2017-01-22 10:07

SOCIAL


Psihologi: „Mascaţii lui Funeriu”, o formă de presiune la adresa candidaţilor. Elevii pot reclama că prezenţa poliţiştilor la Bac le-a influenţat negative rezultatele

 |  19:16
Psihologi: „Mascaţii lui Funeriu”, o formă de presiune la adresa candidaţilor. Elevii pot reclama că prezenţa poliţiştilor la Bac le-a influenţat negative rezultatele

Prezenţa poliţiştilor la examenul de bacalaureat reprezintă o formă depresiune asupra elevilor şi poate afecta în mod negativ rezultatele acestora,susţin experţii în psihologie şi sociologie. În aceste condiţii, candidaţii potreclama faptul că nu s-au putut concentra din cauza presiunii şi că le-au fostafectate posibilităţile de exprimare sau de creativitate. Potrivitpsihologilor, prin măsura de a introduce poliţişti în şcoli, profesorii au fost„etichetaţi” deja ca fiind corupţi.

Experţii în psihologie susţin că prezenţa poliţiştilor laexamenul de bacalaureat, aşa cum a afirmat ministrul educaţiei, cercetării, tineretuluişi sportului, Daniel Petru Funeriu, reprezintă un mod de presiune asupraelevilor şi poate determina rezultate slabe ale candidaţilor. „Este o aberaţie.La Rezidenţiat s-a acceptat această măsură, dar nu mi se pare normal ca înşcoli să introduci astfel de măsuri. Mi se pare o măsură de represiune carepoate să aducă numeroase prejudicii nu numai şcolii, ci şi elevilor. Prezenţapoliţiştilor la examenul de bacalaureat le îngrădeşte elevilor posibilitatea dea se exprima, constituie o barieră în faţa creativităţii. Elevul estreconstrâns”, ne-a declarat psihologul şi sociologul Hanibal Dumitraşcu. Acestasusţine că elevii şi părinţii acestora pot reclama faptul că au obţinutrezultate slabe la Bac din cauza presiunii create de prezenţa poliţiştilor înşcoală/liceu. „În mod legitim, elevii pot reclama faptul că prezenţa forţelorde ordine în şcoală este un factor perturbator, o dereglare în universulnormal. Imaginea creată este aceea de suspect. Imaginea de educator estedefăimată, abrogată. Poliţistul, gardianul nu pot ţine locul profesorului.Ordinea dintr-o instituţie de învăţământ nu poate fi dată decât de educator”,ne-a mai explicat Dumitraşcu. Psihologul critică afirmaţia ministrului educaţiei,care susţinea că vrea să vadă în şcoli ceea ce s-a întâmplat în cadrulcontroalelor din vămi. „Se pare că în mintea domniei sale (n.r. - ministruluiDaniel Funeriu), şcoala şi vama au aceleaşi semnificaţii. Instituţia vămii aavut creată o imagine, de ani întregi, ca fiind un simbol al şpăgii şi alcorupţiei. De cealaltă parte, încă de pe vremea lui Platon sau a lui Aristotel,este locul virtuţii, se doreşte a fi creatoare de reguli morale. Afirmaţiadomnului ministru denotă chiar o lipsă de cultură. Este o nouă modalitate deanatemizare a şcolii, de a o pune într-o imagine defavorabilă, în comparaţie cualte instituţii”, concluzionează Hanibal Dumitraşcu.

Profesorii, declaraţi corupţi fără dovezi

Psihologii susţin că prin introducerea poliţiei laexamenul de bacalaureat, autorităţile cataloghează din start profesorii cafiind coruptibili. „Poate fi şi o formă de presiune pentru elevi. Aceştia vortrebui să se concentreze doar pe examen şi să ţină cont că nu li se poateîntâmpla nimic dacă nu au venit cu intenţia de a copia. Dacă reprezentanţiipoliţiei vor sta şi în sălile de clasă, se exercită o presiune în plus. Este omăsură incorectă faţă de profesori, care s-au dovedit adevărate modele demoralitate, de-a lungul timpului. Prin această măsură se presupune din start căprofesorii pot fi corupţi, chiar dacă nu s-a dovedit acest lucru”, ne-adeclarat psihologul Mihaela Săhlean.

Ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, a afirmat, pe 06.05.2011,că la examenul de bacalaureat din acest an nu se va mai copia şi a avertizat că„dacă alţii nu vor fi vigilenţi” ce s-a întâmplat în vămi se va întâmpla şi în educaţie. „Începând de anul trecut şicontinuând şi în acest an, vă asigur că nu se mai fura startul în viaţă şi nuse va mai copia la examenele de bacalaureat. Dacă alţii nu vor fi vigilenţi, ceaţi văzut în vămi veţi vedea şi în educaţie. Este un semnal pe care doresc săîl transmit”, a spus Funeriu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-03-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image