierul din clase. Motivul este simplu, multe unităţi de învăţământ au rămas cu prea puţine femei de serviciu.

Posturile fiind blocate, unităţile şcolare nu pot angaja o femeie de serviciu decât după ce au plecat patru. Numeroase unităţi de învăţământ nu aveau nici înainte de intrarea în vigoare a noilor legi dictate de Guvernul Boc patru îngrijitoare angajate. Astfel, cu toate că au plecat două femei de serviciu din trei, unitatea de învăţământ tot nu poate angaja personal.

În aceste condiţii, de voie, de nevoie, educatoarele, învăţătorii şi profesorii au fost nevoiţi să se reprofileze. „O zi întreagă am spălat geamurile clasei cot la cot cu femeia de serviciu. Avem o singură femeie de serviciu pe întreaga unitate. Am şi vopsit, am curăţat mobilierul...”, ne-a declarat o educatoare din judeţul Dâmboviţa. Profesorii susţin că sunt obişnuiţi să treacă la „munca de jos”. „Am început să vopsesc clasa. O să mă ajute şi femeile de serviciu. Avem doar două. E destulă muncă. Ele ne ajută şi pe noi, dar au de vopsit şi culoarele, şi restul şcolii. O să trecem la spălat mobilierul, parchetul... Asta este. Profesorii de educaţie fizică se ocupă de sala de sport. Tot noi am trasat şi terenurile de sport din curte”, ne-a explicat Maria, o învăţătoare din Târgu-Jiu.

Sindicaliştii din învăţământ susţin că aceasta este imaginea profesorului, în viziunea politicienilor aflaţi la Putere. „De doi ani ne confruntăm cu această problemă. Au fost puţine femei de serviciu. O parte au mai şi plecat pentru că salariile sunt mici şi nu se pot angaja altele pentru că posturile sunt blocate. Aşa a gândit Guvernul Boc. Educatoarele, învăţătorii şi profesorii sunt nevoiţi să dea cu mătura, să spele geamurile... Aşa a gândit cel aflat în fruntea statului, că suntem categoria care munceşte cel mai puţin. Asta pentru că el (preşedintele Traian Băsescu) nu are idee cât munceşte un profesor. E uşor să vorbeşti doar în baza la ceea ce ai auzit de la un consilier. Aceasta este imaginea profesorului ideal, în viziunea lui Traian Băsescu şi a lui Emil Boc: un profesor care să se lase călcat în picioare şi de politicieni, şi de părinţi, dispus să spele geamuri şi poate să spele chiar şi WC-uri. Se doreşte un profesor cu care să se şteargă pe jos”, ne-a declarat preşedintele executiv al Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret”, Marius Nistor.  


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-07-29Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image
Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală