2017-01-19 06:46

SOCIAL


Rectorii-politicieni, deloc impresionaţi de ameninţările lui Funeriu. Vezi replica dată ministrului educaţiei

 |  17:40
Rectorii-politicieni, deloc impresionaţi de ameninţările lui Funeriu. Vezi replica dată ministrului educaţiei
Orice om, mai ales când ocupă o demnitate publică, ar trebui să mai ţinăcont şi de ce spune Parlamentul. Nimeni nu este mai presus de lege este replicarectorilor-politicieni pentru Daniel Funeriu, după ce ministrul educaţiei adeclarat că va cere Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) să constateincompatibilitatea celor patru parlamentari care deţin funcţii de conducere aleunor universităţi de stat. Pedelistul Ştefan Drăgulescu este dispus săacţioneze în instanţă pentru a-şi păstra ambele funcţii, în timp ce pesedistulFlorian Popa preferă să renunţe la restul mandatului de rector al Universităţii“Carol Davila”, decât să plece din Parlament.

Rectorii-politicieni nu sunt intimidaţi de declaraţiaministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, Danial PetruFuneriu, care a anunţat că va cere Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) săconstate incompatibilitatea parlamentarilor care deţin funcţii de conducere auniversităţilor.

Funeriu a primit critici chiar şi de la colegul său departid, democrat-liberalul Ştefan Drăgulescu, rector al Universităţii deMedicină şi Framacie “Victor Babeş” din Timişoara şi deputat, care îi recomandă ministrului educaţiei să “mai ţină cont şi de ce spune Parlamentul”, deoarece “nimeni nu este maipresus de lege”. Drăgulescu este dispus să se adreseze şi instanţelor judecătoreşti pentrua-şi păstra ambele funcţii. “Este punctul lui de vedere. Punctul de vedere juridic este cu totul altul.Ştiţi foarte bine că cele două comsii juridice ale Parlamentului au votat căcele două funcţii sunt compatibile, prin faptul că cele două mandate suntobţinute prin alegeri, că trebuie finalizate, iar legea nu se aplicăretroactiv. Este un punct de vedere juridic, nu este punctul meu de vedere.Sigur că m-am informat, pentru că am mai avut un proces cu MinisterulÎnvăţământului, în 2004, când Mircea Miclea nu mă valida ca rector, iar oproblemă discutabilă, şi am câştigat la Înalta Curte. Respect punctul de vedereal ministrului. ANI poate să dea un punct de vedere. Dar, părerea mea este căParlamentul României este cea mai importantă instituţie a unui stat de drept şicred că orice om, mai ales când ocupă o demnitate publică, ar trebui să maiţină cont şi de ce spune Parlamentul. De aceea există Parlamentul, altfel, nuam mai fi un stat de drept şi fiecare ar face ce vrea. Nimeni nu este maipresus de lege, iar punctul de vedere al Parlamentului ar trebui luat înconsiderare”, ne-a declarat ŞtefanDrăgulescu.

Florian Popa, rector al Universităţii de Medicină şiFarmacie “Dr. Carol Davila” şi deputat PSD, susţine că s-a adresat personal ANI pentru a afla unpunct de vedere. “Este foarte bine că ministerul seadresează ANI. M-am adresat chiar eu Agenţiei. Mi-au spus că esteincompatibilitate, dar că asta este o părere a lor, dar depinde deregulamentele instituţiilor în care se găsesc cei incompatibili. Este foarteneclar. Pe de-o parte, Parlamentul, care este legiuitorul, spune că nu esteincompatiblitate, că nu se poate aplica retroactiv legea, cu voturi în ambelecamere, ANI spune că ar fi incompatibilitate, dar este legat şi deregulamentele celor două instituţii, iar domnul ministru, mă rog, îşi susţinepunctul de vedere. După regulamentul Universităţii, nu sunt incompatibil. Eu amfost ales, sunt la al doilea mandat, până în octombrie, când începe ciclulelectoral din nou, şi oricum nu mai pot candida”, ne-a declarat Florian Popa. Acesta s-a arătat dispus sărenunţe la fotoliul de conducere al universităţii bucureştene pentru a-şi păstafuncţia de parlamentar. “Să vedem modul în care se vor desfăşura lucrurile. Eu aş opta pentruParlament, oricum la Universitate nu mai am decât patru luni. Văd că este atâtaaprindere doar pentru câteva luni de organizare a alegerilor. Nu cred că domnulministru îşi poate îmbunătăţi imaginea prin aceste declaraţii. Ce-i drept, avemo lege şi trebuie respectată”, a spus Popa.

Funeriu continuă săameninţe

MinisterulEducaţiei se va adresa Agenţiei Naţionale de Integritate, în aprilie, pentru aconstata incompatibilitatea celor patru parlamentari care au şi funcţia derector, a declarat, ieri, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu. Potrivit luiFuneriu, ministerul poate face acest demers în termen de minimum 60 de zile dela intrarea în vigoare a Legii educaţiei (10 februarie). "Cele 60 de zilesunt prevăzute într-un punct de vedere solicitat de minister la ANI. Dacă ANIva constata incompatibilitatea şi cei patru nu se vor conforma, atunciconsecinţele vor fi deosebit de grave", a precizat Funeriu.

Parlamentariirectori sunt Florian Popa (deputat PSD şirector al Universităţii deMedicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti), Ştefan Drăgulescu(deputat PDL şirector al Universităţii de Medicină şi Farmacie"Victor Babeş" Timişoara),Ecaterina Andronescu (senator PSD şi rector al Universităţii PolitehnicaBucureşti) şi Nicolae Robu (senator PNL şi rectorlaPolitehnicaTimişoara).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-05-23Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image