2019-01-16 20:35


RATB planifică, în următorii 3 ani, investiţii de 1,7 miliarde lei pentru schimbarea flotei

 |  16:34
RATB planifică, în următorii 3 ani, investiţii de 1,7 miliarde lei pentru schimbarea flotei
Valentina Grigore

Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) intenţionează să achiziţioneze, până în 2016, 50 de minibusuri, automate de taxare şi reîncărcare carduri, automate de vânzare titluri de călătorie, autobuze care să înlocuiască jumătate din parcul auto existent. De asemenea, se vor fabrica tramvaie noi, care să înlocuiască aproximativ 30% din parcul circulant. Mai mult, până în 2016, vor fi înlocuite toate troleibuzele. Toate aceste prevederi fac parte din proiectul de hotărâre ce va fi discutat joi de consilierii generali ai municipiului Bucureşti.

Planul de administrare propus de RATB ţine cont de modernizarea parcului auto, ce are un grad de uzură relativ ridicat (peste 70%) - aproximativ 80% pentru tramvaie, aproximativ 90% pentru troleibuze şi 65% pentru autobuze, după cum se precizează în proiectul de hotărâre. Pentru înnoirea flotei auto este pregătit un buget de aproximativ 760 milioane de lei. 

În afară de înlocuirea totală sau parţială a mijloacelor de transport, RATB va demara o serie de lucrări de modernizare a liniilor de tramvai în următoarele zone: strada Nicolae Teclu (între Depoul RATB Titan şi bucla întoarcere tramvaie), Bdul Camil Ressu (de la strada Râmnicu Vâlcea la Bdul Fizicienilor), Bdul Basarabia (între bucla de întoarcere tramvaie Republica şi Bdul Chişinău), Bdul Mihalache şi intersecţia Şos. Chitilei cu Bucureştii Noi, Bdul Bucureştii Noi (între Depoul Bucureştii Noi şi bucla Laromet), strada Lizeanu (între Bdul Ştefan cel Mare şi strada Maica Domnului), Bdul Basarabia (între Bdul Chişinău şi Piaţa Hurmuzachi), str. Puţul lui Crăciun, str. Dornei, str. Aviator Popişteanu, str. Clăbucet, str. Vagonului (între U.R. şi strada Lizeanu), Calea Şerban Vodă, Bdul Gh. Şincai, str. Nerva Traian până la Bdul Octavian Goga, Bdul Pompei (de la str. Petricani la bucla de întoarcere tramvaie Pipera), strada Armand Călinescu (de la Vasile Lascăr până la Paleologu), Bdul Octavian Goga şi Calea Dudeşti (de la Nerva Traian la Depul Dudeşti) etc.  Reprezentanţii RATB mai au în plan şi modernizarea mai multor linii de troleibuze, a depourilor, autobazelor şi centralelor termice. Pentru aceste investiţii este pregătit un buget de peste un miliard de lei.

Control sporit

 

Planul de administrare supus dezbaterii consilierilor generali mai propune modificarea tarifelor de călătorie, implementarea unor noi oferte şi continuarea proiectului turistic „Bucharest City Tour” (prin crearea de facilităţi specifice, îmbunătăţirea şi creşterea numărului de servicii oferite turiştilor şi realizarea unei hărţi cu traseul acestei linii).

De asemenea, se vor intensifica acţiunile de control pe mijloacele de transport în comun prin: „Acţiuni comune ale controlorilor de legitimaţii de călătorie şi ale poliţiei comunitare, în zonele în care numărul de neplătitori este mare, realizarea de controale pe linii preorăşeneşti atât în echipele organizate de Biroul Controlori, cât şi în colaborare cu reprezentanţii primăriilor din judeţul Ilfov, cu care RATB are încheiate contracte, extinderea corpului de control prin angajarea de personal, extinderea modului de control combinat în mijloacele de transport în comun sau în zonele cu flux mare călători - aplicarea mai multor scheme: punct fix, vehicul şi mobil în zone/tronsoane/intersecţii”, se menţionează în planul de administrare.

Responsabilii RATB vor să realizeze un sondaj de opinie cu privire la gradul de interes şi de utilizare a liniilor de noapte, dar şi o campanie privind readucerea în atenţia publicului călător a modului în care poate fi utilizat cardul Activ, respectiv informaţii cu privire la portofelul electronic, validarea multiplă, consultarea cardului, validarea pe proprie răspundere.

În privinţa sistemului de achiziţie şi de plată a călătoriei, se vor achiziţiona automate de taxare şi reîncărcare carduri, echipamente electronice şi cabine de încărcare carduri, va fi modernizat Sistemul Automat de Taxare, va fi extinsă oferta de produse tarifare ce pot fi achiziţionate prin SMS, va fi extinsă plata prin POS şi la centre offline (ce vor fi transformate în centre online) şi se vor implementa noi oferte tarifare, cu număr limitat de călătorii ataşat fiecărui titlu, cu obligativitatea validării şi cu creşterea flexibilităţii călătoriei.

Conducerea contestă bugetul municipalităţii

 

Conducerea Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) a depus plângere prealabilă, înregistrată la Direcţia Juridică a Primăriei Capitalei, solicitând modificarea Hotărârii Consiliului General prin care a fost aprobat bugetul municipalităţii pe anul 2013 şi, implicit, cel al Regiei. Conducerea RATB solicită o suplimentare a bugetului pentru a-şi putea asigura investiţiile programate pentru anul în curs şi menţinerea preţului călătoriilor la nivelul actual. În şedinţa de joi, Consiliul General al Municipiului Bucureşti trebuie să aprobe bugetul RATB, aşa cum este cuprins în bugetul municipalităţii pe 2013.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-03

TAGURI: RATB, flota, investitii, consilieri, proiect, autobuz, troleibuz, tramvai, buget
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...