2017-01-18 12:06

SOCIAL


Rata natalităţii, pozitivă din nou după multă vreme

 |  16:48
Rata natalităţii, pozitivă din nou după multă vreme

Pentru prima oară în ultimele 13 luni, numărul naşterilor l-a depăşit pe cel al deceselor. În România, după Revoluţie, sporul natural a fost mereu negativ.

Conform unui ultim raport publicat de Institutul Naţional de Statistică, în lunile august şi septembrie, numărul de nou-născuţi l-a depăşit pe cel al decedaţilor. În luna septembrie a acestui an s-au înregistrat 18.031 de nou-născuţi, cu 400 mai mult decât cel al persoanelor care au murit. Deşi diferenţa este una mică, trebuie menţionat că este pentru prima oară, după mult timp, când în România sporul natural este pozitiv două luni la rând.

În 2010, diferenţa dintre naşteri şi decese era una net în favoarea categoriei din urmă, ajungându-se chiar şi până la 8.000 lunar. Practic, în ultimii 20 de ani, populaţia României a scăzut constant, iar la recensământul care tocmai s-a încheiat, numărul total al locuitorilor nu depăşea 20 de milioane.

În intervalul 2005-2010, în fiecare an, populaţia României a scăzut în medie cu 40.000 de persoane numai din cauza sporului natural negativ, la care se adaugă şi emigrările în ţările Uniunii Europene. În cazul în care rata natalităţii nu va deveni pozitivă, ţara noastră va fi printre primele care vor dispărea de pe harta lumii, conform unei atenţionări făcute de Organizaţia Naţiunilor Unite.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-09-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image