2018-12-19 17:57


Protestul românilor din Marea Britanie și Irlanda: „Norvegia, nu mai răpi copii!”

 |  14:49
Protestul românilor din Marea Britanie și Irlanda: „Norvegia, nu mai răpi copii!”

Sute de români au protestat, vineri, la Londra, în fața Ambasadei Norvegiei în Marea Britanie, cerând returnarea copiilor familiei Bodnariu. Ambasada Norvegiei din Londra a fost închisă, vineri, din cauza protestului. Circa 300 de români au protestat, conform RT, și la Dublin, capitala Irlandei. Românii purtau afișe prin care cer Norvegiei să oprească „răpirea” de copii. Aspectul reiese și din fotografiile de la eveniment, prezentate de portalul norvegian.net. La București, peste 1.000 de persoane, din mai multe zone ale țării, printre care s-a aflat și fostul ministru de Externe, Titus Corlățean, au protestat azi (sâmbătă), în Piața Victoriei, conform Mediafax.

Protestul românilor din Marea Britanie și Irlanda: „Norvegia, nu mai răpi copii!”
zoom

Protestele din aceste zile fac parte dintr-o campanie începută în luna noiembrie, după ce Barnevernet, adică serviciile de protecție a copilului din Norvegia, i-a decăzut din drepturile părintești pe soții Bodnariu (românul Marius -inginer IT- și norvegianca Ruth), plasându-i pe cei cinci copii ai acestora în trei familii surogat și deschizând procedura adopției internaționale. Informațiile despre cauza acestei acțiuni a autorității norvegiene sunt confuze, dar se pare că două dintre fete, cele mai mari din familie, s-ar fi plâns la școală că primesc corecţii fizice de la părinţi, iar directoarea școlii a formulat un denunț. De asemenea, soții Bodnariu ar fi suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor. O notă interesantă în legătură cu acest din urmă aspect este caracterul protestelor, care au avut o pronunțată tentă religioasă. De altfel, Comunitatea Evanghelică din România a fost unul dintre organizatorii protestului de sâmbătă, alături de Daniel Bodnariu, fratele lui Marius Bodnariu, și de Alianţa Familiilor din România (AFR).

Protestul românilor din Marea Britanie și Irlanda: „Norvegia, nu mai răpi copii!”
zoom

"Prin acest protest denunţăm abuzurile, practicile instituţiei Barnevernet (Protecţia Copilului din Norvegia) în cazul lui Marius şi Ruth Bodnariu şi a celor cinci copii, denunţăm pasivitatea şi complicitatea statului norvegian şi ne exprimăm solidaritatea cu alte zeci de familii din Norvegia, Cehia, Rusia, Letonia, Slovacia, India, Polonia, victime şi ele abuzurilor aceleaşi instituţii, Barnevernet", se arată într-un comunicat de presă transmis de organizatorii protestului.

Protestul românilor din Marea Britanie și Irlanda: „Norvegia, nu mai răpi copii!”
zoom

Proteste similare erau anunţate sâmbătă, de la ora 13.00, şi la Constanţa şi Cluj-Napoca. Potrivit organizatorilor, în cooperare cu românii din diaspora, cu cetăţeni şi organizaţii din Norvegia, Cehia, Rusia, Letonia, Slovacia, India, Polonia, în ianuarie se vor organiza concomitent o serie de proteste similare în Oslo, Washington, Haga, Bruxelles, Madrid, Barcelona, Roma, Torino, Frankfurt, Londra, Dublin, Viena, Ottawa, Praga, Bratislava, Varșovia, Moscova, Riga şi Copenhaga.

Intervievat de Antena 3 în luna decembrie, premierul Dacian Cioloș a afirmat că România trebuie să evite presiunile în această speță la adresa Norvegiei. „Situaţia este sensibilă pentru că, dacă facem presiuni prea mari şi insistăm prea mult, autorităţile norvegiene au acţionat pe baza unei legislaţii norvegiene care este foarte strictă din acest punct de vedere, al protecţiei copiilor. (...) Important e să păstrăm legătura, dar să nici nu lăsăm impresia unei presiuni, care se poate întoarce împotriva familiei respective şi eficienţei cu care putem acţiona (...) MAE, prin ambasadă, este în contact cu familia încă din momentul în care au început problemele. (...) Acordă ambasada inclusiv asistenţă juridică familiei respective. E în contact cu autorităţile norvegiene”, a afirmat prim-ministrul.

Conducerea Ministerului Afacerilor Externe a discutat, vineri, cu ambasadorul Norvegiei la Bucureşti despre cazul Bodnariu, ambasadorul României la Oslo urmând să aibă în 13 ianuarie o întâlnire cu reprezentanţi ai Ministerului norvegian al Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii Sociale.

La solicitarea MAE, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) a dispus efectuarea unei anchete sociale în urma căreia a decis să propună părţii norvegiene integrarea copiilor în familia biologică extinsă a tatălui, în România. Întreaga documentaţie pusă la dispoziţie de ANPDCA a fost transmisă, în regim de urgenţă, prin intermediul Ambasadei României la Oslo, tuturor autorităţilor norvegiene relevante (Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii Sociale, Serviciul local de Protecţie a Copilului), precum şi avocatului care reprezintă familia, pentru a fi utilizată în cadrul procedurii judiciare aflate pe rolul instanţelor locale.

O delegaţie parlamentară formată din membri ai Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării intenţionează să facă o vizită în Norvegia în perioada 18 – 22 ianuarie pentru a discuta cazul familiei Bodnariu, a precizat, miercuri, vicepreşedintele Comisei, deputatul PNL Mircea Dolha.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-09

GALERIE MEDIA


TAGURI: proteste familia bodnariu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MARIA
10 Ian 2016

Ce pozitie putea sa aiba decit de LASITATE si ghiocel,cind au fost EI DEMNI-niciodata,asa ca nu puteti avea pretentii de la EI...
UN PROST
11 Ian 2016

Tare o sa ne mai distram cand i-o rapi pe ai musulmanilor . Parca si aud intrebarile iscoditoare ale celor de la scoala : ,,mai , tac-tu e jihadist ''? Pai daca e , atunci vei fi adoptat . Si atunci sa vezi distractie . E pur si simplu un abuz de ultima speta , o actiune de subminare a drepturilor umane si parintesti . Ma mir ca zeci de institutii europene care se ocupa cu asa ceva , tac malc , fara sa intervina in forta .
Random imageUltimele stiri


loading...