2018-12-10 15:37


Psihiatria din România se confruntă cu lipsă depersonal şi dezinteres

 |  20:23
Psihiatria din România se confruntă cu lipsă depersonal şi dezinteres

Proporţia celor care au un diagnostic psihiatric, inclusiv insomnia, în 2011 este de 38,2%, a subliniat prof. dr. Tudor Udriştoiu, membru al Comisiei pentru sănătate publică din Senat, cu prilejul Congresului Naţional de Psihiatrie.

Udriştoiu a reliefat că, din păcate, nu există un număr suficient de medici, mulţi alegând să plece în străinătate şi nici o finanţare corespunzătoare, având în vedere că din 1990 şi până în prezent cheltuielile totale pentru psihiatrie nu au ajuns la 3% din cheltuielile pentru sănătate.

În ceea ce priveşte ideea integrării psihiatriei cu serviciile medicinei primare, aceasta vizează pregătirea medicilor de familie prin cursuri specializate, pentru a depista precoce şi a-i trimite către specialist pe cei cu afecţiuni psihice, dar şi pentru tratarea celor cu afecţiuni mai uşoare.

Prof. dr. Dan Prelipceanu atrage atenţia că a existat o strategie de dezvoltare a psihiatriei aprobată prin ordin de ministru în mai 2006, care s-a oprit însă în momentul aderării României la Uniunea Europeană. Aceasta avea în vedere, între altele, organizarea de centre de îngrijiri psihiatrice, transferul tratării acestor afecţiuni în ambulator, unde ar fi trebuit să fie cei mai mulţi psihiatri, şi nu în spital. Potrivit lui Prelipceanu, în prezent, serviciile de sănătate mintală se confruntă cu următoarele obstacole: deficit de personal, accentuat de rata crescută a plecărilor medicilor psihiatri şi asistentelor specializate în îngrijiri de sănătate în alte ţări, dezinteresul autorităţilor publice locale pentru dezvoltarea de servicii de sănătate mintală, coordonarea deficitară a serviciilor de sănătate mintală cu servicii sociale, repartizarea geografică deficitară a resurselor (inclusiv cele instituţionale), implicarea redusă a medicilor de familie, discontinuitatea îngrijirilor spitaliceşti cu cele ambulatorii, în fapt cvasiabsenţa serviciilor de tip comunitar. ”Atât acest Congres Naţional, cât şi Congresul regional al Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie vor constitui un bun prilej pentru evaluarea stadiului actual al acestor dezvoltări în România, precum şi în sud-estul Europei şi ţările apropiate Asiei, unde sunt aceleaşi probleme. Agenda ambelor congrese este concepută tocmai pentru a stimula un schimb de opinii şi de iniţiative, ce ar putea să devină programe comune, în această problematică”, a evidenţiat prof. dr. Dan Prelipceanu, preşedintele Comitetului de organizare al reuniunii.

Prof. dr. Pompilia Dehelean, preşedinta Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie, a spus că stigmatizarea şi reîncadrarea celor afectaţi de boli psihice este o mare problemă. Medicul a amintit că OMS prognozează o creştere a depresiei până în anul 2020, astfel că aceasta va deveni a doua cauză de morbiditate în lume şi a menţionat că s-a constatat că se înregistrează o creştere a celor afectaţi de anxietate, de afecţiuni psihice determinate de stresul exterior.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-11-10
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...