2017-01-20 07:49

SOCIAL


Raport favorabil pentru emigranţi

 |  21:00
Raport favorabil pentru emigranţi

Decizia Spaniei de a restricţiona din nou accesul românilor pe piaţa muncii este contrazisă de raportul dat publicităţii de Comisia Europeană. Conform anunţului Ministerului Muncii, nu există date în raport care să demonstreze faptul că românii şi bulgarii ar fi influenţat în mod negativ piaţa muncii din Uniunea Europeană. Chiar şi aşa, în acest moment, nu mai puţin 11 state menţin restricţiile pentru muncitorii români.

Pentru a obţine un loc de muncă în Olanda, Austria, Marea Britanie, Malta, Belgia, Germania, Irlanda, Franţa, Italia, Luxemburg şi Spania, românii sunt obligaţi în prezent să aibă permis de muncă, în situaţie similară fiind şi bulgarii. În ciuda acestui fapt, experţii CE afirmă că în statele respective se observă o influenţă negativă pe termen lung, în sensul că se înregistrează un deficit de forţă de muncă în anumite sectoare.

Fluxul a însemnat creştere economică

În acelaşi raport se arată faptul că libera circulaţie a muncitorilor români şi bulgari a adus o creştere economică în perioada 2004-2007, atunci când s-au înregistrat cele mai importante fluxuri de mobilitate în statele UE. Ulterior, după criza economică din 2008, tendinţa s-a inversat, iar numărul românilor care au ales să muncească în străinătate a scăzut considerabil. De altfel, raportul arată că aceştia s-au dovedit a fi o investiţie pentru statele membre de destinaţie, deoarece aceştia au ocupat sectoarele unde ţările respective duceau lipsă de forţă de muncă.

Din 2014, piaţa devine liberă

Conform acordului semnat în 2007, atunci când România a aderat la Uniunea Europeană, după 7 ani, toţi cetăţenii vor avea accesul liber la muncă în oricare dintre cele 27 de state membre. Până atunci, nici măcar Comisia Europeană nu poate impune ţărilor cu vechime să elimine aceste restricţii, care pot fi aplicate “în cazuri excepţionale”. Spania va trebui însă să prezinte semestrial datele legate de piaţa muncii după restricţiile impuse, iar primul raport urmează să fie transmis către Bruxelles în cursul lunii viitoare. Cum raportul CE este unul favorabil României, e posibil ca după alegerile din Spania, programate pe 20 noiembrie, să fie ridicată restricţia românilor. “În mare, hotărârea a fost una pur electorală, aşa că e posibil să se schimbe situaţia”, susţin oficiali ai Ministerului Muncii.

Românii în Europa

Dacă în 2003, aproximativ 189.000 de români munceau în Italia, în momentul de faţă, peste un million s-au stabilit în “Cizmă”. Situaţia este similară şi în Spania, acolo unde, de la 254.000, în urmă cu opt ani, s-a ajuns la aproape un milion în urmă cu un an. Anul trecut, 206.000 de români munceau în Germania, 124.000 în Marea Britanie şi circa 20.000 în Olanda.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-11-01

TAGURI: raport, emigrantiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image