2018-12-10 01:57


Raportor ONU: România neagă amploarea sărăciei şi a discriminării. 34% dintre copii suferă de privaţiuni materiale severe

 |  17:42
Raportor ONU: România neagă amploarea sărăciei şi a discriminării. 34% dintre copii suferă de privaţiuni materiale severe

Philip Alston, raportor special al ONU pentru sărăcia extremă şi drepturile omului îi contrazice pe oficialii români care spun că sărăcia extremă nu este o problemă pentru noi. Reprezentantul ONU susţine că ne aflăm pe ultimul loc în UE în privinţa educaţiei, a sănătăţii şi a serviciilor sociale.

“Există o statistică ce vorbeşte de o puternică reducere a ratei sărăciei în ultimii 10 - 15 ani (...) dar, potrivit Băncii Mondiale, nu este fiabilă”, a afirmat Philip Alston, raportor special al ONU pentru sărăcia extremă şi drepturile omului. Într-o conferinţă publică el a declarat că situaţia este deosebit de dramatic în România mai ales pentru copii, în condiţiile în care 34% suferă de “privaţiuni materiale severe”, dar şi pentru romi, unde 90% dintre gospodării trăiesc în sărăcie şi 84% nu au apă curentă şi electricitate. “România ocupă ultimul loc, sau aproape, în ceea ce priveşte educaţia, sănătatea, locuinţele şi serviciile sociale în cadrul Uniunii Europene”, a mai spus Alston. O proporţie mare a populaţiei române, în special romii, sunt afectaţi de sărăcie, dar autorităţile refuză să accepte “amploarea sărăciei şi a discriminării”, a mai declarat responsabilul ONU. El a criticat “cifrele înşelătoare” pe care se bazează oficialii români, cum ar fi “un înalt demnitar de la Finanţe, care a spus că România are multe probleme dar, din fericire, sărăcia extremă nu este una dintre ele”.

Aceste afirmaţii au fost făcute în condiţiile în care “peste 40% din populaţie se confruntă cu riscul sărăciei şi al excluziunii sociale”, iar cheltuielile statului care vizează îmbunătăţirea situaţiei sunt “extrem de scăzute”, a mai spus raportorul. El a amintit şi de alte aprecieri ale oficialilor noştri care spun că romii sunt “oameni care nu vor să muncească”.

Alston comentează şi faptul că, deşi România a adoptat o strategie naţională care vizează integrarea acestei comunităţi, “lipseşte voinţa politică de aplicare” a sa, iar Guvernul nu a alocat fonduri pentru punerea ei în practică.

“Răspunsul nu este că aceşti oameni vor să rămână săraci, ci că Guvernul nu vrea să joace rolul care îi revine pentru a-i scoate din sărăcie”, a subliniat el. Referindu-se la tragedia din Clubul Colectiv, raportorul a estimat că aceasta dramă demonstrează “negarea, corupţia, serviciile guvernamentale inadecvate şi un refuz de asumare a responsabilităţilor”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-11

TAGURI: raportor, onu, romania, materiale severe
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...