2018-12-17 11:56


Protecţia Consumatorului cere închiderea Staţiei Victoriei. Neatenţia unei femei a iscat disensiuni între ANPC şi Metrorex

 |  21:01
Protecţia Consumatorului cere închiderea Staţiei Victoriei. Neatenţia unei femei a iscat disensiuni între ANPC şi Metrorex
P24

Un eveniment neplăcut pentru o femeie care călătorea cu metroul a creat panică printre cei care utilizează acest mijloc de transport zilnic. Suspect de repede, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a amendat Metrorex şi a dispus închiderea staţiei. Metrorex neagă existenţa evenimentului invocat de ANPC şi susţine că toate staţiile metroului sunt funcţionale. Decizia de închiderea staţiei este aberantă în condiţiile în care femeia a călcat din neatenţie între peron şi tren, iar neatenţia poate cauza accidente în multe alte circumstanţe.

20.000 de lei este amenda pe care ANPC susţine că a dat-o Metrorex, după ce o femeie s-a plâns că și-a prins piciorul între garnitura de tren și peronul stației Victoriei. Evenimentul s-ar fi întâmplat în data de 12 ianuarie, iar pe 20 a fost înregistrată la ANPC. Pe data de 28 ianuarie, inspectorii au şi luat decizia amendării Metrorex şi închiderea staţiei până la remedierea situaţiei. Graba suspect în care a acţionat ANPC a fost explicată de directorul general Paul Anghel. “Nu vrem să ajungem în situația a ceea ce s-a întâmplat la Colectiv”, a spus el.

Pe site-ul ANPC nu există nici o informaţie referitoare la incidental din metrou, situaţia fiind asemănătoare şi la Metrorex. Nici una din cele două instituţii nu au dat un comunicat public, declaraţiile fiind date la solicitarea televiziunilor de ştiri.

Explicaţia ANPC: dimensiunea diferită a vagoanelor

“Ca urmare a unei reclamaţii, s-a declasat o echipă la faţa locului, care a constatat că distanţa dintre peron şi garnitură e foarte mare. S-au făcut fotografii şi s-a filmat. S-a aplicat o sancţiune şi s-a dispus oprirea prestării de servicii până la rezolvarea problemelor pentru a nu fi pusă în pericol sănătatea consumatorilor. Distanţa dintre peron şi garnitura de tren este foarte mare. Staţia Victoriei este din anii 80, dar garniturile de tren din anii 80 s-au tot modificat, în sensul că s-au luat nişte vagoane mai late la un moment dat şi atunci s-au spart marginile peronului pentru a putea trage trenul în staţie. Ulterior, s-au cumpărat alte vagoane mult mai înguste, lăsând o distanţă foarte mare între vagon şi peron. Am încheiat un proces verbal, am luat o măsură care trebuie să fie pusă în aplicare de operatorul economic. Metrorex nu va mai putea să folosească staţia respectivă decât în momentul în care va crea un spaţiu mult mai îngust decât este în acest moment între peron şi vagon. Contestarea procesului verbal nu suspendă de drept executarea măsurii contravenţionale suplimentare. Căile de atac ale amenzii sunt nenumărate. Staţia Victoriei ar trebui închisă sau să fie suspendată o perioadă până se remediază problema. Nu înţeleg de ce nu vor să remedieze”, a precizat Paul Anghel, directorul general ANPC.

Replica Metrorex: pe înregistrări nu se vede nimic

Metrorex nu recunoaște acuzațiile ANPC şi anunţă că trenurile de metrou circulă în regim normal pe toate magistralele, în deplină siguranţă. Mai mult, Metrorex anunță că staţia Piaţa Victoriei rămâne deschisă. “SC Metrorex SA anunţă publicul călător că trenurile de metrou circulă în regim normal pe toate magistralele, în deplină siguranţă. Cu privire la controlul întreprins de echipa de inspectori ANPC din data de 28.01.2016 în care s-a menţionat că acest control se efectuează ca urmare a reclamaţiei unei călătoare referitor la o situaţie petrecută în data de 12 ianuarie 2016, ora 12 şi reclamată la ANPC în data de 20 ianuarie 2016 (reclamanta afirmă că şi-ar fi prins piciorul între tren şi marginea peronului la staţia Piaţa Victoriei). Din primele verificări efectuate de Metrorex, prin vizionarea înregistrărilor de pe camerele îndreptate spre peron din staţia Piaţa Victoriei 1 şi Piaţa Victoriei 2, nu s-au identificat incidente de genul semnalat de reclamantă şi nici nu s-a primit la Metrorex o reclamaţie în acest sens.

Cu privire la distanţa dintre tren şi marginea peronului, aceasta variază de la staţie la staţie în funcţie de razele de curbură ale acestora, conform instrucţiei de norme şi toleranţă specifică şi instrucţiei de mişcare referitoare la gabaritul trenurilor. Pentru informarea corectă a călătorilor, Metrorex are elaborate reguli de călătorie cu metroul afişate în toate trenurile şi staţiile de metrou. Toate datele de mai sus au fost prezentate şi explicate inspectorilor ANPC în cadrul întâlnirii de astăzi, 28 ianuarie 2016 (între ora 11:45 şi 13:35). Totodată precizăm că în cadrul discuţiilor nu au fost identificate măsuri pe care ar urma să le ia Metrorex şi în nici un caz aşa cum s-a prezentat în mass-media - închiderea vreunei staţii de metrou. Zilnic, fiecare dintre cele două staţii de metrou menţionate sunt tranzitate de circa 12.000 de călători, neînregistrându-se probleme deosebite în cei mai bine de 30 de ani de exploatare. Cerem scuze călătorilor pentru disconfortul provocat de aceste ştiri”, se arată în comunicatul Metrorex.

Metroul din Bucureşti asigură zilnic transportul a peste 600.000 de călători, iar staţia de Metrou Victoriei 1 şi 2 este un nod între Magistralele 1 şi 2, una din cele mai aglomerate şi tranzitate staţii din întreaga reţea de metrou.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-28

TAGURI: statia victoriei, amenda, anpc, metrorex, inchidere
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...