2019-01-16 08:02


Promovabilitate mai mare decât anul trecut la Bac, „datorită numărului mai scăzut de candidaţi”. VEZI GRAFIC!

 |  15:34
Promovabilitate mai mare decât anul trecut la Bac, „datorită numărului mai scăzut de candidaţi”. VEZI GRAFIC!

Dintre absolvenţii de liceu care au terminat clasa a XII-a anul acesta şi s-au înscris, 62% au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat. Din promoţiile din anii anteriori, doar 30,6% au promovat examenul maturităţii. Astfel, potrivit datelor Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), promovabilitatea la această sesiune a bacalaureatului 2013 este de 55,4%.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, spune că s-a obţinut un procent mai bun decât în anul precedent şi datorită numărului mai scăzut al candidaţilor înscrişi la acest examen. Dacă în 2010 se înscriau la bacalaureat peste 200.000 de absolvenţi de liceu, anul acesta examenul a strâns puţin peste 188.000 de candidaţi. În 2012 s-au înscris 155.266 de candidaţi care au absolvit în acel an liceul, în timp ce din promoţia 2013 au dorit să susţină Bacul doar 148.330 de persoane. Din promoţiile anterioare, în 2012 s-au înscris la Bac 45.000 de candidaţi, cu aproximativ 5.000 mai mulţi decât anul acesta. Ministrul Educaţiei a ţinut să mai precizeze că nu vor fi recorectate special tezele de la proba scrisă de Limba şi literatura română. „Zilele acestea a apărut în presă povestea legată de recorectarea tezelor. Nu este vorba de aşa ceva, este o procedură standard prevăzută în metodologie, sunt luate prin sondaj câteva teze pentru a mai fi verificate”, a  declarat Pricopie.

Potenţiale fraude

Ministrul a precizat că la nivel naţional au fost depistate 15 cazuri de potenţială fraudă, dintre care s-au demarat anchete la liceele bucureştene „Dimitrie Gusti” şi „Dimitrie Bolintineanu”, unde investigaţia este realizată de Parchet, la Sibiu, de către Direcţia Naţională Anticorupţie, şi trei cazuri la Constanţa, anchetate de inspectoratul şcolar judeţean. În total, potrivit lui Remus Pricopie, de la cele trei probe scrise ale examenului de bacalaureat au fost eliminaţi 318 candidaţi. 

Ponta cere explicaţii pentru acţiunea poliţiei

Premierul Victor Ponta afirmă că aşteaptă explicaţii din partea ministrului de Interne, Radu Stroe, referitor la audierile poliţiei în cazul bacalaureatului, iar Guvernul ar putea sesiza Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) dacă au existat nereguli legate de proceduri la nivelul magistraţilor. "După părerea mea, modul în care s-au dus - nu ştiu toate detaliile - cu poliţişti pe baza ordinului procurorului... trebuia să fie citaţi acei tineri. Eu pot doar să constat, pe baza a ceea ce mi-au spus ministrul de Interne şi ministrul Justiţiei, că a fost foarte clar o acţiune prost gândită şi prost coordonată procurori-poliţişti, în stilul abuziv Macovei-Morar de până în 2012. O să sesizăm CSM dacă a fost vreo problemă la magistraţi, vreau şi aştept de la ministrul de Interne să îmi spună de ce nu a ştiut de la început, de ce a ştiut greşit, pentru că prima dată mi-a spus mie că nu erau mandate, după aia ba erau, ba nu era foarte clar", a spus Ponta. El a arătat că persoanele care comit fraude trebuie sancţionate, dar că nu trebuie comise abuzuri, asigurând că pentru abuzurile comise vineri "nu o să rămână lucrurile aşa". Poliţiştii au mers, vineri, la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", cu autocare, pentru ca 100 de elevi să fie duşi la audieri, după susţinerea ultimei probe a bacalaureatului. În faţa intrării în curtea Liceului Bolintineanu erau zeci de părinţi care îşi aşteptau copiii. Unii dintre părinţi, nemulţumiţi că poliţiştii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu autocarul şi a-i duce la audieri, i-au huiduit şi au reclamat că aceştia fac un abuz.

Bolintineau - 58%

Promovabilitatea la bacalaureatul susţinut la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, unde sunt suspiciuni de fraudare a examenului, este de aproximativ 58%. Potrivit unor surse din cadrul unităţii de învăţământ, procentul nu variază cu mult faţă de situaţiile înregistrate în anii anteriori. 

Sindicaliştii vor reintroducerea admiterii la liceu şi facultate

Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) Spiru Haret a adresat o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta, solicitându-i acestuia modificarea Legii educaţiei naţionale şi propunând o serie de măsuri pe care Guvernul, spun sindicaliştii, ar trebui să şi le asume pentru a îmbunătăţi situaţia învăţământului românesc.

Federaţia propune, printre altele, reintroducerea examenelor de admitere în liceu şi în facultăţi şi reînfiinţarea şcolilor profesionale. De asemenea, sindicaliştii îi mai cer şefului Guvernului reînfiinţarea liceelor pedagogice ca un prim pas în pregătirea dascălilor, formarea cadrelor didactice urmând să fie continuată în facultăţi de profil. Preşedintele Federaţiei Sindicale „Spiru Haret”, Marius Nistor, mai susţine că în acest moment nu se pot cere mari performanţe de la învăţământul românesc cât timp Guvernul alocă cel mai mic procent din PIB pentru salarizarea cadrelor didactice (1%). Potrivit unor date Eurostat, România ocupă ultimul loc în clasamentul cheltuielilor salariale în sectorul educaţional. În faţa României, pe penultimul loc al clasamentului, se află Bulgaria, care alocă însă 2,3% din PIB pentru salariile profesorilor. La polul opus, cu cei mai mulţi bani alocaţi pentru remuneraţia cadrelor din învăţământ, se află Cipru (5,3%), Belgia (5,2%) şi Danemarca (4,5%). De menţionat că Legea educaţiei naţionale 1/2011 prevede că în România trebuie acordat, pentru toate cheltuielile din sistemul de învăţământ, nu doar salarizare, 6% din PIB.

Legat de rezultatele de la bacalaureat, preşedintele FSE „Spiru Haret” a acuzat interesul tot mai scăzut al cadrelor didactice care ar trebui să se ocupe de corectarea tezelor. „Vreau să spun de la început că nu luăm apărarea celor care încalcă legea. Dacă se demonstrează frauda, atât cei care au luat, cât şi cei care au dat mită ar trebui să suporte rigorile legii. Totuşi, nu ştiu cine a dorit să regizeze acest spectacol în timpul examenului de bacalaureat. Nu cred că mai există o astfel de situaţie şi, din păcate, aceasta va fi imaginea României în străinătate - copii luaţi de la examenul de bacalaureat şi duşi cu autocarele la Poliţie. Am asistat la un spectacol regizat de SRI şi de Parchet. (...) Trebuie menţionat că avem semnale că tot mai puţini colegi vor să mai participe la organizarea examenului de bacalaureat. Se vorbeşte de protocol strâns în fiecare unitate, însă nimeni nu spune că acei oameni stau ore întregi, trei zile, în sala de corectură, fără a avea măcar apă sau un sandvici. Ministerul Educaţiei nu asigură nici condiţiile minime pentru aceşti oameni”, a declarat Nistor. Sindicalistul a mai acuzat presiunea exercitată de oamenii din inspectoratele şcolare asupra profesorilor ca aceştia să se prezinte la examenul de bacalaureat. „Guvernul Ponta şi majoritatea din Parlament trebuie să îşi asume modificarea Legii educaţiei naţionale. Noi considerăm că reînfiinţarea şcolilor profesionale şi reintroducerea admiterii în licee şi facultăţi sunt necesare pentru îmbunătăţirea situaţiei din învăţământul românesc. Nu trebuie să mai avem o situaţie în care fiecare guvernare, fiecare ministru să schimbe legea în totalitate. Trebuie păstrat ce este bun şi trebuie să se intervină acolo unde este nevoie”, a mai spus Marius Nistor.

Nu în ultimul rând, liderul sindical a atras încă o dată atenţia asupra „salariilor mizere” din învăţământ. „Ce pretenţii să ai, cum vrei să atragi aboslvenţi de facultate cu rezultate bune în sistemul de învăţământ în situaţia în care, după 15 ani de vechime şi cu gradaţie de merit, un profesor ajunge să câştige 2.000 de lei. Cum poţi ca unui debutant să îi asiguri un salariu de 800 de lei pe lună?”, a mai declarat Nistor.

Sesiunea a doua

Elevii care au nu promovat sesiunea de vară a bacalaureatului mai au o şansă în toamnă. Înscrierea candidaţilor la sesiunea a doua se face în intervalul 15-19 iulie, urmând ca probele de evaluare a competenţelor să aibă loc de pe 19 până pe 23 august. Probele scrise au loc pe 26 august (română), 27 august (limba maternă), 28 august (proba obligatorie a profilului) şi 30 august (proba la alegere a profilului şi specializării). Rezultatele vor fi afişate pe 2 septembrie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-09

Documente:

TAGURI: promovabilitate, bacalaureat, candidati, examen, elevi, admitere, rata, Pricopie, Ponta, sesiune
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...