2018-12-13 04:27


REACŢIA lui George Copos la acuzaţiile de plagiat: Nu sunt geniu!

 |  13:55
REACŢIA lui George Copos la acuzaţiile de plagiat: Nu sunt geniu!

George Copos a precizat, vineri, că dacă două lucrări au titluri asemănătoare nu înseamnă că sunt copiate, mai mult sau mai puțin "discret", sau "repovestite" una după alta. Reacţia omului de afaceri vine după ce Comisia de Etică a Universității București a decis că în cazul cărții scrise de acesta - "Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI" - este vorba despre un tip de plagiat "subtil”.

Copos a ţinut să precizeze că este "un om căruia îi place istoria" și în special este interesat de epoca lui Napoleon.

"În particular m-a interesat mult Napoleon, epoca lui, modul în care a făcut politică, inclusiv prin folosirea relațiilor de familie pentru atingerea scopurilor sale. Am fost surprins de felul în care împăratul a încercat să creeze o rețea de monarhii europene înrudite, folosind în acest scop alianțele matrimoniale, respectiv căsătorii ale fraților și surorilor lui cu descendenți ai unor capete încoronate din țările importante în politica europeană a vremii. (...) Spun aceste lucruri tocmai pentru că ele mi-au generat parte din ideile cărții pe care am scris-o și care tocmai a fost acuzată de un fel de 'repovestire', inexistentă de altfel", a precizat George Copos.

"Am citit două studii fundamentale: cel al lui Ștefan Andreescu, intitulat 'Alianțe matrimoniale ale principilor munteni în secolele XIV-XVI", și cel al lui Ștefan Gorovei — 'Alianțe matrimoniale din Moldova sec. XIV-XVI', apărute într-un volum cu titlul 'Românii în istoria universală'. (...) În ceea ce mă privește, nu am făcut decât să combin aceste două titluri, menționând totodată și perioada analizată — secolele XIV — XVI — și a rezultat denumirea lucrării mele, atât de comentate astăzi'', a completat omul de afaceri.

George Copos a mai spus că a folosit și informații suplimentare din lucrările lui Constantin C. Giurescu — ''Istoria românilor", Constantin Rezachevici — ''Cronologia Țărilor Române" și Nicolae Ganea — ''Trecute vieți de doamne și domnițe".

"Acestea, și nu altele, au fost sursele de informare pe care le-am folosit în cartea mea. Am citat consistent din ele, dar toate informațiile preluate din studiile și cărțile de mai sus sunt menționate în notele de subsol", a susţinut George Copos.

Omul de afaceri consideră că dacă două lucrări au titluri asemănătoare nu înseamnă că sunt copiate.

"Cărțile se scriu din cărți citite, cu câteva idei diferite la origine; doar geniile au altă posibilitate, iar eu, în mod sigur și clar, nu mă încadrez în această categorie", a precizat George Copos.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-29
Citeste si:
Comisia de Etică a UB despre cartea lui Copos: Nu este un copy-paste clasic, ci un tip de plagiat subtil

TAGURI: reactie, george copos, acuzatie, plagiat, nu, este, geniu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


RAPIDIST
29 Ian 2016

Are dreptate .
GOGUTA
29 Ian 2016

are dreptate. nu este un geniu, ci un infractor!
ORANGHUTAN
30 Ian 2016

un infractor lipsit de geniu
Random imageUltimele stiri


loading...