2017-01-22 18:21


Proiect în dezbatere publică, de care demnitarii nu au habar. Produsele naturiste nu vor mai putea fi vândute ca medicamente

 |  19:26
Proiect în dezbatere publică, de care demnitarii nu au habar. Produsele naturiste nu vor mai putea fi vândute ca medicamente

Medicamentele naturiste fără expertize ale unor specialişti vor fi redenumitesuplimente alimentare până la finele acestei luni. Un proiect legislativ estepregătit pentru eliminarea ceaiurile medicinale definitiv de pe piaţă, prinînlăturarea lor din sfera suplimentelor nutritive. Şocant însă, ceiresponsabili de stabilirea criteriilor acestui act normativ nu au habar deproiectul aflat în dezbatere publică.

De la finele lunii curente, medicamentele naturiste careau intrat pe piaţă înainte de anul 2006 îşi pierd statutul, dacă nu prezintălucrarea unui expert în domeniu care să demonstreze că plantele ce stau la bazaproduselor sunt utilizate de minimum 15 ani în medicină. Mai exact, produselenaturiste nu vor mai putea fi comercializate sub denumirea de “medicament”, dar pot fi în continuare puse la dispoziţia publicului ca “suplimente alimentare”.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi aDispozitivelor Medicale (ANMDM) susţin că producătorii au avut la dispoziţie 7ani pentru a face rost de aceste expertize. “Producătorii au fost înştiinţaţi încă din 2004 că trebuie să facă rost deaceste expertize. Dacă producătorii nu aduc expertizele până la sfârşitul luniiaprilie 2011, aceste produse nu mai rămân pe piaţă ca şi medicamente, dar potrămâne pe piaţă ca şi suplimente. Cei care au fost autorizaţi înainte de Legeamedicamentului din 2006 au avut timp la dispoziţie pentru a depune expertizele.Această directivă se aplică deja în ţara noastră, termenul-limită este doarpentru medicamentele introduse pe piaţă înainte de apariţia legii”, ne-a declarat Anca Crupariu, farmacist specialist alANMDM. Potrivit acesteia, ceaiurile nu vor fi afectate de noua directivă. “Ceaiurile medicinale sunt înregistrate ca şi suplimentealimentare, iar această directivă nu le afectează cu nimic. Din contră, areglementat acest domeniu şi a simplificat chiar autorizarea lor. Dacăautorizarea unui medicament durează maximum 210 zile, autorizareamedicamentelor din plante medicinale cu utilizare tradiţională durează maipuţin, respectiv 120 de zile, bazându-ne pe faptul că medicamentul este folositde cel puţin 15 ani în Uniunea Europeană şi de 30 de ani la nivelinternaţional. Dacă există raportul unui anumit expert în domeniu, care săateste utilizarea plantelor din medicamentul respectiv de ani şi ani, acestaconstituie un material în favoarea autorizării medicamentului”, ne-a mai explicat Crupariu.

Eu sunt... mare, nu ştiu nimic

Oficialii Agenţiei Naţionale a Medicamentului suntconvinşi că noua lege va conduce la o “curăţare” a pieţei de produseleineficiente. “Această iniţiativă aurmărit reglementarea la nivelul întregii Uniuni Europene a autorizării acestormedicamente, în sensul simplificării, dar şi a uniformizării metodelor în cele27 de state. Prin această directivă s-a înfiinţat un comitet pentrumedicamentele pe bază de plante care să funcţioneze pe lângă Agenţia Europeanăa Medicamentului. Nu s-a urmărit eliminarea acestor produse, ci standardizareacalităţii medicamentelor pe bază de plante. Chiar dacă este produs naturist,trebuie să respecte nişte standarde de calitate: concentraţie, respectarea modului de utilizare, anumite doze, toate acesteaspecte care ţin de eficacitate şi de calitate”, ne-a mai spus specialistul ANMDM.

Cu toate acestea, nici producătorii de ceaiuri nu vorputea să mai stea multă vreme liniştiţi. Ministerul Sănătăţii, în colaborare cuMinisterul Agriculturii, Agenţia Antidrog şi Autorităţii Naţionale pentruProtecţia Consumatorului, lucrează la un proiect ce va reglementa şi prezenţape piaţă a suplimentelor alimentare.

Uimitor însă, conducerea Ministerului Agriculturii nuştie nimic despre noua lege, cu toate că proiectul se află deja în dezbaterepublică. “Sincer, nu ştiu nimic.Acest proiect ar trebui să ajungă şi la mine, dar probabil că va ajunge după ceau fost aduse toate propunerile”, ne-a mărturisit secretarul destat pe Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu.

Producătorii desuplimente nutritive au trimis deja amendamentele lor Ministerului Sănătăţii.Producătorii admit că măsura ar putea fi şi în avantajul consumatorilor, darnumai în cazul în care vor fi introduse criteriile adecvate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639236-12-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image