2019-05-21 05:51


Proiectul de lege PNL privind Sănătatea stârnește controverse. Nicolăescu: „refuzi prevenția, plătești!”

 |  21:20
Proiectul de lege PNL privind Sănătatea stârnește controverse. Nicolăescu: „refuzi prevenția, plătești!”

Liberalii propun ca cetățenii care refuză serviciile medicale de prevenție să fie obligați să plătească, în cazul în care se îmbolnăvesc. Deputații liberali Alina Gorghiu (copreședinte PNL), Eugen Nicolăescu, Lucia Varga, Horia Cristian au depus în acest sens la Parlament un proiect de lege privind activitatea de prevenție în sănătate. Conform Agerpres, fostul ministru al Sănătății, actualmente lider al deputaților PNL, Eugen Nicolăescu, a declarat, sâmbătă, că proiectul de lege privind prevenția în sănătate prevede ca cetățenii să fie informați, să primească gratuit aceste servicii ca un drept și o responsabilitate a statului român față de ei, dar solicită ca și aceștia să învețe să fie responsabili față de propria sănătate.

„De aceea, cetățenii pot refuza, potrivit prevederilor din proiectul de lege, în scris, serviciile de prevenție, însă în cunoștință de cauză, fiind avertizați că dacă se vor îmbolnăvi pentru că nu au participat la programe de prevenție vor suporta parțial sau total costurile tratamentelor. Aceasta va fi opțiunea fiecărui cetățean în parte după ce a fost informat și el a decis cum este mai bine pentru el. Toate aceste aspecte se vor regăsi în normele de aplicare care se vor dezbate public cu cât mai mulți cetățeni, asociații ale pacienților și profesionale și se vor identifica soluțiile cele mai potrivite pentru fiecare caz în parte", a explicat Eugen Nicolăescu, într-un comunicat remis AGERPRES.

„Programele de prevenție vor fi finanțate din bugetul de stat și nu din banii asiguraților — ceea ce este corect, echitabil și vor rămâne mai multe fonduri pentru asigurați, contribuabilii la fondul de asigurări de sănătate. Legea va prevede ca 10% din totalul fondurilor de sănătate dintr-un an să se regăsească în alocări din bugetul de stat pentru prevenție, adică peste 600 de milioane de euro", mai susține Nicolăescu.

El a arătat că echipele de medici și profesioniști în sănătate publică vor elabora norme de aplicare a legii astfel încât să se ia în considerare specificul riscurilor de natură medicală, patologiilor din România, condițiilor de logistică, condițiilor din diverse zone ale țării, în așa fel încât toți cetățenii să beneficieze de servicii de prevenție.

Potrivit proiectului de lege care se află în dezbatere publică până la 1 martie, toți beneficiarii programelor care contribuie activ la menținerea sănătății lor pot beneficia de stimulente financiare din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, stimulente ce vor fi transferate într-un cont personal de economii. Persoanele care doresc să beneficieze de aceste stimulente financiare trebuie să îndeplinească cumulativ două condiții: să prezinte o stare bună de sănătate sau, după caz, să demonstreze că respectă întocmai recomandările medicului și să demonstreze practicarea activă a unui sport, prin participarea la competiții sportive.

Orice cetățean are dreptul de a refuza participarea la programele de prevenție, dar, în acest caz, spune proiectul de lege, poate suporta, parțial sau în totalitate, costurile tratamentului.

"Sau, altfel spus, (poate — n.r.) să refuze vaccinarea sau participarea la programele de diagnostic precoce, dar, totodată, prin contractul-cadru se poate impune asiguraților să suporte parțial sau total costurile tratamentelor bolilor care ar fi putut fi prevenite. Astfel, asigurații pot să suporte costurile unor tratamente care altfel ar fi fost în totalitate gratuite. De exemplu, o pacientă cu cancer mamar depistat în stadiul 3 care a refuzat participarea la programele de depistare prin mamografie poate fi obligată să suporte o contribuție la costurile curative în cuantum de 10% sau 20%, dar fără a depăși anumite limite care se stabilesc prin contractul-cadru sau un pacient cu hipertensiune arterială care a refuzat să se prezinte la controlul medical, solicitat de medic, poate fi obligat să suporte nu doar 50% din costul tratamentului, ci 50% din toate costurile de diagnostic și tratament, inclusiv concediile de boală determinate. Intenția noastră este aceea de a crea inițial un mecanism de bonificații care să fie coroborat, în primă etapă, cu acțiuni susținute de informare a beneficiarilor despre măsurile de prevenție. Într-o etapă ulterioară, probabil într-un termen rezonabil de 5 ani, să fie implementate și aplicate măsurile penalizatoare", spun inițiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.

Proiectul liberalilor a stârnit vii dispute în mediul online, cele mai multe comentarii fiind critice: „Plătesc accize de ma rup pentru fiecare păcat de-al meu: 20 ron/zi la tutun, 30 ron/zi la whisky. De banii ăștia cred ca am dreptul, dacă Doamne ferește pățesc ceva, să ma trateze. Sau, să-mi dea banii de pe accize înapoi și nu numai că îmi plătesc tratamentele medicale, dar îmi rămâne și de-un BMW”, a comentat un vicios.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-02-07

TAGURI: pnl proiect lege preventie sanatate
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ZICI Că-I DROGAT!
06 Feb 2016

Bă nătărăule, mai exiști? Ai mai fost min.sănătății și-ai făcut kk-tul praf!
CHIRIACHITA
07 Feb 2016

Si mortii trebuie amendati aspru ! Cine i-a pus sa ignore preventia ?
CONTABIL COMUNIST
07 Feb 2016

Ce treaba ai tu cu sănătatea ? Ai fata de bolnav de cancer, sters, palid. Ar trebui sa pre vi tataie
UN OMRAU
07 Feb 2016

Ce puteti cere unui gay
UN PACIENT
07 Feb 2016

Sanatatea depinde de o multitudine de factori. Partea genetica, apoi comditiile de munca, de alimentatie. In cate locuri de munca exista conditii de munca adecvate, care sa sustina starea de sanatate ? Apoi cate amenzi si inchideri de unitati s-au dat marilor fabricanti de alimente care ne vara pe gat toate chimicale. Medicina muncii este un fel de frectie la picior de lemn, platita degeaba.! Cand poluare va scadea in marile orase, cand vom avea o alimentatie cat mai sanatoasa si conditii de munca si locuire decente atunci sa vorbeasca acest munte de prostie!
HIENA
07 Feb 2016

raraita ne ia la misto!la tupeu si nesimtire nu ii intrece nimeni,sunt numai buni de ministru(tehnocrat,of course)!
Random imageUltimele stiri


STARBAG