2018-07-17 23:52


REFORMA ÎN SĂNĂTATE. Nicolăescu vrea audit şi chestionare „anonime” în toate spitalele. Sistemul sanitar - o armată de oameni care cere şpagă şi atenţii

 |  21:00
REFORMA ÎN SĂNĂTATE. Nicolăescu vrea audit şi chestionare „anonime” în toate spitalele. Sistemul sanitar - o armată de oameni care cere şpagă şi atenţii

Ministrul Sănătăţii a explicat schimbările ce se vor produce în urma deciziilor luate. El a ţinut să precizeze, în cadrul conferinţei Mediafax „Talks about Health Reform”, că reforma nu are culoare politică şi că sistemul sănătăţii avea nevoie de o reducere a aparatul birocratic, în care există o armată de oameni care taie frunză la câini şi cere şpagă şi atenţii, întregul sistem fiind mare consumator de resurse financiare. România se află pe ultimul loc în cadrul Uniunii Europene în privinţa fondurilor alocate sănătăţii.

Maximum 10 lei la externare

Coplata, care intră în vigoare la 1 aprilie, implică o lege din anul anterior ce a presupus o negociere dură cu finaţatorii. Aceasta se va plăti o singură dată, la externare. Valoarea minimă este de 5 lei, iar valoarea maximă de 10 lei, suma precisă fiind stabilită de consiliul fiecărei unităţi spitaliceşti. Sunt excluşi de la plata ei pacienţii care au fost internaţi de urgenţă, pacienţii cu boli cronice care necesită spitalizări multiple în decursul unui singur an, copiii de până în 18 ani, gravidele şi lăzele, pensionarii ale căror venituri nu depăşesc suma de 740 de lei şi cetăţenii cu statut de persoană cu handicap.

Spitalele publice, supuse auditului

Spitalele, care, după spusele ministrului, sunt cele ce consumă cei mai mulţi bani din bugetul sănătăţii, vor fi tratate în mod separat. Se va modifica tariful pe caz ponderat. Spitalele din linia I, care oferă servicii complexe, vor primi mai mulţi bani, acest tarif ajungând la 1.800 de lei pe caz ponderat. Cele din linia a II-a vor creşte de la 1.400 la 1.600, linia a III-ava rămâne la aceeaşi valoare de 1.400, iar cele din linia a IV-a vor scădea la 1.380. Ministrul a precizat că astfel se doreşte scăderea internărilor fictive care avea ca scop creşterea veniturilor spitalelor din linia a IV-a . Tot acestea vor avea un ambulatoriu de specialitate şi vor fi încurajate să practice spitalizarea de zi. Spitalele din linia I vor avea două linii de gardă, iar cele din linia a II-a, una singură. Acest model va fi impus şi spitalelor private, pentru o standardizare a sistemului. Noutăţile care se regăsesc în acest proiect sunt introducerea unui chestionar anonim în cadrul spitalelor, considerat a fi un intrument de percepţie publică. Se vor introduce şi audituri interne în spitalele publice, atât pentru cele aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, cât şi în subordinea altor ministere.

Medicina primară

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a mai declarat că se doreşte reducerea timpului petrecut de pacient în spital şi încurajarea spitalizării de zi şi a îngrijirilor la domiciliu, acesta putând fi supravegheat şi acasă, cu bani mai puţin şi mai mult confort.În acest sens se doreşte creşterea fondurilor alocate de la buget pentru medicina primară. „E un semnal pe care vrem să-l dăm medicilor de familie, vrem să dăm importanţa necesară medicinei de ambulator, unde creştem fondurile cu peste 50 la sută, şi centrele multifuncţionale, tot creştere cu 50 la sută”, a precizat Nicolăescu.

Desfiinţarea unităţilor medicale

Ministrul Sănătăţii s-a referit şi la problema desfiinţării spitalelor, arătând că a fost presat de unii aleşi locali să le redeschidă, însă le-a spus că poate au dreptate, dar fără o analiză serioasă, nu poate lua o decizie corectă. „Sunt implicate consiliile judeţene, am rugămintea să ne trimită viziunea lor până la sfârşitul verii. Dorim să aibă caracter unitar şi uniform în final. Când vom avea această strategie la nivel local şi naţional, vom discuta”, a precizat Nicolăescu. El a subliniat că autorităţile au o reformă mare de făcut în sistemul sanitar, iar anul 2013 este cel în care sunt construite modificările legislative necesare, pentru ca apoi, în bază acestei legislaţii, să fie construit bugetul multianual.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639874-06-26

TAGURI: reforma, sanatate, Eugen Nicolaescu, spitale, audit, coplata, ingrijire, domiciliu, medicina primara

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova

Besliu Servicii Funerare Brasov este o afacere de familie. Promisiunea noastra este aceea de a fi alaturi de fiecare familie si de fiecare persoana pentru a trece peste momentele grele, pentru ca timpul si atentia dumneavoastra sa fie acordate celor dragi.