2017-01-18 08:10

SOCIAL


RATB vrea să crească tarifele de călătorie cu 40%. Un bilet va costa 1,8 lei

 |  17:53
RATB vrea să crească tarifele de călătorie cu 40%. Un bilet va costa 1,8 lei

Regia Autonomă deTransport Bucureşti (RATB) solicită municipalităţii din două în două săptămânimajorarea tarifelor pentru biletele de călătorie pe mijloacele de transport încomun, în medie, cu 40%, a declarat directorul general al RATB, Adrian Criţ.Totodată, acesta a mai declarat că RATB ar trebui să se transforme în societatecomercială, conform unei directive europene, ceea ce i-ar permite accesarea defonduri europene, dar şi o mai mare independenţă în luarea deciziilor, adeclarat, miercuri, directorul general al RATB, Adrian Criţ.

„Noi solicităm încă de anul trecut majorarea tarifelor pentru biletelede călătorie. Dacă în acest an nu se va întâmpla nimic, la anul va fi şi maigreu. Este o ambiţie a mea să fac această solicitare municipalităţii din douăîn două săptămâni şi am argumente în acest sens, respectiv preţulcombustibilului a crescut în ultimul an cu 25 de procente, iar salariile nu auînregistrat această creştere. De asemenea, au ieşit din garanţie încă 500 devehicule Mercedes şi astfel au crescut costurile de mentenanţă”, a spus Criţ,citat de Agerpres. Acesta a precizat că RATB trebuie să aibă un buget anualpentru reînnoirea parcului circulant pentru a putea reduce costurile deîntreţinere. ”Trebuie să avem un buget de reînnoire a parcului circulant, iar acest lucru nuînseamnă că trebuie să cumperi odată o mie de vehicule, ci să ai o cotă de 10%,în fiecare an, astfel încât la sfârşitul celor 10 ani să ai un parc nou devehicule”, a explicat Adrian Criţ. Aprobarea solicitării RATB de creştere cu aproximativ 40 de procente atarifului la călătoria cu transportul în comun ar aduce o majorare de la 1,3lei/călătorie, la 1,8 lei/călătorie. Preţul călătoriei nu a mai fost majoratdin 2008, RATB având cel mai mic tarif din ţară pentru transportul public. Potrivit sursei citate, parcul circulat al RATB este compus la ora actuală din850 de autobuze, 350 de tramvaie şi 195 de troleibuze. „Stăm bine în domeniulautobuzelor, dar destul de prost la parcul de tramvaie. Avem în circulaţiezilnic 850 de autobuze, 350 de tramvaie şi 195 de troleibuze, aceasta fiindcererea în momentul de faţă. În prezent, în orele de vârf, nu se depăşeşte ungrad de încărcare de 3 călători pe metru pătrat, ceea ce înseamnă că toatelocurile sunt ocupate şi mai sunt încă 50 de călători în picioare. Oricum estecomparabil cu ceea ce se întâmplă în capitalele europene”, a spus şeful RATB. Guvernul s-a angajat, conformmemorandumului cu FMI, că va modifica legislaţia, până la sfârşitul luniiaugust, pentru a majora preţul biletelor de metrou, cele ale CFR Călători, darşi ale transportului public din Bucureşti peste rata inflaţiei. RATB vrea săacceseze fonduri europene

RATB ar dori să accesezefonduri europene pentru proiecte de dezvoltare, dar pentru asta ar trebui să-şischimbe statutul din regie în societate comercială. „Transformarea regiei însocietate comercială, conform obligaţiei din Directiva 1.370 a UE, ar puteapermite managementului o mai mare independenţă în luarea deciziilor, dar aravea acces la fonduri comunitare pentru dezvoltare. În momentul de faţă,regiile nu sunt eligibile pentru fonduri comunitare”, a spus Adrian Criţ.Acesta a precizat că pentru achiziţia de vehicule electrice ar putea beneficiade fonduri europene de 60% din valoarea achiziţiei, dacă regia ar fi societatecomercială.„Rămâne să vedem cum putem rezolva aceste aspecte, deocamdatăavem acceptul primarului general şi trebuie săvedem şi la nivel politicce decizie se va lua”, a adăugat şeful RATB.Potrivit sursei citate, regia se află în reorganizarea domeniilor de exploataredeoarece există o structura intermediară care blochează trasabilitateadocumentelor şi a reacţiilor rapide.

RATB are una dintre cele mai dense reţele de transportpublic din Europa, a patra ca mărime de pe continent. RATB transportă zilnic2,26 milioane de pasageri. Lungimea reţelei de transport în comun este de 738km, iar cea a traseelor de 1.896 km. RATB are la ora actuală circa 12.000 deangajaţi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-12-14Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

TEODOR
20 Mai 2011

Sa se transforme in socie tate comerciala,si sa acc eseze fonduri!Ar usura si tuatia Primariei Generale ,care nu va mai da subven tii RATB-ului.Si uite asa ,scapa Oprescu de una din cele doua "gauri negre" ale bugetului!

Adauga un comentariu

Random image