2019-01-20 19:23


Răfuiala politică, mai presus de elevi

 |  21:00
Răfuiala politică, mai presus de elevi

Pe perioada desfăşurării examenului de bacalaureat, a testelor naţionale, cu masterul didactic aproape desfiinţat şi cu mari semne de întrebare la achiziţionarea manualelor şcolare şi a mobilierului pentru clasa pregătitoare, cu o anchetă în desfăşurare privind fraudele de la „Bacul olimpicilor”, ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, este preocupat de răfuieli politice. Pop este determinat să demonstreze că fostul ministru al Învăţământului Daniel Funeriu (învinuit că ar fi furnizat dovezile legate de plagiatele lui Mang şi Ponta) nu are diplomă de bacalaureat sau studii superioare. Asta, cu toate că, potrivit legii, lipsa studiilor medii sau a celor superioare nu i-ar interzice lui Funeriu să ocupe funcţia de ministru sau pe cea de consilier prezidenţial.

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a anunţat că a sesizat Inspecţia Muncii în legătură cu angajarea fostului ministru Daniel Funeriu pe post de consilier la Administraţia Prezidenţială, susţinând că fostul şef al Învăţământului nu deţine o diplomă de bacalaureat echivalată în România şi nu şi-a echivalat studiile superioare. Falsa problemă a diplomelor lui Funeriu a fost imediat punctată şi de ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu. Totuşi, într-o altă problemă, mult mai gravă - cea a plagiatelor la nivel înalt – nici o instituţie nu s-a autosesizat pentru verificarea acestora, deşi furturile intelectuale au ajuns şi în presa internaţională.

Colacul de salvare al lui Pop

Conducerea Asociaţiei pentru Educaţie şi Cercetare (EDU CER) susţine că decizia lui Pop este una strict politică, iar Ministerul Educaţiei nu ar trebui să se implice într-un astfel de scandal. „Domnul Pop ştie că îi expiră mandatul şi a lansat acest atac pentru a-l impresiona pe primul-ministru, pentru a-l păstra în funcţie. Dânsul se teme că o să fie înlocuit. Funeriu nu avea nevoie de diplomă de bacalaureat sau de studii superioare. Ministrul este numit politic, iar Administraţia Prezidenţială angajează pe cine vrea ea. Ministerul Educaţiei nu poate declanşa o anchetă în acest caz. Este cel mult treaba Inspecţiei Muncii, dar aici nu este cazul. Există un principiu european al recunoaşterii diplomelor de bacalaureat, iar studiile superioare ale lui Funeriu nu pot fi puse la îndoială”, ne-a declarat preşedintele EDU CER, Ştefan Vlaston.

Legea nr. 47/1994 republicată, privind organizarea şi funcţionarea Preşedinţiei României, menţionează, la articolul 3, alin. 1, că „Funcţiile de conducere specifice din cadrul Administraţiei Prezidenţiale sunt următoarele: consilier prezidenţial, cu rang de ministru, şi consilier de stat, cu rang de secretar de stat”. „Atât miniştrii, cât şi secretarii de stat sunt demnitari ai statului român şi nu funcţionari publici, aşa cum susţine Liviu Pop”, a atras atenţia şi Sulfina Barbu, fostul ministru al Muncii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-03-26

TAGURI: diploma, Funeriu, echivalare, elevi, consilier, studii, Pop, insepctia- muncii, verificare, ancheta
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...