2017-01-24 15:18


Propagandă în şcoli, cu bani europeni. Guvernul a plătit 400.000 de euro pentru publicaţia ''Funeriu Magazin''

 |  18:57
Propagandă în şcoli, cu bani europeni. Guvernul a plătit 400.000 de euro pentru publicaţia ''Funeriu Magazin''
Statul a plătit 400.000 de euro către o firmă deţinută defostul consilier al ministrului educaţiei, Melania Mandas Vergu, dreptcofinanţare la un proiect în valoare de peste 3 milioane de euro. Banii suntfolosiţi pentru editarea unei reviste, „Şcoala Edu”, care se distribuie îngrădiniţe, şcoli şi licee, a cărei tematică se rezumă la promovarea Legiieducaţiei şi a iniţiatorilor acesteia, în principal a ministrului DanielFuneriu. Deşi profesorii au refuzatpublicaţia „Şcoala Edu” pe care au poreclit-o “Funeriu Magazin”, revista a fostîmpărţită de directorii şi inspectorii şcolari numiţi politic.

În timp ce posturile şi investiţiile din învăţământ suntblocate, statul aruncă sute de mii de euro pe reviste şcolare care elogiazăLegea educaţiei naţionale şi implicit pe creatorul acesteia, ministrul DanielPetru Funeriu.

Guvernul a plătit 1,8 milioane de lei (circa 400.000 deeuro) firmei SC Edu – Tim Consultanţă Europeană SRL, deţinută şi administratăde fostul consilier al ministrului educaţiei, Melania Mandas Vergu şi de fiulacesteia, drept cofinanţare la proiectul “Practică să înveţi, învaţă săpractici”. Proiectul este finanţat din fonduri europene, prin ProgramulOperaţional Sectorial Dezvoltare Regională Umană, cu 12,9 milioane de lei(peste 3 milioane euro). Suma plătită din bugetul naţional este una recordpentru programele europene din domeniul Educaţiei.

Firma Melaniei Mandas Vergu foloseşte banii europenipentru a susţine “cursuri de formare” pentru cadre universitare şi pentru atipări o revistă ce se distribuie gratuit în unităţile de învăţământ. Totodată,prin programul aprobat, Melania Mandas Vergu şi fiul acesteia îi învaţăprofesorii universitari cum să predea. Coincidenţă sau nu, cele mai multe cadrecare s-au înscris în programul de “formare” provin de la Universitatea “AurelVlaicu” din Arad, unde predă tatăl ministrului educaţiei, Ionel Funeriu.

Au existat însă şi cadre universitare care au realizat căproiectul Melaniei Vergu este o adevărată “ţeapă” şi s-au retras de la curs.“Stimată d-nă Vergu, vă aduc la cunoştinţă faptul că din motive personale,obiective nu mai pot continua colaborarea în cadrul proiectului «Practică săînveţi, învaţă să practici»”, se arată într-o scrisoare a unui cadru didacticde la Universitatea „Babeş Bolyai“ dinCluj.

Melania Vergu foloseşte restul banilor europeni pentru adistribui gratuit în unităţile şcolare revista “Şcoala Edu”, de fapt o broşurăîn care sunt promovate Legea educaţiei naţionale şi apropiaţii ministruluiDaniel Funeriu. Firma care tipăreşte revista fostului consilier al ministruluieducaţiei este SC Equus Com SRL, societate ce are, potrivit datelor RegistruluiComerţului, un singur angajat. Administratorul SC Equus Com SRL ne-a confirmatcă ultimul număr al revistei “Şcoala Edu” a fost tipărit în 40.000 deexemplare.

Pentru a distribui “revista de propagandă” în unităţilede învăţământ, Sc. Edu – Tim SRL avea nevoie de acordul educatoarelor,învăţătorilor sau profesorilor. Cum numeroşi dascăli au refuzat “FuneriuMagazin”, cum au numit revista “Şcoala Edu”, Melania Vergu a reuşit însă săîmpartă publicaţia cu ajutorul directorilor de unităţi şcolare, numiţi politic.Mai mult, multe cadre didactice ne-au mărturisit că nu pot “scăpa” de “FuneriuMagazin”, deoarece aceasta este oferită aproape cu orice prilej deinspectoratele şcolare.

Ce pot învăţa elevii şi profesorii din “Funeriu Magazin”

Nu e de mirare că dascălii au refuzat sau au încercat sărefuze revista Melaniei Vergu. “Şcoala Edu” trebuie să înveţe elevii şiprofesorii că Legea educaţiei naţionale, ca şi cei care au contribuit laredactarea acesteia, vine în sprijinul lor, că universitatea unde predă IonelFuneriu este un exemplu de urmat pentru celelalte instituţii de învăţământsuperior şi că sindicatele sunt vinovate pentru întârzierea reformei în sistem.Astfel, numărul din ianuarie al revistei “Şcoala Edu” prezintă un interviu curectorul Universităţii “Aurel Vlaicu”, Lizica Mihuţ, realizat chiar de MelaniaMandas Vergu; un material în care este promovată Universitatea de Vest dinTimişoara, unde a lucrat tatăl ministrului educaţiei şi un editorial în carefostul consilier din MECTS explică de ce “Legea Funeriu” este bună, dar româniisunt “proşti” şi nu ştiu să o aplice. “Avem legi. Avem o lege bună, ce poate fişi mai bună şi poate deveni extrem de bună. Ne mai trebuie în ordine: bani,minte, dorinţa de a împlini spiritul şi litera legii şi ştiinţa de a pune înpractică legea. (...) Sigur, ca unul care a fost implicat direct în isprava dea finaliza în două luni un proiect de lege, nu pot accepta vorbăria sterilă,dar nu pot nici nega dreptul acestora de a arunca cu pietre”, se arată îneditorialul Melaniei Vergu, “Legea lui da, în ţara lui nu”, din ultimul număral revistei “Şcoala Edu”. Cu siguranţă, profesorii şi elevii au ce învăţa dinmaterialul Melaniei Vergu, iar învăţământul românesc va avea numai de câştigat.

“Cu 400.000 de euro, statul putea să realizeze noiinvestiţii în învăţământ, manuale noi, s-ar fi putut îmbunătăţi bugetul desalarii pentru angajaţii din învăţământ, s-ar fi putut acorda nişte premiipentru profesori. Această modalitate de propagandă este pur şi simplujignitoare. Se face propagandă unei legi proaste. Legea domnului Funeriu nuînseamnă reformă. Legea educaţiei are 12 aspecte discriminatorii şi încurajeazăpolitizarea învăţământului. Drept dovadă, foarte mulţi primari au cerut să fiepreşedinţi ai consiliilor de administraţie ale şcolilor. Acestea sunt meriteledomnului Funeriu. Nu mişcarea sindicală este responsabilă pentru criza dinînvăţământ, pentru că noi nu avem putere decizională”, ne-a declaratpreşedintele executiv al Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ “Spiru Haret”,Marius Nistor.

Melania Mandas Vergu a pierdut funcţia de consilier alministrului educaţiei, anul trecut, pentru a rămâne cu banii atraşi de firmadeţinută alături de fiul ei. “Nu o să-l pun pe Funeriu să aleagă între mine şiPDL”, declara Melania Mandas Vergu după ce a fost demisă din funcţie deconsilier chiar de către ministru. Fostul consilier al lui Funeriu a continuatînsă, o bună perioadă de timp, să beneficieze de tratament gratuit la unuldintre cele mai exclusiviste cluburi de SPA din Capitală, alături de alţioficiali ai MECTS.

Firma familiei Vergu, acuzată de abuz

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj susţine că firmafostului consilier al ministrului Funeriu a introdus mai multe facultăţi dincadrul instituţiei de învăţământ superior de stat într-un proiect, fără acordulrectoratului. “Rectoratul şi Consiliul de Administraţie al UniversităţiiBabeş-Bolyai iau act cu stupoare de faptul că pe site-ul firmei de familieSocietatea Comercială Edu Tim SRL, a familiei Melania Vergu şi fiul, TudorVergu, se pretinde că Facultatea de Biologie şi Geologie a Universităţii Babeş-Bolyaişi Universitatea Babeş-Bolyai participă la cunoscutul program trucat alfamiliei, privind practica studenţilor. Precizăm că nici un consiliu profesoralde facultate şi nici o altă autoritate a Universităţii Babeş-Bolyai nu aaprobat vreodată participarea instituţiei la programul POSDRU al familieiVergu. Faptul că pe site-ul Societăţii Comerciale EDU TIM SRL apare numeleCristina Dobrotă nu angajează şi nu a angajat decât prin efracţie, Facultateade Biologie şi Geologie a Universităţii Babeş-Bolyai şi reprezintă un abuz alpersoanelor implicate”, se arată într-un comunicat de presă al universităţiiclujene.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-09-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image
Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală