2017-01-19 18:55

SOCIAL


Profit pe disperare

 |  21:00
Profit pe disperare

Mii de români au fost păcăliţi în ultimul an de aşa-zise firme de recrutare pentru străinătate, care promiteau salarii cu mult peste nivelul autohton, iar ulterior, muncitorii se trezeau primind o sumă derizorie. Ultimul caz este al unei agenţii care a păcălit oameni din zonele defavorizate ale Moldovei pentru a munci în Cehia. În loc de 1.000 de euro lunar, aceştia au primit de 20 de ori mai puţin şi au avut nevoie de sprijinul autorităţilor pentru a face rost de bani de drum.

Într-un moment în care criza pare aproape de apogeu, iar numărul şomerilor atinge cote alarmante, românii devin victime sigure pentru firmele-fantomă create doar pentru a aduce un profit substanţial pentru escroci. Numai anul acesta, 122 de firme au fost sancţionate ca urmare a controalelor efectuate de Inspecţia Muncii. „Au fost controlaţi 840 de agenţi de ocupare, dintre care 122 au fost sancţionaţi, aplicându-se 165 de sancţiuni în valoare de 430.000 de lei”, afirmă oficialii Ministerului Muncii.

Sub masca unui anunţ la mica publicitate, aruncat special în zonele cu rata şomajului foarte mare şi unde numărul potenţial al victimelor este direct proporţional, firmele-fantomă anunţă că oferă locuri de muncă în străinătate unde salariul începe de la minim 1.000 de euro. Imediat după ce intră în contact cu reprezentanţii firmei, victimei i se cere o sumă importantă de bani pentru întocmirea actelor sau un comision de intermediere. Ulterior, ajunşi în străinătate, oamenii trebuie să muncească în condiţii mizere şi cu un salariu mult mai mic decât cel promis. Asta în cazul celor care şi ajung la locul de muncă promis. Alţii plătesc comisionul şi îşi dau seama că mediatorul respectiv a dispărut în neant. Cum mulţi evită să mai facă plângere la poliţie, ţeparii îşi mută liniştiţi activitatea în alte oraşe.

Cel mai simplu mod pentru a evita o firmă-fantomă este ca solicitantul să verifice în primul rând dacă societatea respectivă este înregistrată la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) a judeţului. „Urmăriţi foarte atent ce scrie în contractul de mediere. Dacă vi se pare ceva suspect, atunci mai bine nu semnaţi”, transmit cei de la Inspecţia Muncii prin intermediul ziarului „Puterea”.

Cum evitaţi să fiţi păcăliţi

Înainte de a apela la serviciile unei societăţi comerciale care are ca scop plasarea forţei de muncă, solicitanţii trebuie să ceară la ITM datele despre firma respectivă şi, mai ales, dacă aceasta a fost sancţionată până acum. De asemenea, la semnarea contractului, trebuie să fiţi atent dacă sunt cuprinse următoarele elemente: ţară de reşedinţă, denumirea angajatorului, număr de telefon/fax, descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă, durata timpului de muncă, condiţiile de salarizare, condiţiile de transport, de locuit şi cele de protecţie socială. Trebuie spus că persoanele fizice nu au avut şi nici nu au dreptul de a exercita drepturi de mediere pentru angajarea românilor în străinătate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-03-24

TAGURI: recrutare, mediere, inspectia muncii, muncitori, strainatateComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image